Amenzi mai mari pentru pietonii care traversează neregulamentar

de | 19.12.2023 12:23 | Național, Lifestyle

Vești proaste pentru pietonii care traversează neregulamentar. Începând cu 1 ianuarie 2024, amenzile vor fi mai mari. Totul după ce formula de calcul pentru valoarea unui punct de amendă a fost schimbată.

Potrivit digi24.ro, punctul de amendă pentru contravențiile din Codul rutier va  crește cu 20 de lei. Guvernul a stabilit că punctul de amendă va fi 5% din salariul minim brut pe țară.

Art. XLVII – La articolul 98 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 670 din 3 august 2006, cu modificările și completările ulterioare, alineatul (2) se modifică și va avea următorul cuprins: (2) Un punct-amendă reprezintă valoric 5% din salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, stabilit prin hotărâre a Guvernului”, prevede proiectul de Ordonanță de Urgență.

Drept urmare, valoare unui punct de amendă începând cu 1 ianuarie 2024 va fi de 165 de lei (5% din 3.300 de lei, cât e salariul minim acum).

Amenzi mai mari pentru pietonii care traversează neregulamentar

Potrivit Codului Rutier, contravenţia comisă de pietonii care traversează neregulamentar este pedepsită cu două sau trei puncte de amendă, în funcţie de gravitate.

Astfel, amenda pentru traversarea neregulamentară, începând cu 1 ianuarie 2024, va fi cuprinsă între 330 şi 495 de lei. Totuşi, amenda va fi înjumătăţită în cazul în care este achitată în termen de 15 zile.

Amenzi mai mari pentru șoferi, din 2024

Amenzi mai mari vor fi și pentru șoferii care uită de regulile din trafic.

Amintim că în țara noastră există 5 clase de amendă, 4 destinate persoanelor fizice, iar una celor juridice:

  • clasa I: 2 sau 3 puncte-amendă;
  • clasa a II-a: 4 sau 5 puncte-amendă;
  • clasa a III-a: de la 6 la 8 puncte-amendă;
  • clasa a IV-a: de la 9 la 20 de puncte-amendă;
  • clasa a V-a: de la 21 la 100 de puncte-amendă – se aplică doar persoanelor juridice.

Foto descriptiv digi24.ro

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Un nou cutremur în România!

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte:

Ultimele articole