ITM Argeș a dat în luna martie amenzi în valoare de aproape 1 milion de lei

de | 25.04.2024 11:30 | Județean, Economic

În cursul lunii martie, Inspectoratul Teritorial de Muncă Argeș a desfășurat o serie de verificări la mai multe firme din județ. Au fost date amenzi de peste 940.000 de lei și au fost găsite numeroase nereguli.

Astfel, luna trecută, inspectorii de muncă din cadrul I.T.M. Argeș au efectuat 405 controale, din care 174 au fost în domeniul relațiilor de muncă, iar 231 au fost în domeniul securității și sănătății în muncă. În urma controalelor, au fost aplicate amenzi în valoare de 944.000 lei.

În ceea ce privește domeniul relațiilor de muncă s-au efectuat 174 de controale, în urma cărora s-au aplicat 57 de sancțiuni, din care 41 de amenzi în valoare totala de 743.000 lei.

Angajați fără contract, nerespectarea dispozițiilor privind munca suplimentară sau neacordarea drepturilor salariale sunt câteva din neregulile constatate de către specialiștii Inspectoratului Teritorial de Muncă Argeș. Astfel, la 10 angajatori sancționați, au fost depistate ca prestând muncă nedeclarată 38 de persoane, valoarea amenzilor aplicate fiind de 680.000 lei.

Principalele deficiențe constatate: primirea la muncă a persoanelor fără încheierea în formă scrisă a unui contract individual de muncă (munca nedeclarată), nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului săptămânal, neevidenţierea orelor de muncă prestate de fiecare salariat, neacordarea drepturilor salariale, netransmiterea în termen a modificărilor intervenite în Registrul general de evidenţă a salariaţilor, neînmânarea salariatului anterior începerii activităţii a unui exemplar din contractul individual de muncă, nerespectarea dispozițiilor privind munca suplimentară.”, transmite ITM Argeș

În ceea ce privește domeniul securității și sănătății în muncă, au fost efectuate 231 de controale, în urma cărora specialiștii au aplicat 102 sancțiuni, dintre care 47 au fost amenzi, valoarea totală a acestora fiind de 201.000 lei.

Domeniile de activitate în care au fost constatate nereguli sunt construcţii, exploatare forestieră, transport, distribuție mărfuri, comerț, activități de protecție și gardă, fabricarea altor produse din minerale nemetalice și comerț al materialului lemnos și a materialelor de construcție, demontarea mașinilor și echipamentelor scoase din uz pentru recuperarea materialelor, fabricarea vopselelor, lacurilor, cernelii tipografice și masticurilor.

Potrivit ITM Argeș, principalele deficiențe constatate au fost neasigurarea controlului medical la angajare și periodic, necomunicare eveniment, neasigurare instruire în domeniul securității și sănătății în muncă la angajare și periodic, neasigurare echipamente individuale de protecție, neverificarea sistematică și testarea utilajelor, neasigurare semnalizare de securitate și sănătate în muncă.

ATENȚIE! Persoanele care vor să sesizeze munca nedeclarată o pot face astfel:

  • în scris, la numărul de fax 0248/223.412,
  • la adresa de e-mail itmarges@itmarges.ro
  • sau direct la sediul din Piteşti, Bulevardul Republicii nr.11.

Foto descriptiv

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Accident în Godeni! A intrat cu mașina într-un cap de pod

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: ITM Arges

Ultimele articole