Subiectul egalității de gen în reprezentarea politică, și nu numai, este o reformă foarte importantă și poate fi abordat doar consensual de clasa politică … și ceea ce vedem astăzi arată că direcția este corectă! ” a declarant președintele Senatului, Alina Gorghiu la Conferința „Femeile parlamentar din România și promovarea egalității de gen ca angajament național.
Evenimentul de astăzi, 1 noiembrie, a constituit un for de dezbateri aplicate, convergent la nivel național și european, care a dorit să capaciteze potențialul femeilor din Parlamentul României, deopotrivă de la putere și din opoziție, asigurând participarea deplină și eficientă, precum și egalitatea de șanse la ocuparea posturilor de conducere la nivel de leadership în sfera politică, economică și publică.
Totodată, conferința a vizat identificarea unor mecanisme legislative care să conducă la eliminarea tuturor formelor de violență împotriva femeilor, în sferele publice și private, inclusiv a traficului, exploatării sexuale și a altor tipuri de exploatare.
Adoptarea în viitorul apropiat a unei Declarații privind consolidarea egalității de gen în România în plenul reunit al Parlamentului României și constituirea Platformei femeilor parlamentar din România vor reprezenta cadrul formal pentru recuperarea handicapului în reprezentarea femeilor!
17% femei parlamentar, dar am inițiat propuneri legislative importante: am impus integritatea în funcții publice, am combătut violența domestică prin pârghii reale, am susținut familiile, i-am ajutat pe cei cu boli sau cu probleme sociale, am evitat conflictul adoptând metode alternative de soluționare a lor, am propus trusoul pentru nou-născuți, reglementăm depresia post-partum”, a mai precizat președintele interimar al Senatului.
Alina Gorghiu este de părere că este nevoie să fie dezbătut ceea ce trebuie făcut în viitor și afirmă că dacă se va reuși acest lucru, ziua de astăzi va fi ținută minte ca o zi importantă pentru țara noastră.
Dacă reușim asta, am convingerea că ziua de 1 noiembrie va fi ținută minte ca un moment de referință pentru România!
Toți vedem adevărul!!! Deși democrația românească este solidă, în ultimii peste 30 de ani, s-au făcut pași mărunți la reprezentarea justă a femeilor în politică, la acces egal în responsabilitățile profesionale și la pozițiile de conducere în instituții și în mediul de afaceri!
Ultimul pas semnificativ pentru a încuraja participarea femeilor în politică a fost făcut acum 84 de ani! Introducerea dreptului de vot.
A urmat regimul totalitar comunist, când femeile aveau drept de vot, dar exista un singur partid politic!
Ca atare, femeile din România nu au avut mult timp drept de vot, apoi nu au avut de unde să aleagă! Și vedeți ironia? În ultimii 30 de ani, au avut drept de vot, au avut partide politice dintre care să aleagă, dar nu au putut alege aproape niciodată femei! Pentru că foarte puține au ajuns pe listele de candidați ale partidelor politice!
Realitatea este că atunci când decidenții sunt 90% bărbați, pe liste vor fi, cu siguranță, 90% bărbați!”
Aceasta este de părere că România are de recuperat în ceea ce privește accesul egal la funcțiile publice, pe piața muncii, în toate domeniile.
Și fără cote de gen, că sunt voluntare sau prin lege, nu vom ieși din această situație!
Dacă astăzi votăm pentru cote de gen, peste 10 – 15 ani nu o să mai fie nevoie de ele, pentru că vor fi deja suficiente femei în Parlament și în administrația locală, iar problemele femeilor vor fi pe agenda politică!
Suntem la jumătatea legislaturii. Acesta este momentul IDEAL pentru schimbări în legislația electorală. Lansez un apel către colegii din Camera Deputaților să finalizeze cât mai repede dezbaterile la legea adoptată de Senat care prevede introducerea unei cote de gen de 1/3 pentru genul mai puțin reprezentat pentru alegerile parlamentare.”
Alina Gorghiu a subliniat totodată că pentru a avea o democrație mai puternică, mai inclusivă, mai reprezentativă, sunt necesare două reforme: integritatea în funcțiile publice și obținerea echilibrului de gen.
Sunt două fețe ale unei singure probleme: un mediu politic sănătos în România!
Prima problemă a fost rezolvată, dar România nu poate rămâne cu sub 20% femei în Parlament!
În prezent, există propunerea legislativă care stabilește o cotă de gen de 1/3 din candidații de pe locurile eligibile la alegerile parlamentare și o alta care prevede 30% pentru locale. Precum și modificări la Legea finanțării partidelor în funcție de numărul de femei și tineri pe listele electorale. Aceste legi trebuie adoptate!
Azi poate părea un pas curajos! Mâine va fi normalitate! Însă trebuie să ne asumăm și un lucru foarte clar: orice listă fără echilibru de gen în 2024 trebuie respinsă de instanțele din România. Ar trebui să existe un început și pe acest subiect!
Avem nevoie de egalitate de gen. Inclusiv pentru a intra în rândul celor mai puternice economii din lume – Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).
