Atenție la mustul aflat în proces de fermentare, pericol de intoxicare!
În fiecare toamnă, oamenii gospodari își culeg roadele, iar după culegerea viilor, mulți dintre români pregătesc vinul.
Din păcate, în fiecare an, sezonul mustului face victime printre gospodari. Fermentarea mustului este considerat un adevărat pericol pentru sănătatea oamenilor și se recomandă atenție maximă la monoxidul de carbon acumulat în beciurile sau spaţiile închise unde acesta este pus la fermentat!
În acest context, reprezentanții ISU Argeș atrag atenția că în lipsa oxigenului din aceste spații închise, dioxidul de carbon emanat în urma procesului de fermentație, se transformă în monoxid de carbon, un gaz fără culoare sau miros, care vă pune viața în pericol.
Pentru a preveni incidentele sau chiar tragediile ce pot apărea, cetățenii sunt rugați să evite păstrarea mustului în spații închise, să asigure ventilarea spatiilor, precum și să controleze concentrația oxigenului din încăperi, prin aprinderea unei lumânări. În cazul în care lumânarea se stinge, nivelul de
oxigen este insuficient și trebuie imediat părăsită încăperea.”, transmit reprezentanții ISU Argeș
Pentru a evita cazurile de intoxicaţie cu monoxid de carbon pe timpul fermentării mustului, ISU Argeș recomandă următoarele:
- anunţaţi pe cineva că veţi intra în încăperea în care fierbe mustul;
- nu intraţi în încăperea în care există deja o victimă fără echipament de protecţie pentru că este posibil să vă intoxicaţi şi dumneavoastră. Cei mai susceptibili de a se intoxica sunt cei cu probleme respiratorii, cardiace și neurologice;
- sunaţi la 112 în orice astfel de situaţie.
sursă foto jurnaldeblogger.ro
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro
Un șofer beat și vitezoman a încercat să-i mituiască pe polițiști pentru a scăpa de dosar penal