Astăzi este sărbătoare cu cruce roșie în calendar, este Izvorul Tămăduirii

de | 10.05.2024 10:31 | Național, Lifestyle

Izvorul Tămăduirii este o sărbătoare închinată Maicii Domnului. Această sărbătoare este prăznuit în fiecare an, în prima zi de vineri după Paște.

Creștinii ortodocși sărbătoresc în această zi atât pe Iisus Hristos, cel care a înviat, dar este un praznic închinat Maicii Domnului. Numele de Izvorul Tămăduirii este strâns legat de mai multe minuni săvârșite la un izvor aflat în apropierea Constantinopolului.

”În Sinaxarul zilei ni se spune: Vineri în Săptămâna Luminată, se prăznuieşte sfinţirea Bisericii Preasfintei stăpânei noastre şi Maicii lui Dumnezeu, a Izvorului celui de Viaţă purtător.

Se mai face pomenirea minunilor celor mai presus de fire care s-au săvârşit de către Maica lui Dumnezeu în acest sfânt lăcaş. Sărbătoarea datează din secolul al V-lea, amintind de o minune petrecută în apropierea Constantinopolului. Maica Domnului i-a descoperit împăratului Leon cel Mare (457-474), un izvor cu apă vindecătoare”, se arată în informarea publicatăde Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului pe pagina de Facebook.

Se săvârşeşte slujba de sfinţire a apei – Agheasma Mică

Sursă foto: Facebook ARhiepiscopia Argesului si Muscelului

Una dintre aceste minuni amintește despre Leon cel Mare care plimbându-se printr-o pădure în Constantinopol a întâlnit un bătrân orb care i-a cerut apă și să-l ducă la cetate, numai că Leon nu a găsit strop de apă.  Acesta a reușit să-l ajute până la urmă pe orb, după ce Fecioara Maria i-a spus împăratului bizantin Leon I să-l ducă să se spele cu apa dintr-un izvor de lângă Constantinopol. Leon a ascultat-o, a găsit izvorul din care i-a dat bătrânului fără văz să bea. I-a spălat fața cu apă, iar orbul a început să vadă. Ajungând împărat, Leon a zidit lângă acel izvor o biserică. De-a lungul timpului în acea biserică au avut loc numeroase minuni. În această zi, în toate bisericile şi mănăstirile, după Sfânta Liturghie, se săvârşeşte slujba de sfinţire a apei – Agheasma Mică. La Istanbul (cetatea Constantinopolului de altădată), credincioșii se pot închina în biserica Izvorului Tămăduirii. Construcția actuală este din secolul al XIX-lea iar la subsolul bisericii este un paraclis din secolul al V-lea unde există izvorul cu apa vindecătoare.

”Astăzi, deşi aflat în inima islamului, izvorul este adăpostit între zidurile înalte ale unui ansamblu monahal, îngrijit de Patriarhia Ecumenică. (…) Curtea aşezământului este pavată cu dale mari de marmură, pietre funerare de pe mormintele grecilor din oraş, profanate şi distruse de turcii otomani. Toate se aştern ca un covor de jertfă sub picioarele ostenite ale pelerinilor către intrarea în paraclisul subteran ce tăinuieşte izvorul vindecător. Cu fiecare pas pe treptele abrupte şi măcinate de timp ce duc spre izvor, pelerinul coboară în istoria veacului al cincilea, când împăratul Leon cel Mare a construit paraclisul. Izvorul este împrejmuit de un edificiu realizat în marmură albă, străjuit de o icoană în care este reprezentată Maica Domnului cu Pruncul în braţe, înconjurată de îngeri, stând deasupra unei fântâni. De asemenea, sunt reprezentaţi împăratul cu garda sa şi patriarhul însoţit de alţi episcopi, soldatul Leon şi orbul în fundal, iar la baza fântânii, un paralitic ce îşi primeşte vindecarea. În bazinet înoată câţiva peşti aurii despre care se spune că sunt acolo de sute ani, fiind întotdeauna aceiaşi la număr şi de aceeaşi mărime”, arată cei de la Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului în informațiile publicate pe pagina de Facebook.

Tradiții și superstiții legate de Izvorul Tămăduirii

Legate de această sărbătoare există anumite tradiții și superstiții. Astfel, se spune că este bine ca toți oamenii să se spele cu rouă și să bea aghiazmă, pentru a fi feriți de boli și necazuri.

Conform tradiției creștine în această zi se aruncă apă sfințită peste animalele din curte pentru ca aceasta acestea să fie sănătoase.

De asemenea, în această zi oamenii stropesc cu apă sfințită grădinile și livezile pentru a fi protejate de grindină.

Pentru săpătorii de fântâni, această sărbătoare în tradiția populară, este cea mai spornică zi din an pentru că apele sunt mai zgomotoase și pot fi găsite mai ușor.

În această zi nu se spală, nu se calcă rufe și nu se croiesc haine.

Foto descriptiv. Sursă foto: Facebook Arhiepiscopia Argesului si Muscelului

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

(Video) Circulația în Pitești, blocată. La această oră se circulă bară la bară!

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului | Izvorul Tămăduirii