Parcurgem pașii aderării la acest organism internațional. Trebuie să ne ridicăm la standardele economice și atunci când vine vorba de egalitatea economică de gen. Ca și noi, multe state OCDE se confruntă cu scăderea forței de muncă, un rezultat al îmbătrânirii populației și a ratei scăzute de fertilitate. Soluția este simplă: mai multe femei pe piața muncii prin bugetare de gen. Asta înseamnă o creștere cu 5,7% a PIB per capita și de 6% a productivității companiilor în majoritatea statelor OCDE.
Reducerea inegalității economice de gen în România nu se va realiza automat! Trebuie acționat pe mai multe fronturi: firmele trebuie să conștientizeze prezența femeilor în anumite sectoare, Guvernul să prioritizeze politicile care sprijină participarea femeilor la forța de muncă, Parlamentul să adopte legi pentru egalitate de gen” a adăugat senatoarea PNL.
Prezent la conferință, premierului Nicolae Ciucă a precizat faptul că dorește ca poziționarea femeii în politică și în viața socială să intre într-o altă logică, în cea a echității și a reprezentării proporționale a femeilor la nivelul luării deciziilor.
Ne dorim ca poziționarea femeii în politică și în viața socială să intre într-o altă logică: a echității și a reprezentării proporționale a femeilor la nivelul luării deciziilor.
Experiența și competența femeilor, empatia și responsabilitatea de care dau dovadă în orice domeniu sunt garanția că atunci când sunt implicate în actul decizional aduc viziune și motivare, contribuie considerabil la succes.
Nu putem vorbi despre democrația zilelor noastre fără participarea la luarea deciziilor a mamelor, soțiilor și fiicelor noastre!”
Premierul a mai declarant că reprezentarea femeilor în politică și în leadershipul politic va întregi demersul societății către o lume armonioasă și prosper și consideră că una din soluțiile concrete și cu efecte imediate poate fi introducerea, cel puțin temporară, a cotelor de gen.
Echitate, dar și decizii mai bune, răspunsuri mai adecvate la provocările din fața noastră!
Consider că una din soluțiile concrete și cu efecte imediate poate fi introducerea, cel puțin temporară, a cotelor de gen. Cotele de gen sunt un instrument folosit pentru a crește reprezentarea femeilor în diverse poziții de decizie, până în momentul în care mecanismele sociale vor avea capacitatea și maturitatea să se autoregleze.
Evident, există formule variate de cote de gen care se pot aplica și trebuie corelate cu sistemul electoral și contextul nostru național pentru a ajunge la o reprezentare substanțială a intereselor de gen la nivel de decizie.”
Președintele României, Klaus Iohannis a luat cuvântul în cadrul conferinței de astăzi și a vorbit despre importanța femeilor în funcții de conducere. Totodată a subliniat faptul că țara noastră rămâne codașă la capitolul acesta.
Am acordat cu toată încrederea Înaltul Patronaj acestei Conferințe pentru că sunt un puternic susținător al egalității de gen și cred că avem obligația să accelerăm măsurile pentru o promovare tot mai bună a femeilor în poziții-cheie în toate domeniile, dar mai ales în politică.
Încă de la începutul primului mandat de Președinte, am afirmat clar și răspicat, cu fiecare ocazie, că România trebuie să își asume politici publice care să asigure egalitatea între femei și bărbați.
Convingerea mea este că încurajarea unei contribuții cât mai semnificative a femeilor în viața publică generează modernizare și prosperitate. Mai sunt însă multe de făcut pentru susținerea drepturilor femeilor și, de aceea, inițiative precum această Conferință sunt foarte importante.”
Klaus Iohannis a subliniat faptul că promovarea egalității de gen reprezintă un obiectiv prioritar asumat la nivelul Uniunii Europene.
Promovarea egalității de gen reprezintă un obiectiv prioritar asumat la nivelul Uniunii Europene, pe care România, în calitate de stat membru, îl împărtășește și îl sprijină.
În acest sens, reducerea inegalităților în plan economic și social, asigurarea accesului la oportunități egale de dezvoltare, combaterea stereotipurilor și a violenței de gen se realizează printr-o strategie dedicată și o abordare integrată în toate politicile europene și în acțiunea externă a Uniunii.”
Șeful statului a mai menționat de asemenea că femeile nu au doar un rol major în familie, ci își asumă și performanțe în afaceri, în profesii liberale, în mediul asociativ sau în politică iar implicarea lor trebuie recunoscută și sprijinită.
Este important să recunoaștem și să sprijinim mai mult această implicare, pentru că o societate se dezvoltă și progresează atunci când femeile și bărbații au parte, în mod egal, de oportunități și avantaje și, totodată, împart și responsabilitățile, atât în familie, cât și în mediul profesional.
Într-o democrație matură și incluzivă este necesar ca femeile să își poată exercita drepturile politice și să fie reprezentate la cel mai înalt nivel, astfel încât vocea lor să fie puternică atunci când vorbim despre decizii politice.”
Președintele Romîniei a mai afirmat faptul că o societate modernă este aceea în care sunt eliminate stereotipurile și prejudecățile legate de atribuțiile și rolul femeilor în familie, economie și în politică.
Femeile trebuie tratate în mod egal cu bărbații, în toate aspectele, inclusiv în ceea ce privește viața privată, educația sau locul de muncă, astfel încât să se creeze premisele care să le permită să își asigure independența economică, în condiții de egalitate.”
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
(VIDEO) Momente importante la ISU Argeș! 3 cadre noi în ofițeri și 8 în rezervă!