Antibioticele ar putea fi luate și mai greu. Rafila: „Nici măcar pe bază de reţetă simplă”
Românii ar putea să nu mai aibă posibilitatea de a lua antibiotice din farmacii nici cu rețetă simplă, potrivit unui anunț al ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, făcut în cadrul unei conferințe de presă, desfășurată la Spitalul Universitar din Capitală.
Alexandru Rafila spune că ia în calcul introducerea unei reglementări care să interzică farmaciilor să acorde antibiotice așa cum se procedează în prezent.
Mai exact, ministrul Sănătății spune că prin respectiva reglementare antibioticele nu vor mai putea fi eliberate „nici măcar pe bază de reţetă simplă”.
Eliberarea antibioticelor din farmacie trebuie făcută strict pe reţetă. Ne gândim foarte serios să reglementăm astfel încât antibioticele să nu mai poată să fi eventual eliberate nici măcar pe bază de reţetă simplă. Chiar dacă nu sunt compensate să aibă un regim de eliberare care să le facă mai greu accesibile publicului”, a transmis ministrul Sănătății.
România ocupă primul loc în Europa la consumul de antibiotice
Totodată, Alexandru Rafila preciează faptul că prescrierea antibioticelor trebuie să fie potrivită cu afecțiunea pe care o persoană o are.
Prescrierea de antibiotice trebuie să fie potrivită cu boala, în sensul că antibiotice de rezervă nu trebuie prescrise ca antibiotice de primă intenţie”, adaugă Rafila.
România ocupă primul loc în Europa în ceea ce privește consumul de antibiotice (peste 25 de doze administrate zilnic la 1.000 de locuitori), conform unui studiu publicat de Centrul European pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (ECDC).
Nici Asociaţia Societatea Naţională de Medicina Familiei/Medicină Generală (SNMF) de familie nu recomandă românilor să ia medicamente după ureche, cu atât mai puțin antibiotice. De asemenea, schemele de tratament trebuie adaptate fiecărui pacient în parte.
Schemele de tratament trebuie adaptate fiecărui pacient în parte, în funcţie de vârstă, tipul de viroză, comorbiditățile pe care le are pacientul. Nu există scheme de tratament universal valabile şi, în niciun caz, nu se recomandă folosirea de antibiotice în virozele necomplicate. Prin urmare, recomandăm populaţiei generale să solicite consult medical, să evite automedicația, să conştientizeze faptul că, în cazul virozelor, nu este necesară administrarea de antibiotic, iar eliberarea medicaţiei antivirale se face în baza unei prescripţii medicale”, transmitea SNMF în luna ianuarie 2023, marcată printr-un număr mare de cazuri de viroze respiratorii.
Foto Ziua de Cluj
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro: