Antreprenorii argeșeni nu văd deloc cu ochi buni creșterea salariului minim pe economie de la 1 iulie!

de | 03.05.2024 22:20 | Județean, Din ediția tipărită, Economic

Salariul minim brut pe economie va crește din nou de la 1 iulie, după cum a anunțat ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, în timpul unei vizite de lucru în județul Sibiu. Majorarea salariului minim brut pe economie se va face de la 3.300  de lei la 3.700 de lei, așa cum a fost discutat în cadrul Consiliului Național Tripartit. În același timp, se lucrează la un mecanism de stabilire a salariului minim în concordanță cu Directiva europeană. Mai precis, angajații ar urma să primească un salariu minim net de 2.217 lei, adică un plus de 138 de lei față de ultima majorare de la 1 octombrie 2023, care a adus salariul minim net la valoarea de 2.079 de lei.

Îmi doresc să finalizăm acest mecanism de stabilire a salariului minim anul acesta. În acest moment sunt analizate diverse formule, indicatorii luați în calcul fiind productivitatea, inflația și corelarea cu nivelul salarial mediu. Partea bună este că odată cu stabilirea acestui mecanism, salariul minim nu va mai fi stabilit doar printr-o negociere, ci va exista o formulă care se va folosi anual, ceea ce va asigura predictibilitate atât pentru angajator, cât și pentru angajat”, a explicat ministrul Simona Bucura-Oprescu.

În mediul de afaceri argeșean părerile legate de majorarea salariului minim brut sunt împărțite. În timp ce unii antreprenori susțin această inițiativă, alții nu o văd cu ochi buni, opinând că această creștere se va reflecta mai mult în buzunatele statului decât în cele ale angajaților, fiind doar o modalitate de a aduce bani în plus la buget, dar și o nouă provocare pentru businessurile pe care le manageriază.

Gheorghe Badea - Antreprenorii argeșeni nu văd deloc cu ochi buni creșterea salariului minim pe economie de la 1 iulie!

Gheorghe Badea, Grupul GIC: „Orice creștere salarială trebuie făcută cu multă analiză”

Orice creștere salarială – fie la bugetari, fie în sectorul privat – trebuie făcută cu multă analiză și discernământ. Se scot niște bani pentru salariați, miliarde pentru tot volumul de angajați care intră în incidență. Cu atât mai mult, cu cât sunt salariați de ordinul milioanelor care au salariul minim. Atunci trebuie găsite resurse, în creșterea productivității muncii sau în toate produsele de valoare, la taxe. Pe industriași îi va afecta această majorare, pentru că o firmă trebuie să suplimenteze de undeva sau să crească prețurile, iar în acest caz clientul te elimină, nu mai ai comenzi și poți ajunge la faliment. În grupul nostru, în industrie, nu suntem foarte afectați, pentru că nu avem mulți angajați cu salariul minim, dar – în HoReCa, de exemplu – suntem foarte afectați”, explică și omul de afaceri Gheorghe Badea, fondatorul Grupului Industrial de Componente.

Antreprenorul spune că, potrivit științei economiei, creșterile trebuie făcută în tandem cu inflația. Dacă inflația este asigurată și sunt câteva procente în plus, se face o creștere a nivelului de trai treptată, proporțional, de la un an la altul.

Marius Badea

Marius Badea, Lactate Brădet: „Va trebui, foarte probabil, să lucrăm la eficientizare!”

Eu cred că salariile trebuie crescute, pentru că nivelul de trai nu poate să evolueze dacă oamenii nu vor fi bine plătiți, indiferent de greutățile pe care noi, ca antreprenori, o să le întâmpinăm prin creșterea costurilor. Va trebui, foarte probabil, să lucrăm la eficientizare, iar oamenii trebuie să înțeleagă că e nevoie să fie mai rentabili în ceea ce produc. Noi, ca salarii, am fost constant peste minimul pe economie și, în acest context, impactul nu este unul foarte mare. Tot timpul încercăm să creștem salariile: dacă a crescut minimul, să creștem și noi, pentru a-i fideliza pe angajați. Va trebui să îi facem pe oameni să înțeleagă că o creștere a salariului se traduce într-o eficientizare a muncii lor și, dacă oamenii înțeleg acest lucru, nu va fi o problemă și nici vreun impact major asupra bugetelor firmelor”, a explicat pentru publicația „Ancheta” Marius Badea, managerul Lactate Brădet.

