AFACERILE ARGEŞULUI (I). Dacia rezistă, New Design Composite sparge toate recordurile şi Lactag devine istorie!

de | 23.06.2023 21:00 | Din ediția tipărită, După subiect, Economic, Importante, Județean, Știri

AFACERILE ARGEŞULUI ÎN 2022. PRODUCŢIE 

Dacia rezistă, New Design Composite sparge toate recordurile şi Lactag devine istorie!

Primul an fără restricţii împotriva răspândirii COVID ar fi trebuit să fie anul reconstrucţiei, anul în care afacerile puternic zdruncinate de pandemie aveau şansa de a se pune din nou pe picioare. Din păcate, economia mondială – şi implicit şi cea din judeţul nostru – a primit o nouă lovitură, 2022 fiind marcat de efectele războiului din Ucraina, care a generat o criză globală. Explozia preţurilor din energie, inflaţia galopantă şi problemele din lanţurile de aprovizionare au afectat vizibil şi businessurile Argeşului, care, deşi în mare parte au raportat cifre de afaceri mai mari decât în 2021, cu aceste creşteri nu au ţinut pasul cu rata inflaţiei uriaşă înregistrată în decembrie 2022, de 13,8%, cea mai mare din România ultimelor două decenii.

Ce domenii de business au mers cel mai bine anul trecut în Argeş, care companii din judeţ au înregistrat cele mai mari cifre de afaceri şi cele mai mari profituri şi cum s-a concretizat anul 2022 în bilanţurile celor mai importanţi oameni de afaceri argeşeni – citiţi în materialul care urmează!

În ciuda producţiei mai slabe, Dacia a înregistrat afaceri de 5,2 miliarde de euro

Argeşul continuă să se bazeze pe industria auto, la capitolul producţie, ponderea acestui sector fiind uriaşă în PIB-ul judeţului. Dacia rămâne polul principal al economiei Argeşului, însă efectele celor mai recente evoluţii geopolitice s-au reflectat şi în activitatea celui mai mare agent economic din judeţ. Astfel, cererea tot mai mare pentru maşini electrice a dus la o încetinire a producţiei de motoare pe benzină la Mioveni, în vreme ce războiul din Ucraina şi ieşirea de pe piaţa rusească a Renault au afectat de asemenea cererea pentru componentele produse pe platforma de la Mioveni.

„Pe fondul unei creşteri a vânzărilor de vehicule electrice, producţia de motoare a înregistrat o scădere cu 39.547 de unităţi – 10,5% faţă de 2021, scădere cauzată şi de sancţiunile impuse Rusiei, ca urmare a conflictului militar cu Ucraina, care a avut un impact şi asupra producţiei. Comparativ cu 2021, în 2022, producţia de vehicule complete a Dacia a înregistrat o creştere cu 56.856 de unităţi, respectiv 22%, datorată diminuării efectelor crizei sanitare, dar şi a crizei din aprovizionarea cu componente electronice şi pe fondul unei pieţe de vehicule în creştere“, se arată în raportul companiei.

Deşi producţia a scăzut considerabil, cifra de afaceri a Automobile Dacia a crescut în 2022 cu 20%, de la 21,4 miliarde lei, la 26,7 miliarde de lei (echivalentul a 5,2 miliarde de euro). Concomitent, compania a înregistrat un profit de peste 526 milioane lei (aprox. 107 milioane euro), în creştere faţă de ultimii doi ani, dar încă sub cele înregistrate înainte de pandemie.

De asemenea, continuă să scadă numărul angajaţilor de la Uzina Dacia, anul trecut producătorul de autoturisme de la Mioveni având o medie de 12.195 de salariaţi, cu aproximativ 750 mai puţini decât în 2021 şi cu peste 2500 mai puţini decât în 2019.

Bilanţul plasează producătorul român de automobile pe locul al II-lea la nivel naţional în topul celor mai mari cifre de afaceri înregistrate în 2022, după OMV Petrom care a raportat la finalul anului trecut cifre-record, peste dublul înregistrat în 2021.

Scăderea producţiei a afectat, în schimb, cifrele Renault Mecanique Roumanie, fabrica de cutii de viteze de la Mioveni, care a înregistrat puţin peste 664 milioane lei, cu 6 milioane lei mai puţin decât anul trecut.

Gheorghe Badea

Gheorghe Badea – Grupul GIC

Afacerile lui Gheorghe Badea – în uşoară creştere în 2022

Companiile controlate de Gheorghe Badea, unul dintre cei mai puternici oameni de afaceri argeşeni care activează în sectorul producţiei, au înregistrat creşteri la nivelul anului trecut, cea mai semnificativă accelerare figurând în dreptul GIC Nosag Metal, companie cu peste 500 de angajaţi. Producătorul de subansamble auto din metal a raportat o majorare a cifrei de afaceri cu 26%, de la 360 milioane lei, la 455 mil. lei, în paralel cu o dublare a profitului net, care a fost de 2,7 milioane lei.

Şi Subansamble Auto a avut un an ceva mai bun decât precedentul, revenind pe plus la capitolul profit după un 2021 pe pierdere. Astfel, a doua companie ca mărime din portofoliul omului de afaceri Gheorghe Badea a terminat anul 2022 cu afaceri de 154 milioane lei, faţă de 130 milioane lei în 2021.

Comefin SA, companie din Costeşti cu aproape 260 de angajaţi, a avut anul trecut o cifră de afaceri de 61,6 milioane lei, cu aprox. 4 milioane mai mult faţă de anul anterior, însă a încheiat cu pierderi de peste 3 milioane lei.

