anchetaonline.ro

Ripostă rapidă a Anonymus România după atacul cibernetic de astăzi!

de | 29.04.2022 20:41 | Știri, Lifestyle, Național

O serie de site-uri ale unor instituții financiar-bancare și autorități naționale din țara noastră au fost indisponibile astăzi timp de mai multe ore, în urma unui atac cibernetic de tip Distributed-Denial-of-Service (DDoS).

În acest sens Serviciul Român de Informații a publicat chiar și un comunicat de presă, precizând că:

În data de 29 aprilie 2022, începând cu ora 04:00, o serie de site-uri aparținând unor autorități naționale, respectiv instituții financiar-bancare au fost victimele unui atac cibernetic de tip Distributed-Denial-of-Service (DDoS). Atacul a determinat indisponibilizarea site-urilor pentru mai multe ore.

În urma investigațiilor realizate de Centrul Național CYBERINT din cadrul Serviciului Român de Informații s-a stabilit că atacatorii cibernetici au utilizat echipamente de rețea din afara României. Atacatorii au preluat controlul asupra echipamentelor în cauză prin exploatarea de vulnerabilități de securitate cibernetică, respectiv a lipsei unor măsuri de securitate cibernetică și le-au utilizat ca vector de atac asupra site-urilor din România.

Atacul cibernetic a fost revendicat de gruparea KILLNET de sorginte estică, pro-rusă, specializată în atacuri de tip DDoS. Tot în această lună, gruparea KILLNET a lansat atacuri DDoS asupra site-urilor unor instituții din state precum SUA, Estonia, Polonia, Cehia, dar și asupra site-urilor NATO.

Responsabilitatea pentru asigurarea securității cibernetice primare a infrastructurilor afectate nu aparține Serviciului Român de Informații. Cu toate acestea, având în vedere amploarea atacurilor cu impact la adresa securității naționale, Centrul Național CYBERINT din cadrul Serviciului Român de Informații cooperează activ cu entitățile responsabile pentru investigarea atacurilor cibernetice și remedierea efectelor acestora.

Precizăm că site-urile afectate nu fac parte din cadrul Sistemului Național de Protecție a Infrastructurilor IT&C de interes național împotriva amenințărilor provenite din spațiul cibernetic (ȚIȚEICA) gestionat de Serviciul Român de Informații prin Centrul Național CYBERINT”, se arată în comunicatul oficial transmis de SRI.

 

 

Atac revendicat

Atacul a fost revendicat de hackerii pro-ruși Killnet. Aceștia susțin că a fost pus la cale în urma declarațiilor făcute de președintele PSD Marcel Ciolacu, care a promis că va trimite arme Ucrainei.

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu a transmis o declarație de presă în urma atacului.

Nu a fost decât un atac la site-ul nostru de prezentare, pentru transparenţă şi relaţii publice, deci, la o platformă exterioară, care nu are în spate nicio bază de date, nimic. Nu, este un atac simbolic mai degrabă, care încearcă să arate că nu funcţionează, sau să îţi plaseze ceva, un alt mesaj, contrar, aşa se face în această zonă. Nu este un atac care să afecteze să spunem baze de date sau sistemul de comandă sau control, deci nu este cazul. Este doar un atac simbolic”, a declarat ministrul Apărării, Vasile Dîncu.

 

În această seară gruparea de hackeri Anonymous România a anunțat, că a răspuns deja atacurilor cibernetice venite din partea grupului de hackeri ruși asupra României. A fost atacat website-ul Sistemului Informațional Unificat în domeniul achizițiilor Federației Ruse iar unele date au fost șterse definitiv.

 


Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Anonymous | PSD | Vasile Dîncu