Ne aflăm în Săptămâna Mare, ultima săptămână a Postului Paștelui, numită și Săptămâna Patimilor. Aceasta are menirea de a pregati credincioșii pentru Inviere.
În fiecare an au existat credincioși extrem de motivați din punct de vedere spiritual care au ţinut în întregime postul Paştelui, iar în unele zile din Săptămâna Mare, post negru. Aceste persoane dovedesc o voinţă extraordinară. Totuşi excesul în această direcţie poate duce la oboseală, scăderea toleranţei la efort sau la sindromul anemic, transmite medicul Adrian Tase.
Dr. Tase atrage atenția și asupra unei greșeli frecvente făcute de oameni și anume excesul alimentar.
Festinul pascal, cu miel, ouă, cozonac, este bogat în proteine şi grăsimi animale, glucide, sare, care aduc materii prime pentru regenerarea organismului, calorii pentru energie.
Mai exact meniul de Paşti supra-solicită tubul digestiv, ficatul, vezicula biliară, pancreasul, procesele metabolice şi, într-un sens mai larg, întregul organism.
Alimentele bogate în grăsimi şi proteine animale turează la maximum circuitele metabolice iar dnţii sunt supuşi unui efort crescut de masticaţie.
Mare atenție!
Excesul de la masa de Paște nu aduce cu el numai probleme medicale ci și kilograme în plus, transmite Dr. Tase.
Acesta recomandă ca toate bucatele tradiționale să fie servite cu măsură. Prin echilibru se poate evita disconfortul și se pot savura toate delicatesele mesei de Paști.
Prin urmare, recomandăm o atitudine echilibrată vizavi de gustoasele bucate tradiţionale. Consumate în cantităţi decente, ouăle, carnea şi produsele de miel, cozonacul şi vinul sunt delicioase şi utile organismului.
Să ne bucurăm de masa de Paşti, în deplină sănătate!”, mai transmite medicul cardiolog Adrian Tase.
Foto descriptiv
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
Piața de Gros Pitești – Locul unde găsesti tot ce ai nevoie pentru masa de Paște