Acțiune de amploare! Sute de șoferi, testați pentru alcool și droguri

de | 11.05.2022 15:09 | Știri, După locație, După subiect, Eveniment, Județean

O acțiune de amploare a polițiștilor rutieri a avut loc în perioada 4- 10 mai. Este vorba despre ,,Alcohol & Drugs Marathon” inclusă în operațiunea ,,Alcohol & Drugs”, a ROADPOL (Organizaţia Poliţiilor Rutiere din Europa), organizată cu scopul depistării șoferilor care urcă băuți, ori sub influența unor droguri, la volanul mașinii.

La nivelul județului Argeș au fost testați 962 de conducători auto.

Potrivit polițiștilor argeșeni, au fost aplicate 8 infracțiuni pentru conducerea sub influența băuturilor alcoolice și 31 de abateri, reprezentând contravenții pentru conducerea sub influența băuturilor alcoolice. În total, au fost date amenzi de peste 40. 000 de lei.

soferi-alcool (1)

Conform unei statistici transmisă de IPJ Argeș (Inspectoratul de Poliție Județean), în primele patru luni ale anului 2022, au avut loc 29 de accidente grave, în urma cărora 9 persoane au murit, iar 25 de persoane au fost grav rănite. Una dintre aceste tragedii, soldată cu decesul unui om, s-a produs chiar din cauza consumului de alcool la volan.

Alcoolul produce anumite modificări în organismul uman, care afectează capacitatea de acțiune, atenția, conștientizarea, perceperea unui pericol, iar pentru a circula pe drumurile publice în siguranță, este nevoie ca simțurile unui conducător auto să fie treze.

Orice formă de a conduce în stare de ebrietate este ilegală și se pedepsește în conformitate cu prevederile Codului Rutier și Codului Penal în vigoare”, transmit reprezentanții IPJ Argeș.

Ce pedeapsă riscă șoferii care urcă băuți la volan

Potrivit legii, în cazul în care aparatul etilotest indică o alcoolemie cuprinsă între 0,1 și 0,40 mg/litru alcool pur în aerul expirat se consideră contravenție. Astfel, conducătorul auto va fi sancționat cu 9-20 de puncte amendă (între 1.305 lei și 2.900 lei). De asemenea, el rămâne fără dreptul de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile. Mai mult, în acest caz șoferii nu au dreptul de reducere a perioadei.

soferi alcool 3 - Acțiune de amploare! Sute de șoferi, testați pentru alcool și droguri

Dacă un șofer este depistat cu o alcoolemie de 0,40 mg/litru alcool pur în aerul expirat sau mai mare, fapta este considerată infracțiune. Prin urmare, șoferul va fi transportat la o unitate sanitară, acolo unde i se vor preleva probe biologice pentru a se stabili îmbibația de alcool în sânge. Conducătorul auto se va alege cu dosar penal.

De asemenea, dacă șoferul are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge riscă închisoare de la unu la 5 ani sau amendă penală.

soferi alcool 2 - Acțiune de amploare! Sute de șoferi, testați pentru alcool și droguri

Potrivit art. 336 din Codul penal, „conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă (penală).”

Orice cantitate de alcool, oricât de mică, consumată de un conducător auto, poate afecta abilitatea de a conduce.

Unul dintre cele mai importante motive pentru a nu bea și a conduce este că va crește foarte mult riscul de a fi implicat într-un eveniment rutier și, prin urmare, riscul de a vă răni pe dumneavoastră sau alte persoane.

CONCLUZIA?! AI BĂUT – NU TE URCA LA VOLAN!!!”, au adăugat reprezentanții IPJ Argeș.

Totodată, oamenii legii informează că în ultimele 24 de ore, poliţiştii din cadrul Serviciului Rutier Argeş şi cei ai structurilor rutiere municipale şi orăşeneşti au aplicat peste 150 de amenzi în valoare de aproximativ 35.000 de lei. De asemenea, agenții de poliție au reținut, în vederea suspendării dreptului de circulație, 10 permise de conducere. De asemenea, au fost retrase 7 certificate de înmatriculare.

Conducătorii auto sunt rugați să circule preventiv și să adapteze întotdeauna viteza cu care se deplasează la condițiile meteorologice și la cele rutiere.

Recomandăm tuturor conducătorilor auto să circule preventiv, adaptând permanent viteza la condițiile meteo și la cele rutiere, în special în condiții de carosabil umed sau vizibilitate îngreunată, transmit polițiștii.

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-maria-tomescu/" target="_self">Ana Maria Tomescu</a>

Articol scris de Ana Maria Tomescu

Editor și autor de content media, cu 6 ani de experiență în presa online, autor a peste 5000 de titluri, specialist PR și social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, cu master în Științele Comunicării.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: IPJ Argeș