anchetaonline.ro

De ce este periculoasă căldura pentru cardiaci? Ce măsuri trebuie luate?

de | 11.06.2022 14:00 | Știri, Județean, Lifestyle

Dr. Adrian Tase, medic primar cardiologie ne oferă sfaturi prețioase.

Am început sezonul estival și deja am experimentat câteva zile cu soare și temperaturi ridicate. Deși vara aduce seri plăcute în aer liber, adesea, temperaturile extreme din mijlocul zilei ne pot dăuna, dacă nu știm să ne protejăm. Dr. Adrian Tase, medic primar cardiolog, ne oferă sfaturi prețioase care să ne ajute să trecem cu bine peste zilele caniculare.

dr cardio adrian tase

„Pentru persoanele cu afecţiuni cardiace, temperaturile foarte ridicate aduc un mare număr de probleme. Organismul uman are un termostat fiziologic care îi permite adaptarea la variaţiile de temperatură. Totuşi temperaturile extreme constituie o provocare, mai ales canicula.”, atenționează medicul Adrian Tase.

Ce probleme generează temperaturile ridicate?

„Căldura excesivă generează disconfort, iar unele segmente ale populației, precum vârstnicii sau copiii, gravidele, obezii, alcoolicii, persoanele cu debilităţi, pacienţii diabetici, cei cu boli cardiovasculare, cu boli cronice în general, sunt și mai vulnerabili.

Canicula poate genera diferite simptome, printre care ameţeli, greţuri, stări de leşin, dureri de cap, palpitaţii, crampe musculare. Din cauza caniculei, tot echilibrul interior al individului este perturbat, cu epuizare fizică şi agitaţie. Capacitatea de concentrare se diminuează ducând la o relativă stare de confuzie. Prin urmare, efectele caniculei sunt resimţite nu numai la nivel fizic, ci şi psihic, deoarece temperaturile ridicate duc la deshidratare cerebrală.

La nivel cardiac, în timpul arşiţei, pot apărea mai multe tipuri de probleme. Tulburările ritmului cardiac sunt caracterizate de creşterea frecvenţei cardiace, eventual cu iregularităţi. Tahicardia poate fi sinusală, adică accelerarea ritmului fiziologic.

Uneori apar şi extrasistole. Există şi tahiaritmii mai grave, cum sunt tahicardia paroxistică supraventriculară sau fibrilaţia atrială paroxistică. Deshidratarea poate duce, pe lângă pierderea apei, şi la pierderi ale ionilor de calciu, magneziu, potasiu. Scăderea concentraţiei sanguine a potasiului poate fi responsabilă de declanşarea tahiaritmiilor. Durerile anginoase tipice apar prin creşterea consumului de oxigen miocardic, în timp ce cele atipice sunt generate de starea de nervozitate, anxietate, iritabilitate, panică. Deshidratarea sistemului nervos poate duce la iritabilitate, ostilitate şi chiar agresivitate, toate surse de dureri la nivelul toracelui. Oscilaţiile tensionale, un alt risc.

În contrast, există cazuri de scădere a valorilor tensiunii arteriale, fie prin deshidratare, care duce la scăderea volumului sanguin şi ulterior a presiunii sanguine, fie prin acţiunea exagerată a medicamentelor antihipertensive.

Pacienţii având boli cardiace cu evoluţie îndelungată se pot decompensa din cauza căldurii, ajungând la insuficienţă cardiacă manifestată prin respiraţie dificilă şi edeme ale membrelor inferioare.

În ceea ce priveşte medicamentele administrate cardiacilor, este nevoie de precauţie din cauza riscului de hipotensiune arterială prin deshidratare: dozele de medicamente antihipertensive şi, mai ales, diuretice, trebuie ajustate de medicul cardiolog.

De asemenea, pacienţii care iau preparate hormonale tiroidiene este bine să se prezinte la specialistul endocrinolog pentru adaptarea dozelor.”, precizează dr. Tase.

Cum facem față caniculei?

Trebuie să adoptăm un stil de viaţă inteligent, prin care să contracarăm efectele caniculei. Este valabil nu numai pentru cardiaci, ci pentru toată populaţia. Așa cum ne sfătuiește medicul Adrian Tase, „primul lucru pe care trebuie să-l facem, mai ales în orele de vârf, este alternarea deplasării cu odihna într-un loc răcoros. Atunci când temperatura ambientală este mai mare decât cea din interior, ferestrele trebuie închise.

Urmează consumul generos de lichide: apă, sucuri de fructe, iaurt sau, cel mai bine, băuturi izotonice, fără a mai aştepta senzaţia de sete.

Alimentaţia trebuie să fie  predominant vegetală, grăsimile trebuie evitate, deoarece sunt calorigene. La fel şi efortul fizic, pentru că fibrele musculare generează căldură.

Cât despre cofeină şi alcool, acestea sunt de evitat pe caniculă, chiar dacă sunt reci.

Vestimentaţia trebuie să fie lejeră, deschisă la culoare, din in sau alte fibre naturale, vaporoase. Se recomandă acoperirea capului cu o pălărie deschisă la culoare și purtarea ochelarilor de soare.”, mai adaugă medicul cardiolog Adrian Tase, unul dintre cei mai apreciați specialiști ai județului.

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/oana-bahrim/" target="_self">Oana Bahrim</a>

Articol scris de Oana Bahrim

Jurnalist cu 18 ani de experiență în presă cu peste 5000 de titluri publicate și cu implicare în numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: