anchetaonline.ro

Cerere de strămutare pe motiv de notorietate

de | 28.02.2022 14:12 | Eveniment

  • Alt motiv invocat: instanțele din județul nostru sunt păzite de către jandarmii argeșeni

Ghe Lupescu

În toamna trecută, șeful Jandarmeriei Argeș, col. Gheorghe Lupescu, a fost schimbat brusc din funcție, fiind pus la dispoziția cadrelor, la pachet cu retragerea accesului la informațiile secrete. Niciodată nu i s-a comunicat ce a stat în spatele acestei decizii drastice, așa că își caută răspunsurile în instanță. Săptămâna trecută a avut loc un nou „episod” din acest conflict juridic, intrând în scenă și Direcția Generală pentru Protecția Informațiilor (DGPI), entitate din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Deși nu are nicio calitate în procesul dintre Lupescu și Inspectoratul General de Jandarmi, DGPI a cerut strămutarea procesului la o altă instanță de același rang din circumscripția Curții de Apel Pitești. Singura care corespunde este Tribunalul Vâlcea. Printre motivele invocate de către DGPI ca argumente pentru a muta procesul din Argeș ar fi influența pe care o are presa locală, prin modul în care prezintă cazul, asupra magistraților. Cum șeful Jandarmeriei are notorietate în plan județean, date fiind acțiunile derulate de subordonații săi, toate aspectele ce derivă din speța sa reprezintă automat și un subiect de presă. Un alt argument adus de DGPI este acela că toate instanțele din județ sunt asigurate de jandarmi și asta ar pune presiune pe magistrații de la Tribunal, ceea ce ar însemna, prin extrapolare, că niciun angajat al IJJ Argeș nu mai poate avea procese pe rolul instanțelor argeșene. Curtea de Apel Pitești a respins însă cererea de strămutare a DGPI ca fiind inadmisibilă.

„DGPI a formulat cerere de strămutare pe două considerente. Primul ar fi că pe timpul soluționării cererii de suspendare a actelor administrative judecătorul ar fi încălcat niște reguli de procedură și l-ar fi favorizat pe reclamantul Lupescu, constând în disjungere, în nepunere în discuție, aspecte care sunt numai de competența instanței care judecă recursul și, a doua problemă, în sensul că Lupescu are posibilitatea să ia legătura cu șefii instanțelor și jurnaliști și îi poate influența pe magistrați,  plus niște comentarii la articole din presă unde câțiva postaci au formulat opinii potrivit căruia judecătorii Tribunalului au fost corupți de Lupescu, scăpând din vedere că un serviciu secret are posibilitatea și obligația să afle cine scrie, ce scrie și dacă este real. Prima problemă: DGPI nu are calitate procesuală în cauză și astfel cererea de strămutare este inadmisibilă. Și doi, în ce privește primul gen de critică referitor la modalitatea de soluționare a cererii de suspendare a actelor administrative, aceste chestiuni țin de instanța de control judiciar și nu sunt de competența instanței care judecă cererea de strămutare. În ce privește celelalte aspecte legate de poziția dlui Lupescu și despre pozițiile postacilor, aceste chestiuni nu sunt de natură să îi influențeze pe judecători și chiar sunt ofensatoare și jignitoare, câtă vreme serviciul secret al MAI are competența și obligația să verifice dacă există date ale coruperii magistraților de către Lupescu. Aceste afirmații sunt făcute mai mult ca să îi sperie pe magistrați să accepte cererea și nu altceva.”, ne-a declarat magistratul Constantin Udrea, care face echipă cu avocatul Elena Dinu ce este apărător al șefului Jandarmeriei Argeș.

Citește articolele pe același subiecte: Curtea de Apel Pitești | DGPI | Gheorghe Lupescu | Pitești
<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/oana-bahrim/" target="_self">Oana Bahrim</a>

Articol scris de Oana Bahrim

Jurnalist cu 18 ani de experiență în presă, secretar general al redacțiilor Ancheta, cu peste 5000 de titluri publicate și cu implicare în numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare: