Cazuri de difterie, confirmate în România. Cum se previne boala

de | 09.12.2023 15:38 | Lifestyle, Național

Două cazuri de difterie, o boală contagioasă gravă, au fost confirmate în România. Situația a uimit specialiștii, boala fiind una ce nu a mai fost întâlnită în țara noastră de mai bine de 30 de ani.

Două persoane din Capitală au fost confirmate cu difterie cutanată netoxigenă. Acest tip de afecţiune apare în special la persoane din grupuri vulnerabile.

Este vorba despre doi bărbaţi consumatori de droguri, infectaţi HIV, care au o evoluţie favorabilă. Ei au fost internaţi la Spitalul ”Victor Babeş”.

Conform news.ro, cele două persoane diagnosticate cu difterie locuiau în condiții precare, fără un adăpost deasupra capului.

Din fericire, în cazul celor doi bărbați nu au fost bacili producători de toxină, ceea ce înseamnă că boala a fost cu simptome ușoare. O afecțiune strict cutanată, fără manifestări la distanță.

Doi pacienţi în vârstă de 38 şi 40 ani, bărbaţi, consumatori de droguri, infectaţi HIV, au fost internaţi la un spital de boli infecţioase din Bucureşti, cu leziuni cutanate. Din leziunile cutanate aflate la locurile de injectare, s-au izolat tulpini de Corynebacterium diphteriae ne-toxigene. Evoluţia pacienţilor este favorabilă”, a transmis Ministerul Sănătăţii sâmbătă, într-un comunicat.

Potrivit sursei citate, ultimul caz de difterie cu tulpini toxigene a fost înregistrat în România în anul 1989.

Ce este difteria

Difteria este o boală infecțioasă cauzată de bacteria Corynebacterium diphtheriae. Există două forme: forma respiratorie și forma cutanată (piele). Agentul patogen atacă mai întâi tractul respirator superior și poate produce o otravă, o toxină difterică, care poate duce la complicații periculoase și efecte tardive.

Transmiterea de la om la om are loc prin expunerea la picături de salivă în timpul contactului strâns cu o persoană infectată sau atunci când aceasta din urmă strănută sau tușește.

Simptome

Simptomele pot fi febră, dureri de gât și răgușeală, rinoree, respirație șuierătoare și ganglioni limfatici umflați.

Cum poate fi prevenită

Difteria este o afecțiune care poate fi prevenită prin vaccinare. Vorbim de vaccinul hexavalent, care știm că se administrează la vârstele de două luni, la patru luni și la 11 luni.

Foto: mamaplus.md

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Un tânăr de 25 de ani a murit şi altul e grav rănit, după ce s-au izbit cu mașina de un TIR

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: București

Ultimele articole