Angajamentul României de a continua susținerea Ucrainei, reafirmat

de | 14.12.2022 10:46 | Știri, Național, Politic

Șeful Cancelariei prim-ministrului a reafirmat angajamentul României de a continua susținerea Ucrainei din punct de vedere economic, umanitar, securitar, politic și juridic în cadrul conferinței ”Solidari cu Ucraina” desfășurată marți, 13 decembrie, la Paris.

Șeful Cancelariei prim-ministrului, Mircea Abrudean, a participat la conferința de nivel înalt “Solidari cu Ucraina”, în cadrul căreia a fost lansat ”Mecanismul de la Paris”, menit să eficientizeze coordonarea asistenței acordate Ucrainei pe timp de iarnă, să răspundă nevoilor identificate de autoritățile de la Kiev în timp real și să garanteze reziliența infrastructurilor în cinci sectoare de bază: accesul la energie, la apă, la sănătate, transport și produse alimentare, potrivit comunicatului Executivului.

Reprezentantul Guvernului României a prezentat demersurile de sprijinire a Ucrainei umanitar, economic și energetic, precum și în domeniul gestiunii situațiilor de urgență. Șeful Cancelariei prim-ministrului a exprimat disponibilitatea țării noastre de a intensifica eforturile de asistență acordată Ucrainei pe mai multe direcții principale, cu precădere pentru restabilirea funcționalitatea infrastructurii energetice a acesteia. ”S-a referit, de asemenea, la găzduirea de către România a facilității de adăpost RescEU, la demersurile autorităților centrale și locale de primire a refugiaților ucraineni, la mobilizarea capacităților de cazare și sprijin a refugiaților pe durata iernii, la importanța hub-ului umanitar de la Suceava. Ministrul a arătat, totodată, că România rămâne o verigă importantă pe noile coridoare de tranzit a cerealelor, participând astfel la menținerea economiei Ucrainei în funcțiune, și a subliniat hotărârea țării noastre de a extinde capacitatea de tranzit a cerealelor atât la punctele de trecere a frontierei, cât și în porturi și terestru. În context, a mai adus în discuție consecințele extinse ale războiului și asupra unor țări ca Republica Moldova, care are, de asemenea, nevoie de sprijinul comunității internaționale. La final, ministrul Mircea Abrudean a reafirmat angajamentul României de a continua susținerea Ucrainei din punct de vedere economic, umanitar, securitar, politic și juridic, atât în ce privește nevoile pe termen scurt, cât și în privința identificării unor mecanisme de dezvoltare și reconstrucție pe termen lung”, potrivit sursei citate.

Contribuțiile anunțate în cursul zilei se apropiau de 1 miliard euro

Conferința “Solidari cu Ucraina” a avut loc la Paris, pe 13 decembrie, și a fost coorganizată de Franța și Ucraina, fiind prezidată de președinții Emmanuel Macron și Volodimir Zelenski, cu participarea primei doamne a Ucrainei, Olena Zelenska, a prim-ministrului Ucrainei, Denys Shmyhal, a președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a numeroși șefi de stat și de guvern, miniștri și alte oficialități din 55 de țări. Au fost prezenți, de asemenea, reprezentanți ai celor mai importante organizații internaționale, instituții bancare, entități europene. Evenimentul a reunit parteneri, donatori și instituții cu obiectivul de a oferi sprijin imediat poporului ucrainean, în perspectiva depășirii iernii, în condițiile distrugerii de către Federația Rusă a infrastructurilor civile ale Ucrainei. Potrivit sursei citate, ministrul francez de externe, Catherine Colonna, a anunțat, înainte de încheierea lucrărilor conferinței, că până la acel moment contribuțiile anunțate în cursul zilei se apropiau de 1 miliard euro.

Sursă foto: gov.ro

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Reacții după ce România a ratat aderarea la spațiul Schengen. Cum ne afectează

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Emmanuel Macron | Republica Moldova | Schengen | Suceava | Ucraina | Volodimir Zelenski

Ultimele articole