Raportul măsurătorilor: Calitatea aerului după incendiul de la Drumul 23

de | 11.06.2022 14:40 | Știri, Eveniment, Importante, Național

INFORMAȚII NOI, 11 IUNIE

Instituția Prefectului anunță sâmbătă, 11 iunie, că a primit raportul măsurătorilor făcute în ultimele ore cu autolaboratorul mobil al Agenției de Protecție a Mediului Prahova. Potrivit acestuia, nu există modificări ale calității aerului, în urma incendiului de la depozitul de deșeuri situat pe Drumul 23.

Conform raportului, au fost urmăriți următorii indicatori: dioxid de sulf, dioxid de azot, amoniac, hidrogen sulfurat, pulberi în suspensie- PM 10.

Nici în cazul gazelor nu sunt modificări. O usoară modificare a fost observată în cazul particulelor în suspensie(PM 10), însă valoarea nu a depășit 50 micrograme pe metru cub, ceea ce înseamnă o valoare prevăzută în legislația actuală.

Autolaboratorul APM Prahova va rămâne în Argeș până marți, 14 Iunie. Vom continua măsurătorile cu echipamentele din dotarea acestui laborator mobil, tehnică despre care specialiștii spun că este una de mare precizie.

Puteți urmări calitatea aerului și în timp real pe site-ul www.calitateaer.ro”, transmite Instituția Prefectului.

 

Firma de la Drumul 23 primise mai multe amenzi anul acesta!

Suprafața pe care s-a manifestat incendiul a fost de aproximativ 3000 mp, potrivit inspectorului șef ISU Argeș, Bogdan Olar. De asemenea, potrivit legii, se pare că respectiva companie nu era obligată să dețină o autorizație din punct de vedere al preveniri incendiilor, potrivit șefului ISU Argeș.

Acest obiectiv nu se supune autorizăii din punct de vedere al prevenierii incendiilor. Acest act normativ reglementează doar categoriile de construcții care se supun autorizării, iar aceasta nu ra o construcție, era o platformă betonată, având alt scop”, a spus Bogdan Olaru.

Totuși, firma a fost amendată, în luna martie, în urma unor controale, pentru nerespectarea unor nereguli ce țin de securitatea la incendiu, constatându-se că aveau instalații electrice cu defecțiuni și pentru neamplasarea corespunzătoare a materialelor, care împiedicau accesul prin căile de evacuare, a precizat Bogdan Olaru.

Deocamadată, nu se știe cu exactitate care este cauza izbucnirii incendiului, fiind o anchetă în curs de desfășurare.

Comisarul șef al Gărzii de Mediu Argeș, Alex Vâjan, a spus că firma se supunea autorizării din punct de vedere al protecției mediului. Ultima verificare a fost efectuată în luna aprilie, atunci când au fost constatate unele nereguli privitoare la nerespectarea unor condiții din autorizația de mediu.

Neregulile găsite se refereau la eliberarea căilor de acces, la sortarea deșeurilor pe tipul de deșeuri și pentru etichetarea lor corespunzătoare”, a transmis Alex Vâjan.

Potrivit comisarului șef al Gărzii de Mediu, cantitățile substanțelor pe care firma le deținea, nu erau depășite, însă erau aproape de limita maximă, având aproximativ 500 de tone de deșeuri periculoase și circa 1400 de tone de deșeuri nepericuloase.

Pericolul este destul de mare pentru că ardeau deșeuri și putea să afecteze foarte mult calitatea aerului și implicit viața și sănătatea umană”, a adăugat comisarul șef al Gărzii de Mediu.

 

Prefectul județului Argeș, Radu Perianu, a ajuns la locul incendiului de la marginea Piteștiului, vineri, în jurul prânzului. Acesta a vorbit despre situația actuală, precizând că focul a fost stins, existând doar mici focare, dar totul se află sub control. De asemenea, Radu Perianu a adăugat că nu au existat modificări ale valorilor calității aerului.

Nu a avut de suferit calitatea aerului respirat de locuitorii din Pitești și ai zonelor limitrofe. Una din preocupările mele a fost corecta informare a opiniei publice pentru a se crea teorii ale consipirației sau alte motive de panică”, a transmis prefectul județului Argeș, Radu Perianu.

De asemenea, Radu Perianu a specificat că de aseară a intrat pe fir și Poliția pentru a face lumină în acest caz.

Aș vrea să mai menționez că pe lângă ISU și Insituția Prefectului, prezenți, aseară, au mai fost conducătorii de la Garda de Mediu, reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție Județean Argeș, care au venit inclusiv cu ofițeri de la Arme, Explozibili și Muniții, care desfășoară propria investigație. De asemenea, au fost și reprezentanți ai ITM.”, a adăugat Radu Perianu.

 

Video la înălțime: cum arată focarul incendiului de la Drumul 23!

Imagini noi, filmate de la înălțime din locul în care a avut loc incendiul de la Drumul 23, au fost făcute publice de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență Argeș.

Pompierii au luptat întreaga noapte pentru a stinge incendiul de la marginea Piteștiului.
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Argeș anunța, la 7 dimineața, că pompierii încă lucrează pentru stingerea focului.

Între timp, echipajele care au venit în sprijin, seara trecută, din celalalte județe, s-au retras. În continuare au rămas forțele și mijloacele din Argeș.

incendiu drumul 23 7 - Raportul măsurătorilor: Calitatea aerului după incendiul de la Drumul 23

Foto ISU Argeș

Din fericire, până la această oră, pompierii nu au avut nevoie de îngrjiri medicale.

Nu au fost probleme de ordin medical, va urma să se facă din nou schimbarea efectivelor la ora 8.
Sunt 13 autospeciale de stingere cu aproximativ 50 de pompieri”, au transmis reprezentanții ISU Argeș.

În ceea ce privește calitatea aerului, Instituția Prefectului Argeș informează cetățenii că datele înregistrate în intervalul orar 02:00-06:00, de autolaboratorul mobil de monitorizare a calității aerului amplasat la aproximativ 700 m de locul incendiului, nu sunt îngrijorătoare.

Măsurătorile arată că, în aceste momente, calitatea aerului este în parametrii normali.

De asemenea, stațiile fixe de monitorizare a calității aerului ne arata ca, in continuare, calitatea aerului se menține în parametrii normali.
Va reamintesc ca aceste stații fixe se află în apropiere (Oarja, Pitesti) acestea furnizând informațiile actualizate în timp real (www.calitateaer.ro)”, transmite Instituția Prefectului.

Știre inițială

Filmul unei seri de coșmar la marginea Piteștiului.

Manifestare uriașă a forțelor de intervenție de la ISU Argeș în seara și noaptea de joi spre vineri, 9 spre 10 iunie 2022.

 

Ora aproximativă 20:00: 7 autospeciale cu apă și spumă au fost mobilizate, inițial, de urgență, spre zona Drumul 23, acolo unde a fost anunțat un incendiu de mari proporții la o hală industrială din spatele centrului comercial METRO. Ulterior, au fost solicitate forțe de sprijin dinspre Câmpulung și alte unități din județ și dinspre județul Dâmbovița.

De asemenea, echipele au fost însoțite de mai multe ambulanțe SMURD.

În jurul orei 21:00, numărul autospecialelor care interveneau a crescut la 15, cărora li s-a adaugat un echipaj CBRN și o autospecială de salvare la înălțime. Lucrurile începeau să arăte din ce în ce mai rău.

  • Echipajele CBRN sunt primele solicitate atunci când un incident se arată mai grav decât s-a prevăzut la început. Vorbim despre echipaje de intervenție care vin în caz de accidente chimice, biologice, radiologice sau nucleare.

ALERTĂ EXTREMĂ ÎN PITEȘTI! ARD substanțe periculoase! Închideți ferestrele, opriți ventilația!- anunț RO ALERT

La ora 22:30, deja se alăturase pompierii din Giurgiu, Olt, Dâmbovița și din cadrul unui Serviciu Privat pentru Situații de Urgență, serviciu aparținând unui operator economic. Acesta din urmă, asociat firmei Falck Fire Services, a venit la fața locului cu echipaje, autospeciale și substanțe de stingere.

Au ajuns să fie angrenate, în total, 20 de autospeciale de stingere cu apă și spumă ( 15 ISU Argeș, 2 Dâmbovița, 2 Olt, 1 Giurgiu). De asemenea, li s-a alăturat o autoscară de intervenție și salvare de la înălțime, 2 ambulanțe SMURD de prim ajutor calificat și un echipaj CBRN.

Un mesaj RO ALERT de ALERTĂ EXTREMĂ a fost emis în cursul serii, având următoarele îndemnuri către populație:

INCENDIU major cu degajări mari de fum produs la un depozit de substanțe periculoase – zona drumul 23- Metro. Ocoliți/evitați zona. Lăsați libere căile de acces pentru forțele de intervenție. Luați măsuri de autoprotecție. Inchideți ușile și ferestrele, astupați gurile de aerisire și opriți funcționarea instalaților de ventilație sau climatizare. – s-a arătat în mesajul transmis de IGSU, în jurul orei 21:00.

 

Incendiul s-a desfășurat pe o suprafață de aproximativ 3000 mp.

Angajații firmelor din zonă au fost evacuați. La fel au fost evacuate bunuri, inclusiv butelii care se aflau în altă hală din apropiere.

Datele pe care le-au avut inițial echipele prezente la intervenție nu au fost foarte limpezi. Informațiile primare au arătat că ar fi vorba fie de un depozit de diluanți, fie de unul de butelii, dar mesajul RO ALERT a indicat un depozit de materiale periculoase.

Zonele Pitești (Prundu) și Bradu Auchan, precum și respectiva porțiune de final din A1 au fost acoperite de fum negru. S-a recomandat evitarea lor sau circulația cu maximă prudență! Incendiul a fost însă vizibil din numeroase cartiere ale municipiului Pitești, oamenii postând, panicați, zeci de fotografii pe rețele de socializare.

Prefectul de Argeș, Radu Perianu, a ajuns la fața locului, declarând că, la acel moment, situația este în desfășurare și că nu se știe exact care este nivelul de gravitate, pentru că nu este identificat cu precizie specificul substanțelor care ard.

Sunt niște substanțe care aveau, generic, titlul de deșeuri și acelea au luat foc. Intervenția pompierilor a fost promptă și se încearcă limitarea efectelor. Vă promit că vă vom ține la curent și cu vești bune și cu vești rele, indiferent cum vor fi ele. Vor veni reprezentanți și de la Garda de Mediu, și de la Agenția de Mediu, pentru a face măsurătorile necesare pentru a vedea dacă se impun și alte măsuri.”, a anunțat prefectul, care a purtat masca de protecție cu mare grijă, mai puțin în timpul declarațiilor de presă.

De asemenea, la comanda intervenției, s-a aflat inspectorul șef al ISU, Bogdan Olar. Domnia sa a anunțat că, de la IGSU, a fost ordonată manevră de forță și că alte echipaje au plecat spre Argeș. Nu erau semnalate victime nici în rândul personalului, nici în rândul forțelor de intervenție, la ora respectivă. Mesajul RO ALERT a avut în vedere, explică șeful ISU Argeș, faptul că au ars substanțe extrem de periculoase care s-au deplasat, prin intermediul vântului, către municipiul Pitești.

Încă nu se cunoaște exact natura și compoziția acestora. Așteptăm măsurătorile, a anunțat Bogdan Olar.

Întrucât substanțele care au luat foc sunt combustibile (de natura uleiurilor), pompierii au folosit, la rândul lor, o spumă specială care acoperă suprafața de ardere și înăbușe răspândirea emisiilor periculoase în aer.

Se intervine cu spumă pentru a întrerupe aportul de oxigen în reacția de ardere. Au fost aduse butoaie cu spumogen pentru alimentarea liniilor de stingere!, a anunțat ISU Argeș.

Risc major pentru pompierii prinși în intervenție

pompieri masca

Pe o rază de aproximativ 100 m fața de locul incendiul, echipajul CBRN a identificat substanțe care pot afecta starea de sănătate a personalului care intervine și s-a impus purtarea aparatelor de respirat cu aer comprimat pentru siguranța lor.

În afara razei de 100 m față de incendiu nu a mai fost identificat pericolul, însă recomandăm populației din zonă să mențină ușile și ferestrele închise, a anunțat ISU la ora 22:45

Nu a ars incineratorul de deșeuri, ci depozitul în sine. Focul s-a extins spre Autostrada A1, pe un canal care trece pe sub aceasta, motiv pentru care 3 dintre autospecialele prezente au fost mobilizate strict pe această zonă. Acolo se găseau, conform reprezentanților ISU, reziduri combustibile care au luat foc.

Incă din primele momente ale intervenției, substanțele scurse din incinta operatorului economic ce au ajuns într-un canal de fugă a apei, au fost monitorizate de către pompieri, construind și câteva baraje, iar ulterior specialiști de la ABAV au acționat pentru a inhiba aceste substanțe.

Firma care deține depozitul! Toate detaliile aici!

Enviro Eco Business SRL este o societate din Argeş care se ocupă cu tratarea şi eliminarea deşeurilor periculoase şi nepericuloase. Firma este deţinută jumi-juma de Marian Stănescu şi Dănuţ Jitea şi în 2020, anul pentru care a depus cel mai recent bilanţ, avea o cifră de afaceri de peste 7 milioane lei.

