Hackeri pro-ruși au revendicat atacul asupra site-urilor guvernamentale din România

de | 29.04.2022 09:32 | Știri, După locație, După subiect, Eveniment, Național

INFORMAȚII NOI

Au ieșit la iveală noi informații cu privire la atacul cibernetic din această dimineață asupra mai multor site-uri ale unor instituții și organizații private din România. Acestea sunt gov.ro, mapn.ro, politiadefrontiera.ro, cfrcalatori.ro, dar și otpbank.ro.

Atacul a fost revendicat de hackerii pro-ruși Killnet. Aceștia susțin că a fost pus la cale în urma declarațiilor făcute de președintele PSD Marcel Ciolacu, care a promis că va trimite arme Ucrainei.

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu a transmis o declarație de presă în urma atacului.

Nu a fost decât un atac la site-ul nostru de prezentare, pentru transparenţă şi relaţii publice, deci, la o platformă exterioară, care nu are în spate nicio bază de date, nimic. Nu, este un atac simbolic mai degrabă, care încearcă să arate că nu funcţionează, sau să îţi plaseze ceva, un alt mesaj, contrar, aşa se face în această zonă. Nu este un atac care să afecteze să spunem baze de date sau sistemul de comandă sau control, deci nu este cazul. Este doar un atac simbolic”, a declarat ministrul Apărării, Vasile Dîncu.

Potrivit presei cehe, astfel de atacuri ar fi avut loc și în Cehia.

În data de 29 aprilie 2022, începând cu ora 04:00, o serie de site-uri aparținând unor autorități naționale, respectiv instituții financiar-bancare au fost victimele unui atac cibernetic de tip Distributed-Denial-of-Service (DDoS). Atacul a determinat indisponibilizarea site-urilor pentru mai multe ore.

În urma investigațiilor realizate de Centrul Național CYBERINT din cadrul Serviciului Român de Informații s-a stabilit că atacatorii cibernetici au utilizat echipamente de rețea din afara României. Atacatorii au preluat controlul asupra echipamentelor în cauză prin exploatarea de vulnerabilități de securitate cibernetică, respectiv a lipsei unor măsuri de securitate cibernetică și le-au utilizat ca vector de atac asupra site-urilor din România.

Atacul cibernetic a fost revendicat de gruparea KILLNET de sorginte estică, pro-rusă, specializată în atacuri de tip DDoS. Tot în această lună, gruparea KILLNET a lansat atacuri DDoS asupra site-urilor unor instituții din state precum SUA, Estonia, Polonia, Cehia, dar și asupra site-urilor NATO.

Responsabilitatea pentru asigurarea securității cibernetice primare a infrastructurilor afectate nu aparține Serviciului Român de Informații. Cu toate acestea, având în vedere amploarea atacurilor cu impact la adresa securității naționale, Centrul Național CYBERINT din cadrul Serviciului Român de Informații cooperează activ cu entitățile responsabile pentru investigarea atacurilor cibernetice și remedierea efectelor acestora.

Precizăm că site-urile afectate nu fac parte din cadrul Sistemului Național de Protecție a Infrastructurilor IT&C de interes național împotriva amenințărilor provenite din spațiul cibernetic (ȚIȚEICA) gestionat de Serviciul Român de Informații prin Centrul Național CYBERINT”, se arată în comunicatul oficial transmis de SRI.

INFORMAȚII INIȚIALE

În această dimineață, mai multe site-uri ale unor instituții din România, printre care și cel al Guvernului României, au fost atacate cibernetic. Este vorba despre un atac de tip DDOS (distributed denial of service).

Accesarea site-urilor precum gov.ro, mapn.ro, politiadefrontiera.ro, cfrcalatori.ro au fost afectate.

La această oră, specialiștii IT colaborează cu experții instituțiilor pentru a fi refăcut accesul către site-urile respective, dar și pentru identificarea cauzelor.

Astăzi dimineață, accesarea site-urilor gov.ro, mapn.ro si politiadefrontiera.ro, cfrcalatori.ro si a site-ului unei instituții financiare a fost afectată de o serie de atacuri cibernetice de tip DDOS (distributed denial of service).

Specialistii IT de la nivelul structurilor guvernamentale colaborează cu experții institutiilor de specialitate pentru restabilirea accesului și identificarea cauzelor.
Accesul către site-ul www.gov.ro a fost refăcut”, transmite Guvernul.

Știre în curs de actualizare.

Alertă cu bombă pe Aeroportul Otopeni! Pasageri evacuați dintr-o aeronavă

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-maria-tomescu/" target="_self">Ana Maria Tomescu</a>

Articol scris de Ana Maria Tomescu

Editor și autor de content media, cu 6 ani de experiență în presa online, autor a peste 5000 de titluri, specialist PR și social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, cu master în Științele Comunicării.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Marcel Ciolacu | PSD | Vasile Dîncu

Ultimele articole