Rămânând în sfera industriei auto, Delta Invest, firma controlată de Nicolae şi Mariana Movileanu şi unul dintre cei mai importanţi producători de componente din plastic, a raportat la finalul anului 2022 afaceri de 238 milioane lei, în creştere cu 25,5%, şi un profit net de 22 milioane lei, cu 5 milioane mai mare decât în 2021.

Dumitru Radu - Ronera Rubber

Dumitru Radu – Ronera Rubber

În creştere au fost şi afacerile producătorului de articole din cauciuc Ronera Rubber, de la 61,6 milioane lei în 2021, la peste 66,8 milioane lei anul trecut, cu un profit net de peste 11 milioane lei. Firma manageriată de omul de afaceri Dumitru Radu este una dintre puţinele companii argeşene din sfera producţiei care a înregistrat o uşoară creştere în ceea ce priveşte numărul angajaţilor.

În scădere au fost, în schimb, afacerile VM Comp, care a raportat 42 milioane lei la finalul lui 2022, cu 2 milioane lei mai puţin decât în urmă cu un an.

2-new design Composite Ad Blue

New Design Composite – cea mai spectaculoasă evoluţie: afaceri cu 77% mai mari, profit triplat

Cele mai spectaculoase creşteri la nivelul businessurilor derulate în 2022 figurează în dreptul a două afaceri: una din Piteşti şi alta din Câmpulung.

New Design Composite reuşeşte să atingă un nivel-record al cifrei de afaceri, cea mai mare din istoria companiei coordonate de către Olimpia Doru: 54,6 milioane lei, faţă de doar 30,8 milioane lei anul trecut, ceea ce reprezintă o accelerare a businessului de peste 77 de procente. Compania care fabrică produse din rășini armate cu fibră de sticlă, lichid de curățare pentru mașini AdBlue și dezinfectanți continuă să spargă bilanţurile, reuşind să îşi tripleze profitul, care ajunge la 16 milioane lei.

Un alt salt important îl înregistrează Romturingia, firma lui Stelian Ion raportând o cifră de afaceri de peste 53 milioane lei, cu 77% mai mare decât în anul precedent. Cel mai mare producător de caroserii, suprastructuri și accesorii auto din România nu bifează însă şi o creştere a profitului, care este de doar 1,3 milioane lei, de aproape trei ori mai mic decât în 2021.

9-stelian-ion

Ion Stelian – Romturingia

O accelerare importantă a cifrei de afaceri a înregistrat şi Elfi, producătorul 100% argeşean de articole de igienă din hârtie. Astfel, firma lui Adi Constantin  a produs şi vândut anul trecut hârtie igienică, şerveţele şi prosoape de bucătărie de 48 milioane lei, cu 64% mai mult decât în anul precedent.

Segmentul producţiei de ambalaje este în continuare dominat în Argeş de Pentarom, firma lui Toma Lazăr, care a încheiat 2022 cu afaceri de 71 milioane lei, faţă de 59 milioane în 2021, ceea ce reprezintă o creştere de 20%.

Lactag – prăbuşirea unui brand

Industria alimentară este puternic reprezentată în Argeş, însă, din păcate, majoritatea marilor afaceri din acest domeniu sunt controlate din străinătate, în vreme ce producătorii autohtoni se împuţinează de la an la an. 2022 consemnează dispariţia de pe rafturile magazinelor a unuia dintre cele mai populare branduri de lactate, unul dintre puţinele cu capital românesc care mai rămăsese în acest sector: Lactag.

3-lactag

La finalul anului 2021, conducerea Lactag anunţa cu entuziasm că urmează să îşi majoreze capitalul social cu 30,6 milioane lei, pentru a ieși din insolvență și pentru investiții în modernizarea companiei. Managementul companiei își dorea ca Lactag să ajungă în cursul 2022 la o capacitate de procesare de 4,5 milioane de litri pe lună, de trei ori mai mai mult decât în 2021.  Mai mult, pentru 2022, conducerea Lactag estima o cifră de afaceri de 21,7 milioane de euro și se baza pe un profit net de 1,6 milioane de euro.

Dezastru însă pentru Lactag, care – potrivit raportului semestrial prezentat la jumătatea anului trecut – „veniturile din exploatare au scăzut cu 29.302.653 lei în 2022 față de 2021 ca urmare a întreruperii temporare a producției din cauza lipsei de lichidități”. Mai mult decât atât, începând cu data de 14 decembrie 2022, ca urmare a deciziei ASF (Autoritatea pentru Supraveghere Financiară), acţiunile emise de Lactag au fost retrase de la tranzacţionarea pe Bursa de Valori Bucureşti.

Bilanţul aferent anului 2022 este unul dezastruos: o afacere care în urmă cu un deceniu vindea produse de peste 16 milioane euro anual şi avea aproape 500 de angajaţi a ajuns la doar 300.000 euro cifră de afaceri şi 10 angajaţi!

Reuşesc să ţină piept globalizării câţiva dintre producătorii argeşeni de tradiţie: Radic Star, producătorul de mezeluri manageriat de Marius Dicu, ce atinge o cifră de afaceri de 134 milioane lei, cu 31% mai mult decât în anul anterior, şi Profex Unico, firma care fabrică celebrul muştar „Argeşelul”, ale cărei businessuri au depăşit în 2022 pragul de 20 milioane lei.

Cele mai mari cifre în producţia alimentară le-au înregistrat companiile cu acţionariat străin: Caroli Foods (545 milioane lei), Dr. Oetker (380 milioane lei) şi Fuchs Condimente (140 milioane lei).

Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Ultimele articole