Antreprenorul spune că această creștere era prevăzută în planurile financiare din acest an ale companiei sale, însă – în cazul businessului pe care îl manageriază – planifică o creștere treptată a salariului, pentru ca angajații să poată vedea o diferență între veniturile lor și veniturile altor salariați din alte companii.

bibiana stanciulov sonimpex industrie - Antreprenorii argeșeni nu văd deloc cu ochi buni creșterea salariului minim pe economie de la 1 iulie!

Bibiana Stănciulov, Sonimpex Topoloveni: „Ne va afecta foarte tare!”

Este o creștere realizată pentru a colecta bani la buget. Pentru că – dacă va calcula cineva (nu eu, care sunt un economist) – câți bani primește angajatul și câți bani primește statul, nici nu mai este nevoie de vreo filozofie: lucrurile sunt evidente. În aceste condiții, angajatorii cinstiți au de suferit, pentru că nimeni nu își bugetează la începutul anului niște costuri care apar la jumătatea acestuia! Într-un așa ritm, simțim în continuare o tendință de distrugere a producătorului român. Salariile minime se resimt de obicei la producători români. Nici la noi nu sunt salarii foarte mari, dar reușim să mai acoperim cu acele tichete de masă, pentru că – din păcate – costul forței de muncă este foarte mare în România. Ca să crești nivelul de trai,  trebuie să scazi prețul forței de muncă. Mă va afecta foarte tare această creștere, pentru că nu știu de unde voi scoate acei bani. Să ne uităm pe rafturi. Produsele românești pe rafturi sunt din doi în doi și atunci – dacă îmi mărești o cheltuială – nu am unde să desfac și nu garantez desfacerea. Cu magiunul de prune s-a făcut acea plafonare a prețului și este în regulă, dar eu am 60 de produse, nu doar pe acela”, ne-a declarat Bibiana Stănciulov, director general al Sonimpex Topoloveni.

Legat de consecințele pe care majorarea salariului minim le-ar putea avea asupra afacerii, antreprenoarea argeșeană spune că, pentru compania sa, această nouă creștere va interveni într-o perioadă cu maximum de producție, când există costuri mari legat de achiziția fructelor proaspete, dar și de plată a utilităților.

Posibilul faliment este un scenariu viabil. Cea mai bună sursă de bani la buget este evaziunea fiscală, care se poate depista foarte ușor. Cred că noi, producătorii, ar trebui să luăm lecții de ghiceală, ar fi foarte utile. De prin octombrie-noiembrie, să începem cu ghicitul legat de ce se va întâmpla în anul care vine.”, completează Bibiana Stănciulov.

Ruxandra Stoica - Antreprenorii argeșeni nu văd deloc cu ochi buni creșterea salariului minim pe economie de la 1 iulie!

Ruxandra Stoica, Asociația HoReCa: „Noi vom plăti mai mulți bani către stat, nu către angajații noștri!”

Având în vedere faptul că este un an cu o povară fiscală considerabil mai mare decât anul trecut, această creștere a salariului o să ducă din nou la o creștere a prețurilor, ceea ce nu este de dorit într-o piață în care deja oferta depășește cererea. Efectele pozitive față de salariați sunt extrem de mici și de fapt doar statul colectează mai mult. Noi vom plăti mai mulți bani către stat, nu către angajații noștri, ceea ce înseamnă că nu va aduce în piață o putere mai mare de cumpărare, ci doar o sumă mai mare de bani pe care o va colecta statul”, explică Ruxandra Stoica, antreprenor HoReCa.

Majorarea salariului minim se va reflecta în domeniul în care activează într-o creștere a prețurilor, explică domnia-sa, ceea ce se va traduce, în efect-evantai, într-o diminuare a cererii și a puterii de cumpărare. Prima fază a acestor creșteri salariale se reflectă în structura cheltuielilor, iar angajatorii vor avea cheltuieli mult mai mari. Ulterior, această creștere se poate vedea și în piață.

Noi am previzionat această creștere din luna octombrie, când s-a decis majorarea pentru ianuarie 2024. De atunci, discuțiile au fost că va mai exista o majorare pentru jumătarea anului. Asta nu înseamnă că ne ușurează munca în vreun fel, pentru că aceste perioade sunt extrem de imprevizibile în ceea ce privește vânzările și consumul și nu avem o predictibilitate foarte clară. Am luat-o în considerare, dar nu înseamnă că putem să facem ceva în privința asta”, a adăugat Ruxandra Stoica.

 

Sursă foto: ediția tipărită.

Material realizat de redacția Ancheta. 

 

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Preţurile apartamentelor în toate cartierele Piteştiului

 

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Ultimele articole