Astăzi la UPit, șeful Agenției Nucleare Europene a dezvelit o placă în memoria prietenului său Șerban Valeca

de | 25.07.2022 18:52 | Eveniment, Județean, Știri

Universitatea Pitești a găzduit astăzi un eveniment de o însemnătate deosebită, organizat împreună cu Agenția Nucleară și pentru Deșeuri Radioactive din România. Directorul general al Agenției Nucleare Europene, Excelența Sa William Magwood și secretarul adjunct pentru Politică și Cooperare în domeniul Energiei Nucleare din cadrul Departamentului de Energie al SUA, Aleshia Duncan au fost prezenți  la corpul din Târgul din Vale.

Amfiteatrul 304 a primit numele lui Șerban Valeca

Cei doi înalți oficiali au participa la ceremonia de oficializare a numirii sălii 3.40 “ Amfiteatrul Șerban Constantin Valeca”, iar dezvelirea plăcii comemorative a fost făcută chiar de către E.S. William Magwood, directorul general al Agenției Nucleare Europene, care a avut o frumoasă relație de prietenie cu Șerban Valeca, fostul guvernator al României la Agenția pentru Energie Atomică. Prin prisma acestei relații, William Magwood s-a apropiat și de județul nostru, făcând vizite repetate în Argeș și chiar a primit titlul de ”Cetățean de onoare” al comunei Bogați.

william magwood - Astăzi la UPit, șeful Agenției Nucleare Europene a dezvelit o placă în memoria prietenului său Șerban Valeca

”România a fost foarte norocoasă să aibă pe cineva precum domnul Valeca. A fost un tip dur, a fost determinat, creativ, a avut mai multe job-uri decât am eu și chiar am multe, dar cel mai important lucru despre el: a fost un mare susținător al menținerii relațiilor la nivel internațional în domeniul energiei nucleare, a fost cel care a inițiat primele discuții și, chiar dacă nu cădeam de acord, important era faptul că discutam. Ce l-a distins, pe lângă patriotismul său – era mândru că este român – este aceea că era acel tip de om care face diferența, o persoană care intra în cameră și toți îl remarcau.”, a declarat William Magwood, referindu-se la bunul său prieten Șerban Valeca, iar în finalul discursului său le-a transmis studenților și elevilor prezenți în sală că vor merge pe drumul deschis de către Șerban Valeca în domeniul cercetării, viitorul lor bazându-se pe eforturile făcute de acesta în trecut. 

william macgwood valeca e1658763997194 - Astăzi la UPit, șeful Agenției Nucleare Europene a dezvelit o placă în memoria prietenului său Șerban Valeca

Directorul general al Agenției Nucleare Europene, William Magwood, alături de senatorul Șerban Valeca, la Ziua comunei Bogați, unde a primit titlul de ”Cetățean de onoare” al comunei

”Relația noastră cu domnul Valeca a fost baza lucrurilor mărețe care s-au petrecut în România pe acest segment. La transmit studenților din sală, și remarc că sunt foarte multe doamne în rândul lor, că aveți o nemaipomenită oportunitate într-o țară în care puterea nucleară va oferi beneficii nu doar generațiilor următoare, ci și vecinilor din regiune, care acum mai mult ca oricând vor avea nevoie de leadership-ul României. Vor fi mulți cei care vă vor spune NU, fie ei politicieni, colegi, birocrați, dar trebuie să fie oameni speciali în această încăpere care să transforme acel NU în DA, deoarece ceea ce face România nu este doar pentru această țară, iar ceea ce se întâmplă în Ucraina ne arată cât de importantă este securitatea energetică,  și aveți șansa să faceți diferența acum mai mult ca niciodată. Vreau să vă transmit o extra-încurajare: să vă țineți de treabă și să vă ridicați deasupra tuturor pentru că țara voastră, regiunea și continentul vostru au nevoie de voi, iar efectul a ceea ce faceți aici va avea impact global.”, a fost mesajul transmis de către Aleshia Duncan, membru al Departamentului de Energie al SUA. 

La evenimentul de astăzi, Universitatea Pitești, președinta Senatului, Mihaela Diaconu, i-a înmânat lui William Magwood titul de membru de onoare al Senatului Universității Pitești.

william e1658764154425 - Astăzi la UPit, șeful Agenției Nucleare Europene a dezvelit o placă în memoria prietenului său Șerban Valeca

Argeșul este județul în care cercetarea  pentru domeniul nuclear, pentru punerea în funcțiune a Centralei de la Cernavodă și dezvoltarea combustibului necesar pentru aceasta au început din 1970. Importanța județului nostru pe harta nuclearului mondial este astăzi consfințită prin prezența excelenței sale William Magwood, directorul Agenției Nucleare Europene și cea a doamnei Aleshia Duncan, cea care va supraveghea implementarea proiectului pentru unitățile III și IV de la Cernavodă.”, a declarat rectorul Dumitru Chirleșan.

sala - Astăzi la UPit, șeful Agenției Nucleare Europene a dezvelit o placă în memoria prietenului său Șerban Valeca

În sală au fost prezenți reprezentanți ai administrației locale și județene, oameni care i-au fost prieteni și colegi regretatului Șerban Valeca. Primarul Cristian Gentea, care i-a fost și coleg la Institutul Nuclear, președintele Consiliului Județean Argeș, Ion Mînzînă, prefectul Radu Perianu, edilul de la Mioveni, Ion Georgescu și Cristina Stocheci, senator PSD, au vorbit cu vădită emoție despre omul, politicianul și cercetătorul Șerban Valeca, exprimându-și durerea unei asemenea pierderi pentru societatea argeșeană și lumea academică internațională.

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/oana-bahrim/" target="_self">Oana Bahrim</a>

Articol scris de Oana Bahrim

Jurnalist cu 18 ani de experiență în presă cu peste 5000 de titluri publicate și cu implicare în numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Dumitru Chirleșan | Ion Georgescu | Pitești | Șerban Valeca | Ucraina