În ultimele zile, incendiile de vegetație uscată din Argeș au fost într-o continuă extindere.
Din cauza căldurii și a secetei, anul acesta sezonul lucrărilor agricole de primăvară pare a fi venit mult mai devreme. Cei mai mulți dintre cetățeni au obiceiul de a da foc miriștilor pentru curățarea terenului sau de a incendia deșeurile vegetale.
Din păcate, aceste tipuri de arderi necontrolate pot constitui cauze ale unor accidente rutiere, soldate cu pierderi de vieţi omeneşti, ca urmare a scăderii vizibilităţii pe drumurile publice, generată de acoperirea carosabilului cu cantităţi mari de fum.
De asemenea, trebuie avut în vedere faptul că acestea se pot extinde rapid și pot avea efecte dezastruoase atât asupra mediului înconjurător, cât și asupra vieţii şi a bunurilor materiale.
Numai în ultimele 24 de ore, șapte incendii au fost raportate în Argeș, în care au ars vegetație uscată, mărăciniș și litieră de pădure. În urma acestor arderi necontrolate, a fost afectată o suprafață de teren de aproximativ 7.5 ha.
Acestea s-au produs, după cum urmează:
- în comuna Băiculești, unde, la sosirea forțelor de intervenție, ardea în dezvoltare vegetația uscată pe o suprafață de aproximativ 2.000 mp, incendiul prezentând pericol de propagare la terenurile învecinate;
- în comuna Corbeni, unde au ars aproximativ 10.000 mp;
- în municipiul Câmpulung, unde au ars aproximativ 100 mp;
- în comuna Priboieni, unde au ars aproximativ 2.000 mp;
- în orașul Ștefănești, unde au ars aproximativ 20.000 mp de litieră de pădure;
- în comuna Lerești, unde au ars aproximativ 40.000 mp de vegetație uscată, incendiul manifestându-se pe mai multe proprietăți. Flăcările au mai afectat și 12 pomi.
- în comuna Mihăești, unde au ars aproximativ 500 mp.
Arderile necontrolate de vegetație sunt interzise!
Având în vedere faptul că sunt tot mai dese astfel de cazuri, pompierii argeșeni fac apel către cetățeni să adopte un comportament preventiv în evitarea incendiilor de vegetație. Totodată, reamintim că arderile necontrolate de vegetație sunt interzise.
Nerespectarea prevederilor legale se sancționează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice şi de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice.
Un regim sancţionator distinct este stabilit pentru arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice, faptă care constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, dacă a fost de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală.”, transmite ISU Argeș
Avertismentul pompierilor argeșeni
Pompierii argeșeni susțin că nu vor avea toleranță față de cei care nu respectă regulile și vor fi sancționați aspru.
ISU Argeș va manifesta toleranță zero față de cei care se fac vinovați de producerea incendiilor de vegetație uscată și miriște! Inconștiența poate ucide!”, avertizează ISU Argeș
Foto: ISU Argeș
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro