114 ani de la nașterea lui Constantin Noica

de | 12.07.2023 13:05 | Știri, Câmpulung Muscel, Cultură, Județean, Politic

Deputatul PSD de Argeș, Simona Bucura – Oprescu, vorbește astăzi, la 114 ani de la nașterea lui Constantin Noica, despre importanța operei acestuia și despre legătura pe care scriitorul o are cu zona Câmpulung.

„𝑇𝑟𝑎̆𝑖𝑚 𝑝𝑟𝑖𝑛𝑡𝑟𝑒 𝑓𝑜𝑟𝑚𝑒 – 𝑓𝑜𝑟𝑚𝑒 𝑑𝑒 𝑐𝑢𝑙𝑡𝑢𝑟𝑎̆ 𝑠𝑎𝑢 𝑓𝑜𝑟𝑚𝑒 𝑑𝑒 𝑎𝑐𝑡𝑢𝑎𝑙𝑖𝑡𝑎𝑡𝑒 – 𝑠̦𝑖 𝑛𝑒 𝑡𝑟𝑒𝑐𝑒𝑚 𝑢𝑛𝑖𝑖 𝑎𝑙𝑡𝑜𝑟𝑎 𝑓𝑜𝑟𝑚𝑒, 𝑛𝑒 𝑖𝑛𝑓𝑜𝑟𝑚𝑎̆𝑚, 𝑛𝑒 𝑓𝑜𝑟𝑚𝑎̆𝑚 𝑛𝑒𝑖̂𝑛𝑐𝑒𝑡𝑎𝑡. 𝑇𝑜𝑎𝑡𝑎̆ 𝑣𝑖𝑎𝑡̦𝑎 𝑛𝑜𝑎𝑠𝑡𝑟𝑎̆ 𝑒 𝑢𝑛 𝑠𝑐ℎ𝑖𝑚𝑏, 𝑢𝑛 𝑖̂𝑚𝑝𝑟𝑢𝑚𝑢𝑡, 𝑜 𝑖̂𝑛𝑡𝑟𝑒𝑝𝑎̆𝑡𝑟𝑢𝑛𝑑𝑒𝑟𝑒 𝑑𝑒 𝑓𝑜𝑟𝑚𝑒. 𝑃𝑒 𝑢𝑛𝑒𝑙𝑒 𝑛𝑖 𝑙𝑒𝑝𝑢𝑡𝑒𝑚 𝑖̂𝑛𝑠𝑢𝑠̦𝑖, 𝑝𝑒 𝑎𝑙𝑡𝑒𝑙𝑒 𝑛𝑢. 𝑈𝑛𝑒𝑙𝑒 𝑛𝑒 𝑓𝑜𝑟𝑚𝑒𝑎𝑧𝑎̆ 𝑐𝑢 𝑎𝑑𝑒𝑣𝑎̆𝑟𝑎𝑡, 𝑎𝑙𝑡𝑒𝑙𝑒 𝑛𝑒 𝑑𝑒𝑓𝑜𝑟𝑚𝑒𝑎𝑧𝑎̆. 𝑁𝑢 𝑣𝑎̆ 𝑙𝑎̆𝑠𝑎𝑡̦𝑖 𝑠𝑐ℎ𝑖𝑚𝑜𝑛𝑜𝑠𝑖𝑡̦𝑖 – 𝑎𝑠𝑡𝑎𝑎𝑠̦ 𝑓𝑖 𝑣𝑟𝑜𝑖𝑡 𝑠𝑎̆ 𝑠𝑝𝑢𝑛. 𝑁𝑖𝑚𝑖𝑐 𝑛𝑢 𝑒 𝑚𝑎𝑖 𝑓𝑟𝑢𝑚𝑜𝑠 𝑖̂𝑛 𝑣𝑖𝑎𝑡̦𝑎̆ 𝑑𝑒𝑐𝑎̂𝑡 𝑠𝑎̆ 𝑑𝑎𝑖 𝑠̦𝑖 𝑠𝑎̆ 𝑝𝑟𝑖𝑚𝑒𝑠̦𝑡𝑖, 𝑐𝑎 𝑢𝑛 𝑖𝑧𝑣𝑜𝑟. 𝐷𝑎𝑟 𝑛𝑢 𝑢𝑖𝑡𝑎𝑡̦𝑖 𝑐𝑎̆𝑒𝑐ℎ𝑖𝑙𝑖𝑏𝑟𝑢𝑙 𝑣𝑖𝑒𝑡̦𝑖𝑖 𝑛𝑜𝑎𝑠𝑡𝑟𝑒 𝑠𝑒 𝑐𝑟𝑒𝑒𝑎𝑧ă 𝑑𝑎̂𝑛𝑑 𝑡𝑜𝑡𝑢𝑙 𝑠̦𝑖 𝑛𝑒𝑝𝑟𝑖𝑚𝑖𝑛𝑑 𝑑𝑒𝑐𝑎̂𝑡 𝑐𝑒𝑣𝑎.“. – 𝐶𝑜𝑛𝑠𝑡𝑎𝑛𝑡𝑖𝑛 𝑁𝑜𝑖𝑐𝑎.

Se împlinesc astăzi 114 ani de la nașterea unuia dintre cei mai mari filosofi, publiciști și scriitori ai României, Constantin Noica.

”Constantin Noica a rămas în istoria și conștiința românilor prin monumentala sa creație de o valoare fără egal. În profunzimea sa, opera lui Noica este o pledoarie pentru pietate, iubire și puterea rațională a omului.

Noica este legat de Muscel și de Argeș și prin „Manuscrisele de la Câmpulung” care cuprind reflecții despre țărănime și burghezie, scrise în perioada 1951-1953.

Anul acesta se împlinesc 65 de ani de când filosoful Constantin Noica și-a încheiat perioada în care a avut domiciliu forțat la Câmpulung Muscel pentru o perioadă de aproape 10 ani. Acesta a locuit pe strada Cuza Vodă, din Vișoiul Vechi, sub Crețișoara, și în Vila Luca, tot în Vișoi, pe drumul spre Brașov.

Nu i-a fost ușor: „Trăiam din meditații cu 5 lei ora. Am predat de toate, până și săritura în lungime unei candidate la ICF.”. După cum a mărturisit, perioada de ședere la Câmpulung i-a adus „cinci ani de delir cultural” împreună cu Alecu Paleologu și Mihai Banu.

Tot la Câmpulung s-au născut opere fundamentale ale lui Noica („Despărțirea de Goethe”, „Povestiri despre Hegel”) și ideile de bază care vor forma viitorul „Tratat de ontologie”.

La Câmpulung a cunoscut-o și pe a doua soție a sa, Mariana Nicolaide.

𝗡𝗼𝗶𝗰𝗮 𝗿𝗮̆𝗺𝗮̂𝗻𝗲 𝗡𝗼𝗶𝗰𝗮, 𝗶𝗮𝗿 „𝗠𝗮𝗻𝘂𝘀𝗰𝗿𝗶𝘀𝗲𝗹𝗲 𝗱𝗲 𝗹𝗮 𝗖𝗮̂𝗺𝗽𝘂𝗹𝘂𝗻𝗴” 𝗿𝗮̆𝗺𝗮̂𝗻 „𝗠𝗮𝗻𝘂𝘀𝗰𝗿𝗶𝘀𝗲𝗹𝗲 𝗱𝗲 𝗹𝗮 𝗖𝗮̂𝗺𝗽𝘂𝗹𝘂𝗻𝗴”!”, transmite Simona Bucura Oprescu pe pagina de Facebook.

Sursă foto: Facebook Simona Bucura Oprescu.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

CJ Argeș: ”Centrele DGAPSC au fost permanent verificate și până acum nu au fost găsite deficiențe majore”

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Simona Bucura-Oprescu

Ultimele articole