Angajat APIA Argeş – trimis în judecată de DNA pentru fraudarea fondurilor europene

de | 08.11.2022 21:00 | Eveniment, Importante, Județean, Știri

► Şi-a băgat fina la înaintare ca să acceseze 40.000 de euro prin programul “Instalarea Tinerilor Fermieri”.

Un angajat al APIA Argeş a fost trimis săptămâna trecută în judecată de procurorii anticorupţie într-un dosar care vizează fraudarea fondurilor europene acordate prin AFIR. Este vorba despre Cornel Frujină, care lucrează la centrul local de la Domneşti al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Argeş, inculpat pentru acuzaţii de corupţie, într-un proces aflat pe rolul Tribunalului Argeş, alături de o altă persoană, proces în care Ministerul Agriculturii s-a constituit parte civilă.

 

Contract de arendă semnat de proprietar după ce acesta murise!

Din informaţiile noastre, în anul 2014, Andreea-Cerasela Roibulescu, o persoană apropiată angajatului APIA (unele surse spun că ar fi fina acestuia), ar fi depus la AFIR, prin GAL-ul „Ţinutul Posadelor”, un proiect pentru a obţine finanţare din fonduri europene, fiind beneficiară a Măsurii 112 „Instalarea tinerilor fermieri”. Conform legislaţiei, acest sprijin se acordă cu condiţia ca solicitanţii să aibă vârsta sub 40 de ani şi să se instaleze pentru prima dată în exploataţiile agricole, în calitate de conducători (şefi) ai exploataţiei, suma maximă nerambursabilă pentru un astfel de proiect fiind de 40.000 euro.

În realitate, însă, în spatele afacerii ar fi stat, de fapt, Cornel Frujină, angajat al APIA Domneşti, care doar s-ar fi folosit de numele tinerei Andreea-Cerasela Roibulescu pentru a accesa bani europeni, în condiţiile în care el nu îndeplinea condiţiile. Tânăra a înfiinţat în anul 2014 un PFA pe numele ei, care astăzi nu mai există. Conform surselor noastre, fata ar fi încheiat un contract de arendă cu Frujină Gheorghe, rudă a lui Cornel Frujină (cel mai probabil, tatăl), angajatul APIA Domneşti fiind împuternicit să achiziționeze produse şi servicii, să efectueze operaţiuni economice, plăţi şi să încaseze bani în numele ei.

Ancheta procurorilor ar fi pornit de la denunţul făcut de un angajat al unei instituţii publice, care a observat neconcordanţe în anumite documente şi a sesizat procurorii DNA, care au făcut verificări şi, considerând că se îndeplinesc elementele constitutive ale unei infracţiuni, au ajuns la trimiterea în judecată a celor doi. Mai exact – spun sursele noastre – la un moment dat, la contractul de arendă mai era nevoie de un act adiţional, document ataşat la dosarul proiectului, dar care ar fi fost încheiat între părţi după ce Gheorghe Frujină decedase.

 

Directoarea APIA Argeş a aflat de la „Ancheta” că are un subaltern trimis în judecată de DNA

L-am contactat pe Cornel Frujină, inculpat în dosarul de corupţie trimis săptămâna trecută în judecată, însă acesta ne-a trântit telefonul în nas în momentul în care a aflat ce îl întrebăm. Mai departe, am luat legătura cu şefa lui, Mariana Pană, directoarea Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Argeş, care a rămas complet surprinsă când a aflat că un subaltern al său este inculpat într-un proces de corupţie. La două zile, timp în care a avut timp să elucideze „misterul”, Mariana Pană ne-a declarat:

Până în momentul de faţă, instituţia noastră nu a fost sesizată de către nicio instituţie publică sau de către funcţionarul public, domnul consilier Frujină Cornel. M-am autosesizat în momentul în care m-aţi contactat şi am aflat despre acest dosar şi de îndată am luat legătura cu funcţionarul pentru a afla cu exactitate care este infracţiunea/ infracţiunile pentru care a fost trimis în judecată.

Deoarece pentru anumite tipuri de infracţiuni, codul administrativ prevede suspendarea de drept a raportului de serviciu, am solicitat DNA – Serviciul Teritorial Piteşti un document oficial pentru a vedea cu exactitate despre ce tip/tipuri de infracţiune/infracţiuni de coruptie este vorba, întrucât nu toate infracţiunile transmise instanţei de judecată se încadrează la suspendare. Or, dacă decizia de suspendare pe care urmează să o emitem nu are un fundament legal întemeiat, aceasta poate fi atacată cu ușurință.

Menţionez faptul că, până la primirea unui răspuns din partea DNA, instituţia noastră nu este în măsură să emită decizia de suspendare (întrucât există foarte multe necunoscute) de care avem nevoie pentru clarificarea unor aspecte de ordin juridic.”, a spus directoarea APIA Argeş.

Potrivit informaţiilor aflate de redactorii „Ancheta” ulterior discuţiei cu directoarea APIA Argeş, angajatul APIA Domneşti a fost trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, fapt având ca rezultat obţinerea pe nedrept a fondurilor europene.

Mai mult decât atât, după publicarea articolului, DNA a confirmat, prin intermediul unui comunicat, informaţiile obţinute de către redactorii “Ancheta”:

“Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Pitești au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertatea, a inculpaților:

– FRUJINĂ CORNEL, la data faptei consilier în cadrul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,

– persoană fizică, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În contextul solicitării unui sprijin financiar pentru Măsura 112 – Instalarea Tinerilor Fermieri, în cursul anului 2014, inculpatul, persoană fizică, ar fi depus la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (APIA) mai multe documente false (contracte de arendă încheiate cu persoane apropiate inculpatului Frujină Cornel, declarații, etc.), în scopul îndeplinirii formale a criteriilor de eligibilitate prevăzute în Ghidul solicitantului.

Prin aceste demersuri, ar fi fost obținute pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 178.840 lei, sumă cu care Agenția de Finantare a Investițiilor pentru Agricultură (AFIR) s-a constituit parte civilă. În realitate, beneficiarul fondurilor ar fi fost inculpatul Frujină Cornel care la vremea respectivă nu mai îndeplinea condițiile de accesare a fondurilor pentru Instalarea Tinerilor Fermieri.

În cauză s-au dispus măsuri asiguratorii.”

Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Procurorul-şef al DNA Piteşti, Marius Ştefan – implicat într-un accident spectaculos

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: APIA Argeş | DNA | Mariana Pană

Ultimele articole