Enviro Eco Business SRL îşi desfăşoară activitatea în baza unei autorizaţii de mediu emise în 2012, revizuită la data de 14.01.2015 şi valabilă până în anul 2022, emisă de catre Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Piteşti.

Societatea deţine la punctul de lucru situat pe str. Drumul 23, nr. 21, o bază de tratare a deşeurilor compusă dintr-o instalaţie de stabilizare şi inertizare a deşeurilor periculoase şi nepericuloase, cu o capacitate de 25 tone/oră, şi o instalaţie de incinerare unde pot fi arse 350 kg de deşeuri periculoase si nepericuloase pe oră, la temperaturi de până la 1.200° C. Compania are contracte atât cu parteneri privaţi – companii industriale, ferme, abatoare etc. – cât şi cu instituţii ale statului, spitale, clinici, cabinete stomatologice.

Cele mai recente contracte semnate de Enviro Eco Business SRL în urma unor licitaţii organizate de instituţii publice au fost cele încheiate cu Spitalul de Pediatrie, pentru eliminarea deşeurilor medicale (contract cadru în valoare de peste 400.000 lei), şi cu Monetăria Statului – pentru „Servicii de colectare, transport și tratare/eliminare eluați și nămoluri cu conținut de substanțe periculoase” şi un altul pentru „lichide apoase de clătire cu conținut de substanțe periculoase” (ambele contracte au o valoare totală de peste 300.000 lei + TVA).

Marian Stănescu, unul dintre patronii Enviro Eco Business SRL, mai controlează şi firma Metalux, specializată atât în colectarea deşeurilor, cât şi în dezmembrări auto.

Conform informațiilor ISU, comunicate de inspectorul șef Bogdan Olar, firma nu se supune unui proces de autorizare, așa cum este acesta prevăzut de lege, dar fusese controlată, ultima dată, în luna martie și sancționată pentru mai multe abateri.

Prefectul de Argeș: În 24 de ore vom afla măsurătorilor exacte și finale ale aerului

Ora. 00:20. După miezul nopții, prefectul de Argeș a anunțat că aerul nu este, conform primelor măsurători, nociv pentru populație. Stațiile fixe ale Agenției de Mediu (două din Pitești, una din Bradu și una din Oarja) nu au înregistrat valori peste limita de periculozitate. Chiar și așa, în curusul nopții, urmează să ajungă, la locul incendiului, un laborator mobil venit special din Prahova, o structură menită să facă măsurători suplimentare și de mai fină rigurozitate decât stațiile mobile.

În 24 de ore vom afla, cu adevărat, măsurătorile finale!, a declarat, pentru redactorii noștri, prefectul Radu Perianu, care s-a arătat extrem de mulțumit de reacția impecabilă a structurilor ISU implicate în acțiune. “Robotesc, efectiv! Parcă sunt roboți! Meritul le aparține în totalitate, a declarat șeful administrației județene, prezent încă la locația incendiului.

Domnia sa a recomandat tuturor argeșenilor îngrijorați de modul în care acest eveniment cu un potențial de risc ridicat a afectat calitatea aerului să acceseze site-ul oficial care prezintă măsurătorile autorităților de mediu. 

La ora la care prefectul a făcut aceste declarații, incendiul era departe de a fi lichidat, forțele de intervenție apreciind că munca lor va dura cel puțin până dimineață. Deocamdată, focul – extins pe o suprafață impresionantă – este ținut sub control cu un covor de spumă de 50-60 cm.

Datorită intervenției prompte și operative, incendiul nu s-a extins la construcțiile celorlalți vecini din apropiere, manifestându-se la depozitul aflat în spațiu deschis și la o parte din asteriala unei costrucții administrative. De asemenea, a mai ars o semiremorcă aflată în apropierea focarului.- anunță pompierii, în jurul orei 01:30.

Este ora la care subunitățile de intervenție efectuează schimbul decadre, pentru a asigura continuitatea intervenției în condiții optime de lucru. Oamenii care au luptat cu focul de ora 20:00 pleacă acasă. Alții vin în locul lor.

ISU drumul 23

În urma măsurătorilor cele mai recente efectuate de echipajul CBRN, raza în care concentrația substanțelor volatile este ridicată, s-a restrâns în zona focarului.

Știre în permanantă actualizare. Imagini și filmări de la fața locului! Revenim cu detalii!

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-maria-tomescu/" target="_self">Ana Maria Tomescu</a>

Articol scris de Ana Maria Tomescu

Editor și autor de content media, cu 6 ani de experiență în presa online, autor a peste 5000 de titluri, specialist PR și social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, cu master în Științele Comunicării.

Articole asemănătoare:

Ultimele articole