ALINA GORGHIU – un deputat care vrea să reprezinte femeile și familia argeșeană în parlament

de | 26.11.2024 08:09 | Județean, Politic

Alina Gorghiu este, de departe, unul dintre cei mai activi parlamentari ai României. Dar, cel mai important, este cel mai eficient parlamentar, dacă judecăm după numărul legilor și al proiectelor care îi poartă semnătura. De numele său este legat pachetul de legi privind combaterea violenței, prin implementarea cu success a ordinului de protecție și prin demararea cu succes a programului de ajutorare a victimelor infracțiunilor prin oferirea de vouchere pentru acoperirea cheltuielilor de primă necesitate. De asemenea, ca ministru al Justiției, a întărit legislația antidrog și cea care ajută la combaterea fenomenului fugarilor. În egală măsută, Alina Gorghiu este și un ambasador al drepturilor femeii și al accesului egal la funcțiile de reprezentare, luptă pe care o duce cu tenacitate și care, cu siguranță, va continua și în viitorul mandat.

  1. Centru de recuperare pentru dependenții de droguri

Camera Deputaţilor a adoptat în această vară, la inițiativa Alinei Gorghiu, proiectul de lege privind înfiinţarea a opt centre regionale de dezintoxicare şi recuperare a dependenţilor de droguri. Aceste centre includ măsuri de prevenire, tratament, prevenire a riscurilor şi consecinţelor asociate consumului de droguri, precum şi de reintegrare socială. Acestea au personalitate juridică şi se înfiinţează şi funcţionează în subordinea Ministerului Sănătăţii. Pentru construcţia, înfiinţarea şi funcţionarea centrelor se alocă sume de investiţii şi de funcţionare în proporţie egală, 50% din bugetul de stat prin Ministerul Sănătăţii şi 50% din bugetele autorităţilor publice interesate, ori fonduri din programe de finanţare europene. Ministerul Sănătății, aflat în jurisdicția PSD, nu a făcut niciun demers pentru înființarea acestor centre, motiv pentru care Alina Gorghiu a cerut un calendar clar în acest sens. Vrea ca în următorul mandat să facă presiune pe guvernare, oricare ar fi ea, ca aceste centre să devină realitate. Avem nevoie de ele ca de aer, căci drogurile fac ravagii în rândul copiilor noștri, iar aceștia au nevoie de ajutor. Mai mult, Alina Gorghiu își dorește ca unul dintre cele opt centre să fie aici, în Argeș.

  1. Indemnizație pentru nou-născuți, în toate localitățile

Populația României a scăzut puternic în ultimii ani, însă Argeșul a atras atenția prin numărul mare de locuitori pe care i-a pierdut. Este o situație surprinzătoare, dat fiind faptul că vorbim despre un județ relativ industrializat, iar așteptările ar fi ca acesta să fie o destinație, nicidecum invers. În jur de 50.000 de locuitori din județul Argeș au plecat în ultimii ani, cei mai mulți pentru studii, dar și pentru a găsi joburi bine plătite. Cu administrații PSD fără viziune, oamenii au plecat în orașe care își respect cetățenii, care le oferă nu doar joburi bine plătite, ci și pachete motivante pentru familie și educația copiilor. Cu mari insistențe și muncă de convingere, Alina Gorghiu a reușit să convingă administrații locale din Argeș să acorde indemnizația pentru nou-născuți, un sprijin binevenit pentru familii într-un moment care presupune cheltuieli consistente. Tocmai pentru a nu mai lăsa acest aspect la cheremul primarilor, vrea ca indemnizația pentru nou-născuți să devină lege și să fie implementat în toate localitățile, chiar și în Piteștiul în care primarul PSD care încasează un sfert de miliard pe lună nu vrea să acorde acest sprijin tinerelor familii.

  1. Femeile au nevoie de o voce care să le reprezinte interesele

Stereotipurile de gen se răsfrâng asupra tuturor aspectelor vieții și sunt o cauză fundamentală a inegalității între bărbați și femei. Aceste prejudecăți se observă și în statistici. 44% din cetățenii europeni încă au convingerea că cel mai important rol al unei femei este de a avea grijă de casă și de familie. Tot din cauza stereotipurilor de gen ne este mai greu să ne imaginăm femei care asigură principala sursă de venit în familie și bărbați care pregătesc copiii pentru școală. O problemă majoră, mai ales în România, este subreprezentarea femeilor în deciziile politice și  economice. La acest moment, țara noastră se află pe locul 26 în UE în ceea ce privește indexul egalității de gen, cu un scor de 53.7 din 100. Scorul este cu 14.9 puncte sub media europeană de 68.6! Nu există vreun guvern din Europa care, la momentul actual, ar putea să susțină că nu e nevoie de un efort din partea sa pentru a proteja drepturile femeilor. Și, cu toate acestea, atunci când este vorba de reforme care să vină concret în sprijinul lor, lucrurile sunt tărăgănate, amânate. Fiind o fire tenace, Alina Gorghiu va continua și în viitorul mandat să pledeze pentru proiectul legislativ prin care dorește ca 30% din locurile eligibile de pe liste să fie ocupate de femei. În acest sens a fost inițiat și proiectul de lege care propune ca partidele să primească finanțare de la bugetul de stat în funcție de procentul de femei alese. Dacă cel puțin 30% din aleșii partidului nu sunt femei, subvenția lor va fi diminuată.

Material realizat de SC Smart Press SRL, publicat de către SC CRCS – Centrul Regional de Cercetări Statistice SRL, la comanda Partidului Național Liberal, Organizația Argeș, cod unic mandatar financiar 11240002.

Sursă foto: PNL Argeș.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Biroul Electoral Central a anulat decizia BEJ Argeș și a admis contestatia presedintei PNL Arges, Alina Gorghiu, la decizia BEJ Arges

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Alina Gorghiu | Argeș | Ministerul Sănătății | Parlament

Ultimele articole