Amenzile automate pentru lipsa rovinietei vor fi eliminate! Șoferii vor avea 24 de ore pentru a plăti taxa

de | 08.10.2024 22:15 | Național, Lifestyle

Vești bune șoferi! Amenzile automate pentru lipsa rovinietei vor fi eliminate.

Potrivit antena3.ro, Camera Deputaților a adoptat, astăzi, 8 octombrie 2024, propunerea legislativă prin care  conducătorii auto vor putea plăti taxa de drum în termen de 24 de ore după ce au intrat pe un drum național sau autostradă unde este necesară rovinieta, fără să mai fie sancționați automat.

Această măsură vine în sprijinul celor care au omis plata din neatenție și nu din rea-credință.

Practic, chiar dacă vei uita să îţi cumperi rovinietă şi vei trece prin raza unei camere fixe cu rol de control rovinietă, vei avea la dispoziţie 24 de ore să o plăteşti pentru a scăpa de amendă. Iniţiatorii legii susţin că vor să folosească acelaşi sistem existent deja la taxa de pod de la Feteşti – Cernavodă.

Nu sunt puțini șoferii care fie din neatenție sau grabă au folosit drumurile naționale fără să plătească taxa de drum și s-au trezit cu amenda acasă. Practic, Legea nr. 226/2023 nu aducea nicio schimbare privind modul în care se realiza plata rovinietei pentru utilizatorul de autovehicul care, din diferite motive, a uitat să își plătească rovinieta și care este amendat automat, fără a avea posibilitatea de a remedia această situație care are la bază neatenția și nu rea-credința utilizatorului.
Pentru aceste situații am depus acest proiect. O astfel de măsură vine în ajutorul cetățenilor corecți care au fost neatenți, și ar reprezenta încă un pas în direcția corectă privind plata rovinietei, după implementarea sistemului de plată online”, a declarat deputatul PNL, Sorin Moldovan

Atenție! Prevederile legii se vor aplica începând din ianuarie 2026.

Fiind vorba despre o modificare adusă unei legi care intră în vigoare începând cu 1 ianuarie 2026, plata retroactivă se va putea realiza începând cu 1 ianuarie 2026, ceea ce mă “obligă” să încep discuțiile cu cei de la Ministerul Transporturilor pentru a găsi o soluție pentru anul 2025”, a mai spus el.

În prezent, amenzile variază între 250 și 500 de lei pentru vehiculele mici și pot ajunge până la 4.500 de lei pentru camioanele de mare tonaj care nu dețin rovinietă.

De asemenea, în acest an a fost introdusă opțiunea de a achiziționa rovinieta pe o durată de 24 de ore. Tarifele actuale pentru categoria A (autoturisme) sunt: 3 euro pentru 7 zile, 7 euro pentru 30 de zile, 13 euro pentru 60 de zile și 28 de euro pentru 12 luni.

Foto descriptiv: ct100.ro

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Băut și fără permis, a furat o mașină din Călinești și s-a răsturnat cu ea pe DN 7

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Camera Deputaților | Ministerul Transporturilor