Alina Gorghiu, după ce MCV a fost închis oficial de Comisia Europeană: ”Ritmul reformelor trebuie menținut”

de | 15.09.2023 14:08 | Național, Administrație

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a declarat că prima întâlnirea semestrială de astăzi a fost generată pentru a avea un dialog real ”despre prioritățile actuale din sistemul judiciar cu decidenții săi”. Ministrul a mai precizat că MCV este, de astăzi, oficial, de domeniul trecutului, prin decizia publicată de Comisia Europeană.

alina gorghiu si sefii institutiilor si presedinte - Alina Gorghiu, după ce MCV a fost închis oficial de Comisia Europeană: ”Ritmul reformelor trebuie menținut”

”Ministerul Justiției a generat acest eveniment pentru a avea un dialog real despre prioritățile actuale din sistemul judiciar cu decidenții săi, cu puterea executivă și legislativă.

Vă asigur că este primul dintr-o serie.

Am însă o împlinire! Nu puteam găsi un alt cadru mai potrivit ca acesta pentru a marca un obiectiv strategic de țară, după șaptesprezece ani de cursă continuă. MCV este, de astăzi, oficial, de domeniul trecutului, prin decizia publicată acum o oră de Comisia Europeană!

Mulțumesc sistemului judiciar, în ansamblu, pentru închiderea acestui mecanism care a avut un rol cheie în reformarea justiției românești.

Mulțumesc, de asemenea, tuturor celor care au contribuit real pentru atingerea acestei borne: Președintelui României, Guvernului, Parlamentului, Ministerului Justiției, Reprezentanței Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană, diplomaților și tuturor celorlalte instituții.

Este un moment important pentru Statul Român. Nu cred că exagerăm dacă adăugăm închiderea MCV în lista proiectelor strategice de țară, alături de aderarea României la UE, de intrarea în NATO, iar lista, sunt convinsă, va continua cu aderarea la OCDE și intrarea în Spațiul Schengen”, a precizat ministrul Alina Gorghiu.

”Am convingerea că sistemul judiciar va rămâne un factor de progres”

alina gorghiu presedinte si sedii institutiilor de justitie - Alina Gorghiu, după ce MCV a fost închis oficial de Comisia Europeană: ”Ritmul reformelor trebuie menținut”

Totodată, ministrul Justiției a mai precizat că intrăm într-o nouă cursă, cu provocări care se vor suprapune pe perioade politice şi sociale complicate, inclusiv război la graniţă şi a arătat că sunt pe agendă reformele indicate în Raportul privind statul de drept, evaluarea recomandărilor Comisiei de la Veneţia privind Legile Justiţiei, asigurarea resursei umane necesare sistemului judiciar, identificarea de soluţii pentru a evita durata excesivă a proceselor, un nou cod al integrităţii, digitalizare, reforme din PNRR, educaţie juridică în şcoli.

”Acum, intrăm într-o nouă cursă!

Trecem la următorul nivel, mult mai rafinat, cu provocări care se vor suprapune pe perioade politice și sociale complicate, inclusiv război la graniță.

Avem pe agendă reformele indicate în Raportul privind statul de drept, evaluarea recomandărilor Comisiei de la Veneția privind Legile Justiției, asigurarea resursei umane necesare sistemului judiciar, identificarea de soluții pentru a evita durata excesivă a proceselor, un nou cod al integrității, digitalizare, reforme din PNRR, educație juridică în școli.

Am convingerea că sistemul judiciar va rămâne un factor de progres și un element esențial în democrația românească. Mă bazez pe o colaborare loială cu dvs.

Dialogul, respectul, promovarea unei legislații bune, comunicarea constantă cu forurile europene, promovarea intereselor sistemului judiciar, acestea sunt obiectivele mele, ca ministră a justiției. Ritmul reformelor trebuie menținut pentru a fi siguri că justiția, ca serviciu public, este în folosul cetățeanului.

Actul de justiție din România înseamnă multă responsabilitate din partea noastră, a tuturor, mai ales că, din acest moment, este privit la fel ca sistemul de justiție din orice stat european!

Un stat puternic are nevoie de o justiție puternică!”, a concluzionat Alina Gorghiu.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Primii oameni în stat se întâlnesc cu conducerea instituțiilor din justiție

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Ministerul Justiţiei