Mii de angajați ai Poștei Române protestează, sâmbătă, 14 mai, în fața Guvernului, fiind nemulțumiți de salarii, de condițiile de muncă, dar și din cauza temerilor privind concedierile.
Sindicaliștii cer ca salariile să fie mărite, având în vedere că salariul net este de 1.700 de net pentru aproximativ 80% din personal, potrivit BNS.
Oamenii sunt în primul rând nemulţumiţi de salarizare. 80% din angajaţii Poştei Române au salariul minim sau puţin peste, cu 100 de lei peste. Sunt nemulţumiţi şi de condiţiile de muncă şi de lipsa infrastructurii IT în cadrul companiei. Creşterea preţurilor la energie, utilităţi, alimente şi toate produsele în general, coroborată cu salariile mici, i-a scos pe oameni în stradă”, a declarat Cristian Iancu vicepreşedinte pentru poştă şi curierat din cadrul Blocului Naţional Sindical, potrivit Agerpres.
Poșta Română are 24.000 de angajați, iar circa 18.000 dintre aceștia sunt membri ai Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România (SLPR).
Totodată, sindicaliștii sunt nemulțumiți din cauza refuzului directorului general de a negocia o majorare salarială pentru angajați, deși SLPR a făcut numeroase cereri în acest sens. Sindicaliștii spun că aceste creșteri salariale sunt necesare, mai ales în contextul scumpirilor din ultima perioadă.
Angajații Poștei Române atrag atenția și asupra iminenței pierderii unor locuri de muncă din cauza introducerii unor posibile automatizări.
Iminența pierderii unui număr semnificativ de locuri de muncă din rândul agenților poștali, al factorilor, oficiantelor, diriginților, lucrătorilor din tranziteîn urma introducerii unor posibile automatizări, dar şi în lipsa abordării unor noi linii de business. Un astfel de subiect care vizează din estimările noastre un număr uriaș de locuri de muncă din companie ar trebui să aibă la bază evaluări, programe alternative pentru salariați (inclusiv reconversie și recalificare) și nu în ultimul rând, măsuri dedicate celor ce își vor pierde locurile de muncă. Este obligatoriu ca un astfel de subiect să fie discutat în mod deschis, transparent, cu date și cifre pe masă. Nu vrem să fim puși în fața faptului împlinit și să decontăm lipsa de profesionalism a unora care vremelnic ocupă funcții de șefi!”, se arată în comunicatul de presă transmis de sindicaliști.
„Cel mai dur atac din ultimii 10 ani lansat de o conducere împotriva propriilor salariaţi”
Salariații sunt nemulțumiți și din cauza intenției conducerii companiei de a scoate din contractul colectiv de muncă articolele prin care sunt protejate posturile de lucru și drepturile angajaților. Ei spun că aceste măsuri „reprezintă cel mai dur atac din ultimii 10 ani lansat de o conducere împotriva propriilor salariaţi”.
Principalele ţinte vizate în vederea șubrezirii contractului colectiv de muncă sunt:
– eliminarea dreptului sindicatului de a fi parte activă în elaborarea și evaluarea normelor de muncă;
– aplicarea rezultatelor normării, fără negocierea cu sindicatul;
– eliminarea salariilor compensatorii la concediere – minima protecţie pe care o mai oferă angajatorul unui om concediat după zeci de ani de muncă;
– eliminarea automatului de clase;
– eliminarea sporurilor de: continuitate și cumul de funcţii (acordat acelor lucrători care suplinesc activități pe care ar fi trebuit sa le facă posibil salariați angajati pe locuri vacante), program fracţionat (un spor generos de 100 lei celor care prin natura locului de muncă lucrează dimineața 4 ore și dupa amiaza încă 4 ore – alocând astfel din viața personală apropae o jumătate de zi)”, susțin angajații Poștei Române.
Blocul Național Sindical mai susține că directorul general încearcă frecvent să inducă în eroare salariații și evită mijloacele de dialog social prevăzute de lege, dar este acuzat și de promovarea unei nedreptăți sociale.
Printre nemulțumirile angajaților Poștei Române se mai află:
– lipsa uniformelor, a echipamentelor de muncă și protecție, precum și condiţiile improprii de muncă în spațiile în care munceşte cea mai mare parte a angajaților;
– intenția de modificare a organigramei și efectuarea de concedieri colective, fără a oferi sindicatului, conform legii, informaţiile necesare;
– lipsa de performanţă a actualei echipe manageriale;
– comportamentul conducerii care este acuzată de „desconsiderarea grosolana a inteligenței salariaților”;
– lipsa unui dialog social și „războiul deschis împotriva SLPR de directorul general”.
Foto economica.net