Anul acesta, numărul de joburi scoase în piaţă de angajatori până în prezent este mai mic cu 10%, ridicându-se la suma de 75.000 – relevă o analiză a eJobs.ro, cea mai mare platformă de recrutare online din România. Cel mai puţin au recrutat companiile din Neamţ, Ialomiţa, Brăila și… Argeş, ceea ce ne plasează într-o zonă care nu prea ne flatează din niciun punct de vedere.
Capitala continuă să deţină cel mai mare bazin de oportunităţi pentru cei care vor să se angajeze, jumătate dintre joburile postate fiind pentru Bucureşti şi Ilfov. Clasamentul continuă cu Cluj (cu 13.000 de locuri de muncă), Iaşi (12.000), Timiş (9.000) şi Braşov (8.500).
Dacă în ceea ce priveşte joburile a existat o scădere de aproape 10% faţă de Q1 2023, în cazul aplicărilor a fost înregistrată o creştere cu acelaşi procent, iar primele trei luni ale anului au adus peste 3 milioane de aplicări.
Cei mai activi candidaţi au fost cei din categoria de vârstă 25-35, urmaţi de 18-24 de ani şi 36-45 de ani. Cel mai puţin au aplicat candidaţii din segmentul 45 plus. Cei care aplică sunt atrași în continuare de munca de acasă, care le permite mai multă flexibilitate. Astfel, 13,2% din numărul total de aplicări au mers către joburile remote. Nu acelaşi lucru este valabil şi pentru locurile de muncă din străinătate, către care s-au dus mai puţin de 2% din totalul aplicărilor.
Cei mai mulţi dintre candidaţi au căutat să se angajeze în retail, call-center / BPO şi servicii. IT / telecom, banking şi construcţii sunt următoarele trei domenii din topul preferinţelor. De cealaltă parte, industria textilă, real estate, arte & entertainment şi educaţie / training sunt zonele care au suscitat cel mai puţin interesul celor aflaţi în căutarea unui loc de muncă.
Foto descriptiv
În ciuda anului electoral, trendul scumpirilor a continuat și în martie