ANAF, precizări privind impozitarea darului de nuntă și botez

de | 03.06.2024 20:08 | Național, Economic

În urma unor zvonuri răspândite pe rețelele sociale, care susțineau că statul ar putea percepe o parte din banii din plicurile oferite la nunți sau botezuri, reprezentanții Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) au venit cu o serie de clarificări privind acest subiect.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de ANAF, darurile primite cu ocazia nunților sau botezurilor nu sunt supuse impozitării.

Care sunt veniturile impozabile

Pentru a nu mai exista neclarități, ANAF a realizat o listă cu veniturile care sunt impozabile, deci care trebuie declarate obligatoriu la Agenția Națională de Administrare Fiscală:

a) venituri din activități independente, definite conform art. 67;
b) venituri din drepturi de proprietate intelectuală, definite potrivit art.70;
c) venituri din salarii și asimilate salariilor, definite conform art. 76;
d) venituri din cedarea folosinței bunurilor, definite conform art. 83;
e) venituri din investiții, definite conform art. 91;
f) venituri din pensii, definite conform art. 99;
g) venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, definite conform art. 103;
h) venituri din premii și din jocuri de noroc, definite conform art. 108;
i) venituri din transferul proprietăților imobiliare, definite conform art. 111;
j) venituri din alte surse, definite conform art. 114 și 117.

În cadrul fiecărei categorii de venituri, sunt prevăzute obligațiile declarative ale veniturilor impozabile. Astfel, cum este prevăzut la art. 64, cota de impozit de 10% se aplică asupra venitului impozabil corespunzător fiecărei surse din fiecare categorie, făcând excepție cotele de impozit prevăzute expres pentru categoriile de venituri cuprinse în titlul IV.
Totodată, la art. 62 din același act normativ, sunt enumerate veniturile care sunt neimpozabile, în cazul cărora nu există obligația declarativă din partea contribuabilului. La lit. p) sunt prevăzute sumele sau bunurile, inclusiv titluri de valoare și aur de investiții, primite cu titlu de moștenire ori donație. Sursele de fonduri de natura darurilor de nuntă/de botez sunt venituri neimpozabile.

Conform prevederilor art. 117 din același act normativ, astfel cum a fost modificat potrivit Legii nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung, orice venituri constatate de organele fiscale, în condițiile Codului de procedură fiscală, a căror sursă nu a fost identificată, se impun cu o cotă de 70% aplicată asupra bazei impozabile ajustate.
Astfel, cota de impozit de 70% nu se aplică surselor de fonduri identificate, astfel cum sunt prevăzute la art. 61 și 62.
În concluzie, sursele de fonduri de natura darurilor de nuntă/de botez nu sunt venituri impozabile, nefiind supuse obligației declarării.”, transmit reprezentanții ANAF

Foto descriptiv doxologia.ro

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Jucăriile la control: Amenzi de peste 4,2 milioane lei date de ANPC

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte:

Ultimele articole