Angajatorii trebuie să aplice măsuri pentru protecţia salariaţilor în perioadele cu temperaturi extreme

de | 19.06.2024 17:25 | Județean, Administrație

Ca urmare a condiţiilor meteorologice nefavorabile, respectiv a temperaturilor extreme înregistrate în ultimele două zile, pentru asigurarea protecţiei persoanelor încadrate în muncă reprezentanții ITM Argeș reamintesc măsurile prevăzute de Ordonanța de Urgență nr. 99/2000.

Așadar în perioadele cu temperaturi ridicate extreme, care depăşesc +37°C sau care corelate cu condiţii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel, angajatorii trebuie să asigure mai multe măsuri minimale. Iată care sunt:

 1. Pentru ameliorarea condiţiilor de muncă: reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice; 
 2. asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă;
 3. c) alternarea efortului dinamic cu cel static;
 4. d) alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer.
 5. Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor:
 6. a) asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri/persoană/schimb;
 7. b) asigurarea echipamentului individual de protecţie;
 8. c) asigurarea de duşuri.

Dacă sunt angajatori care nu pot asigura condiţiile prevăzute mai sus, dacă temperaturile extreme se menţin pe perioadă de cel puţin două zile consecutive, vor trebui de comun acord să ia cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, după caz, următoarele măsuri:

 1. a) reducerea duratei zilei de lucru;
 2. b) eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru: până la ora 11,00 şi după ora 17,00;
 3. c) întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale.

ITM Argeș mai precizează că pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de munca în condiţii de temperaturi extreme conform art. 8 din O.U.G. nr. 99/2000 se vor lua următoarele măsuri:

 1. a) asigurarea de către angajator a examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicaţiilor pentru munca la temperaturi crescute sau scăzute;
 2. b) asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate;
 3. c) trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme.

Important de precizat! Încălcarea prevederilor art.8 a O.U.G.nr.99/2000 constituie contravenţie, şi se sancţionează cu amendă de la 1.500 lei la 2.500 lei.

Mai trebuie menționat faptul că inspectorii de muncă din cadrul ITM Argeș, în raport de competențele stabilite prin Legea nr.108/1999 pentru  înființarea și organizarea Inspecției Muncii, republicată, au intensificat acțiunile de verificare și monitorizare a modului în care se respectă de către angajatori prevederile legale în domeniul securității și sănătății în muncă, în vederea menținerii stării de sănătate a lucrătorilor expuși la temperaturi extreme.

 

Foto descriptiv: DirectMM

 

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Se prelungesc restricțiile de circulație din cauza caniculei

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: