Argeşul – locul 6 în topul judeţelor cu cele mai multe panouri fotovoltaice

de | 07.03.2024 09:30 | Din ediția tipărită, Economic, Județean

În doar 4 ani, numărul prosumatorilor din România, adică persoanele şi companiile care produc şi consumă energie electrică, a crescut spectaculos. Astfel, dacă în 2019 în România erau înregistraţi doar 303 prosumatori, la finalul lui 2023 numărul acestora ajunsese la 110.355!

În ultimii ani, datorită programelor de finanţare care au asigurat o parte importantă din costurile acestor investiţii, instalarea de sisteme de producere a energiei electrice din surse de energie regenerabile a luat avânt, cele mai multe astfel de investiţii vizând sisteme de panouri fotovoltaice.

Într-un clasament al judeţelor cu cele mai multe panouri solare de producere a energiei electrice, Argeşul ocupă locul al VI-lea, cu 4.010 prosumatori, care asigură o capacitate de 53,57 MW. Primul loc este ocupat detașat de Ilfov, în jurul Bucureştiului existând până în momentul de faţă 8.536 de prosumatori, „podiumul” fiind completat de Timiș, cu 6.007 prosumatori care au instalată capacități de 81,89 MW, şi Bihor (4.368 prosumatori – 55,76 MW). Înainte Argeşului mai sunt judeţele  Arad (4.323 prosumatori – 49,56 MW) şi Dolj (4.312 prosumatori – 53,52 MW).

Anul trecut, în judeţul nostru a fost inaugurat unul dintre cele mai mari parcuri de panouri fotovoltaice la Răteşti, pe o suprafaţă de circa 160 de hectare.

Buget-record pentru Programul „Casa verde fotovoltaice”

Programul „Casa verde fotovoltaice” este cel mai solicitat program, astfel că pentru înscrierile pe care le va organiza Administraţia Fondului pentru Mediu în anul 2024 a fost alocat un buget-record în valoare de 2 miliarde delei. De asemenea, AFM dispune pentru anul 2024 de un buget de 250 de milioane de lei pentru lansarea unei sesiuni de finanțare ce vizează înscrierea unităților de cult, a instituțiilor publice și entităților juridice nonprofit din domeniul asistenței sociale care doresc instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru clădirile în care își desfășoară activitatea.

Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Continuă declinul! Afacerile Electroargeş s-au înjumătăţit în 2023

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Administraţia Fondului pentru Mediu | AFM | Argeș