Argentina Culcuș, om politic: Feminitatea vine la pachet cu creativitatea, empatia și deschiderea către inovație!

de | 07.03.2024 22:00 | Din ediția tipărită, Județean, Lifestyle

Argentina Culcuș este femeia și omul politic care își onorează și își confirmă statutul, fiind și cea care a pus bazele unui Centru Cultural modern la Mioveni. Și-a folosit spiritul managerial, creativitatea, energia și buna-credință pentru a pune bazele unei echipe solide și pentru a crea dorința de auto depășire în rândul comunității. Activează de ceva vreme într-o altă echipă din punct de vedere politic, alăturându-se organizației AUR. Mizând pe simpatia de care se bucură partidul, Argentina Culcuș speră să se găsească din nou în postura de a lucra în slujba comunității, bazându-se pe același profesionalism cu care și-a condus până acum traiectoria profesională.

Când te afli în postura de lider trebuie să găsești un echilibru între feminitate și o atitudine hotărâtă în luarea unor decizii importante, însă Argentina Culcuș a reușit să mențină cu brio într-o balanță ambele aspecte. Și-a construit cariera cu seriozitate și profesionalism, cea mai mare provocare fiind echilibru între familie și parcursul profesional, prioritate având însă familia.

În același timp, și-a construit un traseu antreprenorial propunându-și să dezvolte mai mult decât o afacere: să asigure o promovare la nivel național a valorilor tradiționale și culturale ale zonei noastre. Din pasiunea Argentinei Culcuș pentru acestea –a născut în urmă cu câțiva ani Iioana– un proiect dedicat fabricării costumațiilor populare.

Argi Iioana - Argentina Culcuș, om politic: Feminitatea vine la pachet cu creativitatea, empatia și deschiderea către inovație!

▼ Femeile se confruntă cu numeroase provocări pentru a reuși să atingă poziții profesionale și sociale de lider sau specialist recunoscut. Care au fost acestea în cazul dumneavoastră?

-Am fost de multe ori doborâtă, dar am avut capacitatea de a mă reinventa. Cred că este un simț care mi s-a dezvoltat de-a lungul timpului, urmare a bătăliilor pe care a trebuit să le câștig. O altă provocare, poate cea mai mare, a fost aceea de a găsi un echilibru între carieră și familie. Pentru mine ordinea priorităților este familia și mai apoi cariera. De multe ori am renunțat la oportunități de ascensiune în favoarea familiei.

▼ Considerați că egalitatea de gen în domeniul dumneavoastră de activitate a ajuns la deplină maturitate sau mai sunt pași de făcut pentru a atinge acest deziderat? Dacă da, care sunt acești pași?

-Este foarte complicată calea spre succes, mai ales atunci când ești femeie, este mult mai complicată decât pentru un bărbat căruia i se trec multe lucruri cu vederea pentru că „este bărbat”. Trăim încă în epoca în care există acea percepție despre femeia care a reușit pentru că este „ a cuiva” sau a fost pusă „de cineva” de genul masculin, lucru cu care m-am confruntat. Mi-a fost greu să găsesc un echilibru între feminitate și o atitudine mai hotărâtă, ca să nu zic dură, de care ai nevoie atunci când ești lider și trebuie să iei decizii importante. Cariera mea destul de complicată și popularitatea au fost construite pe seriozitate, profesionalism, determinare și, nu în ultimul rând, pe foarte, foarte multă muncă. Niciodată nu mi-am folosit farmecele personale pentru a obține avantaje și ascensiune.

▼ Care au fost cele mai mari avantaje  generate de faptul că sunteți femeie?

-Am avut și avantaje generate de faptul că sunt femeie. Feminitatea vine la pachet cu creativitatea, empatia și deschiderea către inovație.

▼Ce ați face diferit în viața dumneavoastră profesională, dacă ați avea oportunitatea de a lua-o de la capăt?

-În viața mea profesională nu aș schimba nimic. Am fost învățătoare, am lucrat în domeniul cultural, iar în prezent mă ocup de formare profesională. În paralel sunt antreprenor si accesez fonduri europene. Toate aceste lucruri îmi plac! Singurul lucru pe care poate mi-l reproșez este acela că am avut încredere în unii oameni care nu meritau, iar pe viitor am hotărât să fiu mai atentă la acest aspect. Femeile lider sunt puternice, curajoase și independente!

▼ Femeile puternice sunt automotivate. Considerați acest enunț o realitate sau ați avut nevoie – de-a lungul experiențelor dumneavoastră – și de alte tipuri de suport pentru a putea reuși?

-Femeile puternice nu se nasc automotivate. Ele devin automotivate, datorită conjuncturilor din viața lor. În cazul meu au fost nedreptățile. M-am confruntat cu situații între a fi prima sau a fi pe locul doi, sau trei….

Am ales de fiecare dată să lupt, să fiu o învingătoare și nu mi-a plăcut niciodată rolul de învinsă, chiar dacă acest lucru nu a convenit probabil altor persoane. În anumite situații, când poate mi-a fost mai greu, am preferat s-o iau de la capăt, a trebuit să iau decizii singură, fără însă a mă lăsa influențată. Cunosc bărbați, care se consideră puternici, însă în cazul acestora poate deciziile sunt luate de soție, fiică sau alte persoane din anturajul lor.

▼Ce reprezentantă a sexului frumos admirați și de ce?

-Sunt si voi rămâne o admiratoare și o susținătoare a femeilor care au reușit. Femeile de succes sunt femeile pe care le admir. Sunt multe astfel de femei atât în politică, dar și în antreprenoriat, actrițe, cântărețe, etc și de la fiecare încerc să iau tot ceea ce este mai bun.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Iioana – brandul argeşean care duce mai departe arta iilor autentice

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Argentina Culcuș | Iioana | Mioveni

Ultimele articole