Președintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, a fost prezentă, în cursul zilei de astăzi, miercuri, 12 octombrie 2022, la Bruxelles, acolo unde a avut loc reuniunea președintelor parlamentelor Uniunii Europene. Alina Gorghiu a fost invitată de către președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, și președintele Camerei Deputaților a Republicii Cehe, Marketa Pekarova Adamova, conform comunicatul de presă.
Evenimentul are la bază cele două reuniuni anterioare, care au fost organizate în lunile aprilie și mai, la inițiativa președintei Seimului Republicii Polone, Elżbieta Witek. Cele două întâlniri au urmărit temele principale ale situației umanitară și asistența acordată refugiaților din Ucraina, sprijinul pentru aderarea Ucrainei la UE și mobilizarea de fonduri UE pentru statele membre care găzduiesc refugiați.
În discuțiile care au avut loc la Bruxelles s-a vorbit despre problemele ce au la bază de primirea și integrarea femeilor, copiilor și a persoanelor vârstnice din Ucraina, dar și gestionarea problemelor sociale. Astfel, s-a adus la cunoștință accesul la protecția socială, piața muncii, sistemul educațional și sistemele de sănătate.
Alina Gorghiu a ținut să facă referire la importanța unității și solidarității statelor membre din Uniunea Europeană asupra gestionării crizei refugiaților și a crizei de securitate generate de războiul din Ucraina.
De asemenea, înaltul demnitar român s-a întâlnit cu vicepreședinta Radei Supreme a Ucrainei, Olena Kondratiuk. Cei doi oficiali și-au exprimat opiniile cu privire la cele mai recente evoluții ale războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și consecințele la nivel securitar, umanitar și economic.
Alina Gorghiu a specificat și situația României, cu privire la preocuparea de care dă dovadă pentru situația de securitate în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei și implicațiile acesteia asupra întregului spaţiu european şi euro-atlantic. Astfel, aceasta a prezentat eforturile mari ale României pentru sprijinirea Ucrainei și refugiaților ucraineni, dar pentru combaterea unei crize alimentare. Ea a propus crearea unei baze de date la nivel european în vederea monitorizării refugiaților.
Înaltul demnitar român a condamnat în cei mai duri termeni încălcarea flagrantă a dreptului internaţional de către Federaţia Rusă și încercările Rusiei de a anexa teritorii ucrainene ocupate ilegal, reiterând susținerea deplină a statului român pentru suveranitatea, independența și integritatea teritorială a Ucrainei și necesitatea aducerii în fața justiției a tuturor celor vinovați pentru comiterea de crime de război și alte atrocități în Ucraina. Totodată, președinta a.i. a Senatului a asigurat partea ucraineană de întreaga disponibilitate a legislativului român de a oferi sprijin în parcursul european și euro-atlantic al Ucrainei. Înaltul demnitar ucrainean a adresat mulțumiri României și președintelui Klaus Iohannis pentru întregul sprijin oferit Ucrainei, cu precădere cel umanitar.
Programul vizitei a inclus și vizitarea Hub-ului societății civile ucrainene și participarea la deschiderea vernisajului ”Femeia ucraineană”, organizat de Seimul Poloniei.”, precizează comunicatului de presă.
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro
Fără penali în funcțiile locale. Proiectul USR, adoptat de Parlament