Adrian Frîntură, planuri concrete pentru localitate: Investiții pentru dezvoltarea rețelelor de utilități!

de | 20.05.2024 14:40 | Administrație, Rural

Adrian Frîntură dorește să ducă mai departe proiectele începute în actualul mandat la Moșoaia și să aducă și noi surse de finanțare pentru a suplimenta bugetul local și a putea demara investiții de anvergură. Branșarea gospodăriilor la utilități, precum apă, gaze, canal este o obligație civică a administrațiilor locale, pe care Adrian Frîntură își dorește să o îndeplinească, având planuri concrete în acest sens.

Proiect pentru extinderea canalizării în patru sate

În prezent, în satele Smeura, Hințești și Dealu Vii există rețea de canalizare, ceea ce înseamnă că circa 60% dintre gospodăriile comunei sunt racordate la această utilitate. Satul Smeura beneficiază de canalizare în proporție de 80%, fiind străzi adiacente care nu au această facilitate. Respectiva zonă este însă prinsă într-un proiect uriaș derulat de către societatea Apă Canal 2000 SA, proiect care cuprinde mai multe localități din Argeș.

”Imediat ce operatorul Apă Canal va încheia lucrarea de introducere a canalizării pe Smeura, Primăria Moșoaia va asfalta Drumul Morii, lucrare care nu poate fi făcută înainte de a avea această rețea, pentru că altfel ar însemna să spargem asfaltul proaspăt turnat. Am fost anunțați că în acest an se vor face lucrările de introducere a canalizării, așa că și noi, imediat, vom moderniza respectiva arteră. În următoarele săptămâni, Primăria Moșoaia va scoate la licitație lucrarea de asfaltare a Drumului Morii, ca să fim pregătiți.”, ne-a declarat vicele Adrian Frîntură.

În prezent, se identifică surse finanțare și pentru realizarea canalizării în satele Bătrâni, Lăzărești, Moșoaia și Ciocănăi. Primăria Moșoaia are deja proiectul pregătit pentru această investiție, care presupune un efort financiar uriaș.

”La începutul lunii aprilie, am încercat să depunem proiectul la Administrația Fondului pentru Mediu, ca să introducem canalizare pentru Moșoaia și Lăzărești. Aveam totul pregătit, însă plafonul s-a epuizat complet în doar 40 secunde și nu am reușit să obținem finanțarea. Dar nu renunțăm! Vom «vâna» orice oportunitate de finanțare pentru a reuși să implementăm acest proiect, mai ales că la capitolul documentație suntem pregătiți.”, ne-a explicat viceprimarul Adrian Frîntură.

Noi străzi se vor racorda la gaze

În 2023, rețeaua de gaze a fost extinsă cu peste 4 km, iar anul acesta vor continua lucrările în acest sens. Deja, în cursul lui 2024, a fost introdusă rețeaua de gaze pe Aleea Urșilor, pe Câmpu cu Maci din satul Smeura, dar și în Țârdești, pe 2 străduțe din cele 3 prinse în proiect, cea de-a treia fiind în lucru.

”Spre jumătatea anului dorim să introducem gaze și pe str. Piscu Priboii din satul Moșoaia și pe Aleea Căprioarelor din satul Hințești. Acolo unde este cazul, străzile pe care se introduc pentru prima dată gaze, se vor realiza asfaltările după introducerea acestei utilități, astfel încât să nu mai fie deteriorat covorul asfaltic ulterior.”, ne-a declarat vicele Adrian Frîntură. „Pentru străzile Mustățari și Aleea Cazacilor s-au efectuat măsurătorile și urmează depunerea dosarului la Engie, în vederea realizării acestei investiții și aici. La finalul lunii iunie, vom depune cererea pentru extinderea rețelei de gaze și în aceste zone.”, a mai adăugat domnia-sa.

Iluminat stradal eficient și economic

Și iluminatul stradal va fi modernizat în acest an, printr-o finanțare externă.

”Am dat ordinul de începere pentru modernizarea iluminatului stradal etapa 1 și 2. Supărarea este că firma care execută lucrarea, din păcate, a întârziat demararea activității, dar avem încrederea că va respecta termenul, fiind o companie mare, respectiv Vodafone România, cu subcontractorul Urbio. Finanțarea se face prin Administrația Fondului pentru Mediu. Se vor înlocui lămpile cu led și vor fi montate lămpi din stâlp în stâlp. Acestea vor fi coordonate prin telegestiune, ceea ce presupune că intensitatea luminii se va regla în funcție de circulația de pe drum. Adică, atunci când trece o mașină sau un pieton prin zona stâlpului, se va intensifica lumina, iar în restul timpului aceasta va fi mai redusă, realizându-se o economie a consumului de energie electrică.”, ne-a declarat viceprimarul Adrian Frîntură.  Valoarea proiectului se ridică la 4,4 milioane lei.

Colectarea deșeurilor vegetale din gospodării

Pentru că imaginea de ansamblu a localității este foarte importantă, se dorește menținerea curățeniei și a unei discipline în materie de salubritate. În acest sens, unul dintre demersurile administrației locale este achiziția unui echipament pentru colectarea deșeurilor vegetale, venind astfel în întâmpinarea solicitărilor înaintate de către cetățeni.

”Săptămânal sunt ridicate deșeurile menajere și lunar cele reciclabile. Pentru că sunt foarte multe cereri pentru ridicarea crăcilor din curțile oamenilor, prin GAL vom achiziționa un tractor care va fi dotat cu un braț tocător și o remorcă, autovehicul ce va servi și la colectarea deșeurile vegetale din gospodării. Proiectul este eligibil și finanțabil.”, ne-a declarat viceprimarul Adrian Frîntură.

Material realizat de redacția Ancheta. 

Sursă foto: ediția tipărită.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Adrian Frîntură: ”Noua școală din Moșoaia va permite ca toate clasele să învețe dimineața!”

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Adrian Frîntură | Apă Canal 2000 | Lăzărești | Smeura | Societatea Apă Canal 2000 SA

Ultimele articole