MAE: Atenționare de călătorie pentru Bulgaria

de | 04.10.2023 09:20 | Lifestyle, Național

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis o atenționare de călătorie în Bulgaria, în care atenționează românii că, în perioada 3 – 5 octombrie, între orele 22 și 1, autorităţile bulgare desfăşoară pe Podul Prieteniei Giurgiu-Ruse activităţi de reparare a rosturilor de dilatare, iar în această perioadă circulaţia rutieră pe pod va fi restricţionată în totalitate.

Potrivit sursei citate, în afara orelor de restricţionare, în zona de reparaţie a podului, circulaţia rutieră se va desfăşura pe o singură bandă, fiind dirijată de indicatoare şi semnalizatoare rutiere.

Astfel, pentru perioada menționată, se preconizează înregistrarea unor timpi de așteptare ridicați la trecerea frontierei prin punctul comun de control Giurgiu-Ruse.

Recomandările autorităților

Reprezentanții MAE le recomandă românilor să urmărească cu atenţie situaţia din zona punctului comun de frontieră Giurgiu-Ruse.

De asemenea, șoferii sunt sfătuiți să conducă preventiv, cu viteză adecvată şi să respecte cu stricteţe semnalizarea rutieră temporară montată pe pod şi indicaţiile/semnalele organelor de control aflate la faţa locului.

Din cauza reparațiilor, în această perioadă este posibil să se formeze coloane de autovehicule, în special de automarfare.

MAE le mai recomandă turiștilor români să se asigure că deţin suficiente resurse de combustibil, apă şi alimente şi că menţin în stare de funcţionare mijloacele mobile de comunicare.

Firmelor românești de transport internațional de marfă sau pasageri li se recomandă să ia măsurile adecvate în vederea organizării temeinice a itinerariilor de deplasare, prin luarea în considerare a posibilității înregistrării unor timpi măriți de așteptare la trecerea frontierei bulgare și prin asigurarea resurselor necesare de apă și alimente persoanelor transportate.

Românii sunt sfătuiți să folosească toate punctele de frontieră deschise traficului internațional, la frontiera româno-bulgară, după cum urmează: Calafat–Vidin, Negru Vodă–Kardam, Vama Veche–Durankulak, Lipnița–Kainardja și Dobromir–Krushari (ultimile două puncte cu orar de funcționare 08:00-20:00, pentru autovehicule cu masa totală admisă de până la 3,5t), Ostrov–Silitra, Călărași-Silistra (ferry), Turnu Măgurele-Nikopol (ferry, cu program de funcționare 08:30 – 19:30; www.feribot-eurobac.ro), Zimnicea-Svishtov (ferry) (cu program de funcționare 08:30-19:00; www.ferry.bg) și Bechet–Oryahovo (ferry, cu program de funcționare 05:00 – 24:00; www.ferryboat.bg).

MAE recomandă achiziţionarea din timp a vinietei electronice.

Recomandăm achiziționarea acesteia înainte de intrarea pe segmentul de drum rutier din Republica Bulgaria supus taxării și achitarea conformă a taxelor de drum tip TOLL pentru folosirea infrastructurii rutiere publice din Republica Bulgaria, în conformitate cu legislația în vigoare. Autoritățile bulgare recomandă insistent ca vinieta electronică să fie achiziționată online prin intermediul site-ului www.bgtoll.bg  (cu versiune și în limba română – https://www.bgtoll.bg/ro/rovinieta-electronica) – site oficial recomandat de autoritățile bulgare competente.”, transmit reprezentanții MAE

Informații suplimentare pot fi accesate astfel:

– cu privire la starea actuală a drumurilor: pe aplicația gratuită LIMA www.lima.api.bg, de pe pagina de internet a Agenției ”Infrastructura Rutieră” – www.api.bg și la numărul de telefon 070013020, accesibil în regim non-stop;

– cu privire la e-vigneta și sistemul e-TOLL: pe site-ul www.bgtoll.bg (www.bgtoll.bg/tol-taksa) sau din aplicația pentru telefoane mobile BGTOLL; – cu privire la situația circulației prin punctele de trecere a frontierei bulgare: pe site-ul www.mvr.bg; – cu privire la situația zborurilor pe aeroportul din Sofia: www.sofia-airport.eu; – cu privire la starea vremii: pe site-ul www.weather.bg;

– cu privire la regimul vamal, la intrarea în Bulgaria dinspre Turcia, pe site-ul www.mae.ro/travel-conditions/3677 (Condiții de călătorie în Bulgaria, titlul Reglementări vamale) și pe site-ul Agenției ”Vămi” din Republica Bulgaria – www.customs.bg.

Românii care se confruntă cu o situație dificilă au la dispoziție telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria: +359879440758.

De asemenea, MAE recomandă și consultarea paginilor de Internet:

http://sofia.mae.ro,

https://ec.europa.eu/consularprotection/content/travel advice_ro,

-www.mae.ro.

Românii care călătoresc în străinătate au la dispoziţie și aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.

foto descriptiv

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Un șofer beat și fără permis a încercat să mituiască polițiștii care l-au oprit în trafic

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Bulgaria | Călărași | Giurgiu | Ministerul Afacerilor Externe | Turcia | Vama Veche

Ultimele articole