Adrian Frîntură: ”Noua școală din Moșoaia va permite ca toate clasele să învețe dimineața!”

de | 07.03.2024 09:18 | Rural, Administrație, Din ediția tipărită

Rețeaua școlară din comuna Moșoaia a beneficiat de mai multe schimbări binevenite în ultimii 4 ani și acestea vor continua și în 2024. Noua școală din comuna Moșoaia, cu clasele I-VIII, a cărei construcție a început în 2011, va fi, după atâta așteptare, finalizată. Licitația pentru execuție a fost încheiată și în curând se va da startul șantierului, după cum ne-a declarat viceprimarul Adrian Frîntură.

Sursă foto: ediția tipărită.

”În 2011, s-a început construcția, dar în 2015 firma care realiza lucrarea a dat faliment. Nu am avut fonduri în anii trecuți pentru a termina construcția și de aceea am stagnat. În schimb, am refăcut proiectul pentru a ne adapta la standardele impuse de ISU, pentru a avea un spațiu sigur și funcțional pentru elevii și profesorii noștri. Noi sperăm ca până la începutul anului școlar 2024 – 2025 să fie gata noua școală, deși constructorul are termen de execuție de 12 luni. Valoarea investiției ajunge undeva la 3 milioane lei, care acoperă restul de executat. Primul etaj este la gri, însă la cel de-al doilea este foarte mult de lucru. Vom amenaja și curtea, o vom pava, astfel încât să creăm un mediu plăcut. Noua școală va avea suficiente săli de clasă, dar și laboratoare, astfel încât toate clasele să învețe dimineața. Aici se vor muta elevii de la Școala Mică. De asemenea, ne dorim ca în sala dedicată activităților sportive să creăm spații și pentru alte activități extrașcolare, ca de exemplu ateliere de limbi străine.”, ne-a explicat viceprimarul Adrian Frîntură.

Sursă foto: ediția tipărită.

Primăria Moșoaia a aplicat și pentru finanțare prin PNRR pentru dotarea școlilor cu mobilier și echipamente IT, dar și consumabile și dotări pentru laboratoare pentru a asigura un proces educaţional de calitate, modern.

O altă finanțare prin PNRR este destinată eficienței energetice și de acesta vor beneficia Grădinița Hințești și Școala Mică. La Școala Moșoaia se vor monta panouri solare și pompă de căldură, se va reface instalația electrică, se vor monta corpuri de iluminat LED, iar la Grădinița Hințești, pe lângă acestea, se va face o reabilitare termică a clădirii, se vor realiza trotuare din beton de jur – împrejur, se va monta sistem de încălzire prin pardoseală, se va reabilita acoperișul și tâmplăria.

”La Școala Moșoaia nu am putut opta pentru acest tip de încălzire, deoarece s-au realizat lucrări printr-un proiect susținut de BookLand și am dorit să nu deteriorăm ceea ce au realizat ei. Singura modificare pe care o vom aduce va ține de izolația exterioară, care nu este suficientă la acest moment, pentru a realiza eficiența energetică necesară.”, ne-a explicat viceprimarul Adrian Frăntură.

Pentru Școala Gimnazială Moșoaia, proiectul are o valoare de 1.286.185,33 lei TVA inclus, iar pentru Grădinița Hințești, 2.224.639,01 lei TVA inclus.

O nouă grupă de program prelungit la grădinița Moșoaia

În toamna trecută, s-a înființat prima grupă cu program prelungit din localitate, la Grădinița Moșoaia.

Sursă foto: ediția tipărită.

”Am mutat grădinița din clădirea veche, construită acum mai bine de 30 de ani, în cea a Centrului de Zi pentru Copii. Acum sunt 16 preșcolari la grupa de program prelungit și 11 la cea cu program normal. Noi dorim să reamenajăm spațiul existent pentru a mai crea o grupă de program prelungit în cazul în care mai sunt solicitări. Grupele de program prelungit sunt preferate de părinți, pentru că asta le oferă posibilitatea de a își lăsa copilul la grădiniță, într-un spațiu sigur și cu îngrijire corespunzătoare, până când ei termină serviciul. Astfel, nu mai duc grija bonei sau a cuiva care să stea cu cel mic.”, a explicat viceprimarul Adrian Frîntură.

Sursă foto: ediția tipărită.

Preșcolarii de la Grădinița Moșoaia se vor bucura și de timp petrecut în aer liber. Pentru acest an, Primăria a alocat bani și pentru crearea unui loc de joacă în curtea interioară.

Pentru a crea opțiuni de agrement tinerilor și copiilor din localitate, Primăria Moșoaia a prins pe lista de investiții mai multe locuri de joacă. Unul dintre acestea se află în satul Hințești, lângă terenul de sport, care a fost recent finalizat. Pentru acesta s-au folosit foduri obținute prin Grupul de Acțiune Locală. De asemenea, pe str. Gazului, vizavi de Jam, se va amenaja un alt loc de joacă.

”Transgaz, care a avut echipamente pe spațiul respectiv, va decontamina terenul pe care l-au eliberat și în zona respectivă vom realiza un loc de joacă și locuri de parcare.”, ne-a declarat viceprimarul Adrian Frîntură.

Material realizat de Sofia Paul.

Sursă foto: ediția tipărită.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Piteșteanul care a câştigat marele premiu la Loto 6/49 este șofer. Joacă aceleași 3 variante de peste 25 de ani

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Moşoaia