Florente Cleianu a fost chemat în judecată de Fiscul mehedinţean, împotriva sa fiind deschisă o acţiune în răspundere delictuală.
În toamna anului 2012, procurorii DIICOT din cadrul Biroului Teritorial Mehedinţi dădeau o puternică lovitură unei reţele din Strehaia specializate în falsificarea de facturi fiscale. Odată cu membrii reţelei au început să pice în plasa anchetatorilor şi oameni de afaceri din toate colţurile ţării, care ar fi folosit documente false produse la „fabrica de facturi” de la Strehaia. Ancheta DIICOT a provocat la vremea respectivă un adevărat cutremur în mediul de business, în condiţiile în care prejudiciul era unul uriaş: 3 milioane de euro.
Printre cei vizaţi de investigaţii s-a numărat şi patronul firmei argeşene Clemans SRL, omul de afaceri Florente Cleianu. La 11 ani distanţă, ANAF redeschide o filă pe care patronul argeşean o credea de mult închisă şi îi cere o sumă uriaşă.
►Florente Cleianu – reţinut 24 de ore în dosarul „fabricii de facturi” de la Strehaia
În ziua de 10 septembrie 2012, Florente Cleianu împreună cu ginerele său, Nicolae-Gheorghe Ismană, au ajuns în faţa anchetatorilor DIICOT Mehedinţi cu mandat de aducere, cei doi fiind suspectaţi de evaziune fiscală şi de înregistrarea unor facturi fictive în contabilitatea Clemans SRL, unul dintre cei mai mari furnizori de materiale de construcţii din judeţ. După o noapte în arestul IPJ Mehedinţi ca urmare a emiterii unei ordonanţe de reţinere pentru 24 de ore, Florente Cleianu a fost eliberat şi pus sub control judiciar, instanţa respingând cererea de arestare preventivă a patronului de la Clemans pentru 29 de zile. În schimb, ginerele său a primit a doua zi mandat de arestare preventivă.
Conform informaţiilor obţinute de presa din Argeş în acea perioadă, prejudiciul imputat lui Florente Cleianu şi ginerelui acestuia s-ar fi ridicat la suma de 350.000 euro, iar cercetările erau efectuate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup, folosirea de acte nelegale la autoritatea vamală, folosire de acte falsificate la autoritatea vamală, evaziune fiscală, înşelăciune, nerespectarea dispoziţiilor privind operaţiile de import sau export şi spălare de bani.
Ulterior, peste acel dosar s-a aşternut praful; abia prin 2017, omul de afaceri argeşean s-a trezit din nou cu poliţiştii la uşă, pentru un dosar similar, disjuns, se pare, din primul. Per total, la Mehedinţi, acesta a fost cercetat în patru dosare – nr. 16/P/2016, nr. 35/P/2016, nr. 236/P/2017 şi nr. 429/P/2019 – , în toate fiind dispuse ordonanţe de clasare. ANAF a făcut de fiecare dată plângere la soluţiile de netrimitere în judecată, însă cererile fiscului au fost respinse de Tribunalul Mehedinţi, iar patronul de la Clemans părea să fi scăpat de problemele cu facturile fictive. Până zilele trecute!
► „Din 2012 nu ne-a mai întrebat nimeni nimic”
La 11 ani distanţă de la maratonul de audieri de la Turnu Severin, când omul de afaceri argeşean a fost nevoit să petreacă 24 de ore în arest, dosarul de la Mehedinţi reapare brusc în viaţa lui Florente Cleianu.
Astfel, recent, ANAF Mehedinţi a deschis împotriva sa şi a firmei Clemans o acţiune în răspundere delictuală pentru plata unui prejudiciu de 1.682.403 lei reprezentând debit principal, la care finanţiştii au stabilit şi 1.890.758 lei dobânzi şi penalităţi calculate până la 1 august 2022, în total peste 3,5 milioane lei.
Florente Cleianu a aflat de la redactorii „Ancheta” despre această acţiune în instanţă iniţiată de Fiscul mehedinţean: „Dosarul acela nici n-a plecat de la poliţie. Eu nu mai am niciun stres. Ne-au întrebat atunci în 2012 ce ne-au întrebat şi de atunci nu ne-a mai întrebat nimeni nimic. Nu am ce să vă spun pentru că nu ştiu nimic.”, ne-a spus patronul societăţii Clemans SRL.
► Două dosare de evaziune şi în Argeş
Omul de afaceri Florente Cleianu a fost vizat nu numai de anchetele DIICOT Mehedinţi pentru acuzaţii de evaziune fiscală, ci şi de organele de cercetare penală din Argeş. Aşa s-a ales patronul de la Clemans în 2020 cu alte două dosare de evaziune, în care în cele din urmă instanţa a dispus încetarea procesului penal împotriva sa.
Într-unul din aceste dosare, iniţial Tribunalul Argeş îl declarase vinovat şi îl condamnase la 2 ani şi 4 luni închisoare cu suspendare, însă Curtea de Apel a pus capăt procesului după ce Cleianu „a achitat prejudiciul produs majorat cu 20% din baza de calcul, dar şi dobânzi şi penalităţi de întârziere, aşa cum rezultă din ordinul de plată nr. 1/13.09.2021 emis de Cleianu Florente pentru suma de 47.791 lei”.
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro: