anchetaonline.ro

Președintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu a primit vizita ambasadorul Ucrainei în România

de | 26.09.2022 17:30 | Știri, Național, Politic

Președintele interimar al Senatului, Alina-Ștefania Gorghiu, l-a primit astăzi, 26 septembrie, pe ambasadorul Ucrainei în România, E.S. Ihor Vasylyovych Prokopchuk, într-o vizită de prezentare.

Alina Gorghiu a salutat decizia Președintelui Zelenski de a trimite un diplomat de carieră în calitate de ambasador la București, fapt ce reflectă importanța relațiilor bilaterale.

Partea română a reiterat sprijinul ferm al României pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și a condamnat, în termenii cei mai fermi, războiul rus de agresiune premeditat, nejustificat și neprovocat asupra Ucrainei.

 

Alina G

 

Președintele Senatului a specificat că diplomația parlamentară este un instrument esențial pentru dezvoltarea relațiilor bilaterale și efectuarea de schimburi de bune practici, menționând importanța organizării primului summit parlamentar al Platformei Internaționale Crimeea și mulțumind ambasadorului Ucrainei la București pentru invitația de a participa la acest eveniment.

Totodată Alina Gorghiu a evidențiat sprijinul pe care România l-a acordat Ucrainei în plan bilateral și multilateral, având un rol foarte activ și instrumental în furnizarea de debușeuri esențiale pentru exporturile de cereale ucrainene (peste 4 milioane de tone au tranzitat porturile românești de la Marea Neagră și Dunărea de Jos de la izbucnirea războiului) și adoptarea unei poziții ferme și puternice față de Rusia în formatele multilaterale.

 

Alina G

 

Discuțiile au vizat de asemenea, recentele evoluții geopolitice, pe fondul războiului din Ucraina. În context, Alina-Ștefania Gorghiu a condamnat ferm decretarea mobilizării parțiale a Armatei Ruse și atrocitățile și crimele comise în Izium, precum și organizarea de referendumuri ilegale în regiunile ocupate din Ucraina. Aceasta a subliniat importanța încheierii urgente a acestui război ilegitim și respectarea dreptului internațional, principii care au fost susținute de diplomația română, la cel mai înalt nivel, în cadrul celei de-a 77-a sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite (ONU).

 

Alina G

 

În încheiere, președintele interimar a asigurat partea ucraineană de sprijinul deplin al Senatului în vederea susținerii refugiaților ucraineni aflați pe teritoriul României, inclusiv prin intensificarea dialogului bilateral, la nivel parlamentar, pentru îmbunătățirea legislației existente.

 

 

 


Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

 

Citește articolele pe același subiecte: Alina Gorghiu | București | Marea Neagră | România | Rusia | Senatul României
<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare: