Argeşenii au golit de valută casele de schimb şi băncile

de | 09.03.2022 12:17 | Eveniment

Argeşenii au golit de valută casele de schimb şi băncile

  • Cursul a crescut peste noapte la exchange-uri şi valutişti, rămânând însă stabil la bănci, dar la sfârşitul săptămânii trecute nu aveai de unde să cumperi un euro decât cu pile!

Războiul din Ucraina şi o serie de zvonuri alarmiste au creat, la finalul săptămânii trecute, o adevărată isterie în rândul populaţiei. Unii s-au îngrămădit  să-şi facă paşapoarte, alţii au golit farmaciile de iodură de potasiu, în vreme ce mulţi s-au grăbit să-şi schimbe economiile în valută, de teamă că leul se va prăbuşi sau că băncile unde îşi ţin banii ar putea fi atacate cibernetic, dar şi pentru a avea rezerve de bani gheaţă pentru eventualitatea în care ar fi nevoiţi să plece de urgenţă din ţară. Isteria nu i-a ocolit nici pe argeşeni, care au făcut cozi la casele de schimb şi la bănci, multe dintre acestea epuizându-şi rapid rezervele de euro sau dolari.

Valutiştii vând euro pe sub mână

Mai mulţi operatori privaţi implicaţi în operaţiuni de schimb valutar neconvenţionale – mai pe şleau, valutiştii din diferite zone ale Piteştiului – rămăseseră fără disponibilităţi la finalul săptămânii, după ce s-au confruntat brusc cu o cerere mult mai mare decât de obicei. În doar câteva zile, s-a ajuns la situaţia în care, în cele mai multe cazuri, valutiştii piteşteni schimbă euro doar cu programare şi doar pentru cunoscuţi şi clienţi fideli.

Cursul la casele de schimb a crescut cu 20-30 de bani

La casele de schimb, săptămâna trecută bătea vântul în seifuri. Lipsa de valută provine nu numai din creşterea abruptă a cererii, ci şi din cauză că cei care obişnuiau să aducă monedă străină la casele de schimb au preferat să o păstreze pentru zile negre. Prin urmare, cererea mult mai mare decât oferta a dus la scumpirea monedei europene. Astfel, faţă de sfârşitul lunii februarie, la casele de schimb din Piteşti zilele trecute cursul euro crescuse cu 20-30 bani, un euro ajungând să se vândă cu 5,2-5,25 lei şi, deşi clienţii erau dispuşi să dea chiar şi atât, nu aveau de unde cumpăra valuta. Şi aici sistemul de relaţii a început să funcţioneze şi, doar dacă aveai vreun prieten patron sau angajat de exchange, puteai vorbi dinainte şi acesta te suna când avea disponibilităţi.

Moneda euro – mai ieftină la bănci

În ceea ce priveşte băncile, contrar tendinţei obişnuite, de această dată aveau un curs de schimb valutar mult mai bun decât casele de schimb. Astfel, la BRD euro se vindea cu 5,02 lei – foarte aproape de cursul oficial BNR -, iar la Banca Transilvania cursul era de 5,1 lei. Vestea că unele bănci au valută mai ieftină s-a răspândit rapid, la unele agenţii şi sucursale apărând cozi la ghişee cu oamenii veniţi să cumpere euro. În aceste condiţii, în mod inevitabil, majoritatea băncilor din Piteşti au rămas rapid fără valută, unii dintre clienţi făcându-şi programări pentru săptămâna viitoare.

În ciuda speculaţiilor însă specialiştii spun că lipsa de valută este o situaţie temporară şi că băncile se vor organiza în așa fel încât să pună la dispoziție necesarul de numerar pentru a răspunde cererii. Potrivit consilierului BNR Adrian Vasilescu, pe măsură ce piaţa caselor de schimb va fi alimentată cu euro, lucrurile se vor calma. „Noi nu putem printa euro, deci cash-ul, bancnotele de euro, trebuie aduse din afară, iar transporturile nu se pot face peste noapte” – a spus oficialul Băncii Naţionale, arătând că nu există motive reale de îngrijorare, dovadă că cursul de schimb leu/euro rămăsese stabil la finalul săptămânii, când era de 4,9491 lei/euro.

Realizat de Nadia Ciochină

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: BRD | Ucraina

Ultimele articole