La jumătatea lunii martie, vor avea loc noi alegeri în interiorul PNL Pitești, Organizația Municipală urmând să își aleagă noul lider. Până la acest moment, liberalii piteșteni au în față doi candidați – Mihai Coteț și Ana Stan -, fiind prima dată când o femeie intră în această competiție internă. Candidatura Anei Stan este notabilă nu numai din perspectiva acestui precedent, ci și pentru că este un liberal apreciat, cu o carieră profesională impecabilă în spate, o luptătoare care a dovedit în toate campaniile electorale la care a luat parte că are capacitate uriașă de muncă și determinare. De ce a intrat în această cursă, cu ce proiect vine în fața colegilor și cum vede această rundă de alegeri, aflăm din interviul pe care ni l-a acordat.
- Ce v-a animat să intrați în această cursă internă? Acum vreo 3 luni, nici nu știați exact care este statutul dumneavoastră în cadrul partidului…
În urmă cu câteva luni, organizația, în ansamblul ei, se afla într-o situație incertă. Schimbându-se lucrurile între timp, multe dintre incertitudini au dispărut, inclusiv cele legate de statutul meu în partid. Ca atare, acum discutăm într-un cu totul context, care îmi oferă posibilitatea de a mă implica în reconstruirea Organizației PNL Pitești și în așezarea ei acolo unde ar trebui să fie. Și cum poți ajuta cel mai mult o organizație politică, dacă nu din postura de lider al acesteia? În privința reconstrucției organizației, aceasta trebuie pornită de la bază către vârf, referindu-mă în special la recrutarea membrilor. Consider că în PNL una dintre cauzele eșecului este raportarea liderilor la membrii simpli, acei oameni care au votat PNL necondiționat, din convingere, care au stat alături de partid la bine și la greu și care, nu de puține ori, au suferit inclusiv umilințe din partea celor cu funcții în partid.
Alegerile interne își vor pune amprenta asupra rezultatelor de la alegerile generale din 2024. Dacă acum vom alege conștient, putem avea așteptări rezonabile pentru 2024. De fapt, este singura soluție pentru ca PNL Argeș să părăsească drumul eșecului pe care îl străbate de peste 30 de ani.
- Ce vă face să credeți că veți câștiga în fața lui Mihai Coteț, care se bucură de o susținere evidentă, inclusiv din partea actualei conduceri județene a PNL Argeș?
În primul rând, am credința că, de această dată, alegerile se vor desfășura în liniște, cu respectarea tuturor regulilor și într-o transparență totală. În al doilea rând, chiar dacă actuala conducere l-ar susține pe Mihai Coteț, așa cum spuneți dumneavoastră, ultimul cuvânt îl au membrii organizației, iar votul lor este factorul determinant. Consider că am susținerea unui număr suficient de liberali piteșteni încât să fiu încrezătoare într-o reușită. Repet, condiția este ca alegerile să fie libere, iar oamenii să fie lăsați să voteze după cum le dictează conștiința. Și mai am un atu: sunt femeie – și poate prima femeie președinte al Organizației PNL Pitești.
Am observat cu toții că, din anul 1990 și până în prezent, la conducerea PNL Argeș s-au aflat doar bărbați care nu au reușit să aducă succesul în organizații, întotdeauna invocând diferite argumente care să le justifice eșecul în alegeri. Este cazul ca acum, în al doisprezecelea ceas, la conducerea PNL Argeș și PNL Pitești să fie alese femei pentru a diminua substanțial riscul unor viitoare eșecuri în alegerile care vor urma.
- Pe ce vă întemeiați proiectul prin care vă veți convinge colegii din PNL Pitești să vă voteze?
Proiectul meu este simplu, întrucât nu cred că mai este timp pentru vorbe mari și pentru declarații pompoase. Îmi propun să le redau liberalilor piteșteni mândria de a fi liberali și să fac astfel încât ideile, proiectele și cuvântul lor privind viața orașului nostru să se facă auzite corespunzător. Am constatat că, deseori, cei care s-au aflat vremelnic la conducerile organizației au folosit, în interes propriu sau de grup, resursa umană a partidului și nu au încurajat libertatea de conștiință și de exprimare a opiniilor fiecărui membru, precum și faptul că alegerile nu au fost democratice și transparente, ci doar mimate, aranjate, contestate în final.
Nimic nu se poate schimba dacă folosim vechile metode, de aceea voi încuraja selecția și promovarea tinerilor, a femeilor sau a persoanelor de vârsta a treia la orice funcție aleasă sau numită, pe baza competenței, a meritelor personale, a integrității morale și a bunei reputații sociale! Voi încuraja și asigura exprimarea și dezbaterea, în cadrul organizației, a opiniilor oricărui membru în deciziile cu privire la activitatea partidului sau viața comunității noastre.
- Cu ce propuneri veniți pentru funcțiile din bordul PNL Pitești? Cine face parte din echipa dumneavoastră?
Îmi permiteți să nu răspund încă la această întrebare, dintr-un singur motiv: echipa încă nu este definitivată. Adresez invitația de a veni alături de mine oricărui coleg ce se regăsește în „portretul” unui liberal autentic.
- În situația în care veți câștiga aceste alegeri interne, cum se vor poziționa consilierii PNL Pitești în Consiliul Local?
Consilierii locali PNL vor fi o echipă care să lucreze pentru Pitești și piteșteni. Am afirmat de mai multe ori că nu agreez amestecul politicului în administrație și că obligația unui consilier local este aceea de a fi vocea cetățeanului, de a încuraja participarea cetățenilor la viața publică, de a promova doar proiectele benefice, iar pentru asta trebuie să fii în contact permanent cu cetățenii care te-au ales și trimis în Consiliul Local.
- Care este relația cu actualul președinte intermiar, Alina Gorghiu?
O relație corectă și onestă, ca de la femeie la femeie, dar și ca de la profesionist la profesionist, având în vedere că avem aceeași pregătire.
Vreau să cred că eu și Mihai Coteț vom munci împreună pentru PNL Pitești
- În aceeași ordine de idei, care este relația dumneavoastră cu contracandidatul Mihai Coteț? Cum considerați că va evolua relația în PNL Pitești dacă o să fiți dumneavoastră aleasă președinte? Cum considerați că va evolua dacă va ieși Mihai Coteț președinte?
Deși, în trecutul apropiat, în PNL Pitești și PNL Argeș s-a cultivat foarte mult dezbinarea internă, îmi place să cred că eu și Mihai Coteț suntem doi colegi, doi oameni care doresc binele acestei organizații și care pleacă în această competiție internă pe picior de egalitate. Ca în orice competiție, este normal să existe o oarecare tensiune între contracandidați, dacă o pot numi așa, dar sunt convinsă că aceasta va dispărea imediat după alegeri. Vreau să cred că, indiferent de rezultat, din a doua zi după alegeri, amândoi vom munci pentru a face din PNL Pitești organizația pe care membrii acesteia și-o doresc să fie. Oricare va fi alesul pentru funcția de președinte al PNL Pitești, are datoria morală de a coopta în echipa finală oameni din ambele „tabere”, astfel încât orice om valoros să-și poată aduce contribuția.
- Care sunt așteptările pe care le aveți de la partid pe un orizont de doi ani, până la alegerile din 2024?
Trebuie să fim cinstiți cu noi înșine și să recunoaștem că – atât la nivel central, cât și local – în PNL s-au întâmplat lucruri care, cel puțin la momentul actual, par să tragă partidul în jos în sondaje. Pornind de aici, avem în față doi ani în care trebuie să corectăm cât se poate de mult aceste lucruri și să demonstrăm electoratului nostru că nu a greșit atunci când ne-a creditat cu votul său în 2020. Plecând de la aceasta, punctual, pentru 2024, îmi doresc ca PNL Pitești și PNL în ansamblul său să obțină un scor electoral care să-i permită să aibă în continuare un cuvânt de spus în politică și administrație, atât la nivel local, cât și național.
- Raportat la agenda publică a municipalității, care sunt top 3 priorități pe care administrația locală ar trebui să le îndeplinească până la finalizarea mandatului? Care sunt proiectele dumneavoastră de suflet din postura de consilier local?
Definitivarea sub toate aspectele a zonei metropolitane ca singură modalitate de dezvoltare a orașului și a localităților adiacente, o reorganizare a transportului în comun care să devină mult mai eficient și mai prietenos cu cetățenii astfel încât aceștia să-l prefere mașinilor personale atunci când deplasarea cu acestea nu e neapărat necesară. Sunt convinsă că un transport în comun eficientizat și civilizat ar contribui semnificativ la relaxarea traficului din oraș, deja sufocant la anumite ore.
A treia direcție prioritară, în viziunea mea, este îmbunătățirea aspectului urban și peisagistic al orașului, care să șteargă amprenta de oraș prăfuit de provincie și să-l aducă mai mult în zona de oraș în care să-ți placă să trăiești. Ne dorim cu toții ca pădurea să rămână în folosul piteștenilor, să se stopeze tăierile haotice, să fie mai curată și mai îngrijită.
Pentru piteșteanul de rând nu contează că Trivale se va numi pădure-parc sau arie protejată
- Cum vă poziționați vizavi de subiectul Pădurea Trivale care face atât de multă vâlvă în ultima perioadă?
Deja acest subiect a devenit extrem de sensibil și tinde să devină obiect de dispută politică, din păcate. Pentru piteșteanul de rând, pădurea Trivale este plămânul verde al orașului nostru, este bijuteria naturală care ne va asigura un aer curat, un loc de relaxare la îndemâna tuturor. „Isteria” recentă a fost creată de apariția pericolului ca o mare suprafață de pădure să fie retrocedată. De fapt, acum pădurea se află în procent mai mare în proprietatea unor privați, doar 355 de hectare mai sunt ale statului și încă mai sunt solicitări de retrocedare nesoluționate. Specialiștii ne-au explicat să, potrivit legislației în vigoare, doar în cazul existenței pădure-parc, prin trecerea în domeniul public al municipiului Pitești pentru această suprafață de 355 hectare, pericolul de retrocedare ar fi înlăturat în totalitate. În acel moment, grupurile politice din Consiliul Local au venit cu proiectul propriu pentru salvarea pădurii. Ceea ce am înțeles în urma acestei dispute a fost că ne dorim cu toții ca pădurea să rămână în folosul piteștenilor, să se stopeze tăierile haotice, să fie mai curată și mai îngrijită. Pentru piteșteanul de rând nu contează că Trivale se va numi pădure-parc sau arie protejată de interes național. Subiectul merită o amplă dezbatere, cu toate „datele pe masă”, iar soluția adoptată trebuie să fie cea agreată de piteșteni în mare măsură.