Uneori, bolile nu sunt trădate de simptome evidente, precum durerile, așa cum se întâmplă și în afecțiunile rinichilor. Aceștia au un rol foarte important în organism, fiind responsabili cu filtrarea toxinelor, iar funcțiile lor trebuie să fie mereu în parametri.
După cum explică dr. Paul GusbethTatomir, medic primar nefrologie în cadrul Clinicii Forte Vita, bolile de rinichi pot fi depistate prin analize regulate, care să ne ofere indicii clare despre starea noastră de sănătate.
Ce simptome ar trebui să ne trimită în cabinetul medicului nefrolog?
Pentru unele boli renale, infecțioase sau litiazice, există simptome tipice: dureri lombare cu iradiere spre vezica urinară, însoțite de tulburări la urinat. Pentru alte boli renale, semnele și simptomele sunt cu totul atipice: hipertensiune severă, în special la vârste tinere sau valori ale tensiunii din ce în ce mai greu de controlat la vârste mai înaintate. Oboseala cronică, edemele, urina spumoasă necesită de asemenea căutarea unei boli de rinichi. Din păcate, în cazul celor mai severe boli renale nu există dureri tipice de rinichi. Astfel că, în absența unor analize obișnuite periodice, frecvent bolile renale severe sunt diagnosticate cu întârziere.
Cum ne menținem rinichii sănătoși?
Stilul de viață sănătos, cu dietă echilibrată, cât mai aproape de cea mediteraneeană, dar și combaterea sedentarismului și a obezității sunt esențiale. Asta pentru că principalele cauze pentru boli renale severe sunt, în zilele noastre, diabetul, hipertensiunea arterială și ateroscleroza.
Ce analize periodice ar trebui să ne facem pentru a ne asigura că sistemul excretor funcționează normal?
Sunt analize banale, dintre cele care ar trebui să le facă orice adult o dată pe an: creatinina, acidul uric, glicemia, profilul lipidic, hemoleucograma. Din urina de dimineață, un simplu sumar cu sediment urinar. Dacă există anomalii semnificative la unele dintre aceste analize, medicul de familie sau alți specialiști vor ști să îndrume pacientul către nefrolog.
Care sunt cele mai frecvente afecțiuni din spectrul nefrologiei pe care le întâlniți la pacienții dumneavoastră?
Cum spuneam, frecvent este vorba de pacienți diabetici, cu hipertensiune severă (necesar mare de medicamente antihipertensive), obezi, cu edeme. Dar și simptomatologia urinară sau durerile de colică renală aduc pacientul la nefrolog.
Ce presupune un consult nefrologic?
Foarte frecvent este nevoie de un istoric amănunțit și cât mai exact, inclusiv în ceea ce privește medicația. Ca urmare, prezentarea cu un dosar medical ordonat cronologic și cât mai complet este esențial la pacienții cronici, cu hipertensiune sau cu diabet. Este nevoie de un examen fizic țintit și de o ecografie renală, în special pentru măsurarea dimensiunilor renale. Nefrologul va face un plan de diagnostic și de tratament, precum și de urmărire a unor parametri simpli – valorile tensionale determinate corect și sistematic, evoluția greutății, a edemelor, a simptomelor urinare etc. Aproape întotdeauna este nevoie de una sau mai multe consultații de control. La pacienții diabetici, hipertensivi sau cu boală cronică de rinichi cunoscută, consultația ar trebui să fie periodică, cel puțin anuală. Scopul este diagnosticarea la timp a disfuncției renale, a complicațiilor multiple, dar și oprirea în evoluție a progresiei bolii cronice de rinichi. În cazul unei aderențe ridicate la planul diagnostic și de tratament (în general, lucruri nu foarte complicate), evoluția bolilor de rinichi este de cele mai multe ori spre bine.