- 20 de primării și-au spus problemele întâmpinate în procesul de înregistrare sistematică a proprietăților!
Cadastrarea gratuită reprezintă o mare oportunitate pentru administrațiile locale, însă procesul nu este unul lipsit de piedici, care să decurgă conform graficelor. Astfel, pe data de 25 noiembrie, Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a dat startul seriei de 28 de întâlniri de lucru desfășurate online, în cadrul proiectului „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”, cod SMIS 120063. Prima sesiune a vizat județul nostru și a reunit peste 60 de persoane implicate în acest proces, alături de Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Argeș, coordonat de către managerul Valentin Olteanu.
Am identificat soluții și am clarificat problemele cu care se confruntă primăriile din județul Argeș care beneficiază de fonduri europene, prin Programul Operațional Regional (POR) pentru înregistrare sistematică a proprietăților în sistemul integrat de cadastru și carte funciară, în prima sesiune din cele 28 de workshopuri dedicate.
Este prima dată când ANCPI organizează sesiuni de lucru de o asemenea anvergură, cu participarea tuturor celor implicați în proiect.
Împreună cu primarii din peste 20 de comune, reprezentanții OCPI Argeș, notari, prestatori, reprezentanți ai Asociației Comunelor din România (ACoR) și ai organizațiilor profesionale am discutat despre modul în care fiecare trebuie să se implice pentru finalizarea cu succes și în timp util a procesului de înregistrare sistematică a proprietăților.”, a fost mesajul președintelui – director general al ANCPI, Hajnalka Ildiko VIG, după întâlnirea cu reprezentanții Argeșului.
Ca localități, au participat unitățile administrativ-teritoriale Lerești, Rucăr, Sălătrucu, Dragoslavele, Dâmbovicioara, Valea Mare Pravăț, Stoenești, Merișani, Șuici, Vulturești, Budeasa, Băiculești, Tigveni, Cepari, Buzoești, Bradu, Suseni, Boteni, Micești, Davidești, Hârtiești, Mioarele, Oarja și Leordeni
Scopul ședinței, care face parte din campania națională de informare și conștientizare desfășurată în cadrul proiectului „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”, cod SMIS 120063, constă atât în informarea și instruirea celor implicați în acest proces, cât și în clarificarea și rezolvarea situațiilor care apar pe parcursul lucrărilor.
ANCPI este beneficiarul proiectului major „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”, cod SMIS 120063. Proiectul face obiectul Axei prioritare 11 – „Extinderea geografică a sistemului de înregistrare a proprietăţilor în cadastru şi cartea funciară”, finanțată prin Programul Operațional Regional 2014-2020 și completează obiectivul Programului Național de Cadastru și Carte Funciară, prin realizarea lucrărilor de cadastru pentru 5.758.314 de hectare din 660 de UAT-uri situate în zone rurale ale României. Valoarea totală a proiectului este de 312.891.155 de euro, din care 265.957.482 de euro reprezintă fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană și 46.933.673 de euro – cofinanțare de la bugetul de stat.