anchetaonline.ro

MAE: Atenționare de călătorie pentru Bulgaria

de | 29.11.2023 22:37 | Național, Eveniment

Ministerul Afacerilor de Externe a emis, astăzi, atenționări de călătorie pentru românii care vor călători în următoarele zile în Bulgaria, dar și către Grecia și Turcia.

Potrivit MAE, în perioada 30 noiembrie – 3 decembrie, este posibil să se înregistreze timpi de așteptare ridicați la punctele de trecere a frontierelor rutiere bulgare.

Pe sensul de intrare/ieșire în și din Bulgaria din Turcia prin PCTF Kapitan Andreevo – Kapikule, PCTF Lesovo – Hamzabeyli și, mai ales, prin PCTF Malko Târnovo – Derekoy, la controlul de frontieră și vamal (frontieră externă a Uniunii Europene), se vor putea forma coloane mari de autovehicule, ceea ce va conduce la înregistrarea de timpi considerabil măriți de așteptare la trecerea frontierei, avertizează MAE.

Totodată, și pe sensul de intrare/ieșire în/din Bulgaria către România prin PCTF Ruse, PCTF Durankulak, PCTF Kardam sau PCTF Silistra, la controlul de frontieră (care include și controlul vinietei electronice) vor putea fi înregistrați timpi măriți de așteptare, cu preponderență în cazul în care coloanele de autovehicule cu turiști români vor ajunge la frontiera cu România în mod compact și în același interval de timp.

Prin urmare, cetățenii sunt rugați să se asigure că au suficient combustibil în autoturisme, bateria telefonului mobil încărcată și în stare de funcționare, apă, alimente, dar și medicamentație specifică, acolo unde este cazul și să posede resurse financiare adecvate unor astfel de situații speciale, în contextul în care este posibil să fie aglomerație la vamă.

De asemenea, MAE recomandă cetățenilor români să se informeze din timp cu privire la regimul vamal aplicat frontierei externe rutiere a Uniunii Europene și la limitele legale privind cantitatea de mărfuri sau produse permisă de legislație a fi introdusă în spațiul vamal european ca import fără caracter comercial.

Aceeași situație este posibil să fie întâmpinată și la întoarcerea în România, pe 3 decembrie, la punctul de frontieră Ruse unde se achită taxa de pod. MAE recomandă românilor să aibă asupra lor suma necesară pentru taxa de pod – 2 euro (monede cu valoare nominală de 1 euro sau 2 euro) sau 4 leva- pentru a reduce timpii de așteptare.

Celelalte puncte de trecere a frontierei cu Bulgaria sunt următoarele: PCTF Vidin – Calafat, PCTF Kardam – Negru Vodă, PCTF Oryahovo – Bechet (ferry), PCTF Dobromir – Krushari (maxim 3,5 tone), PCTF Kainardzha – Lipnița (maxim 3,5 tone), PCTF Nikopol – Turnu Măgurele (ferry) și PCTF Svishtov – Zimnicea (ferry). Amintim că ultimele patru puncte de trecere a frontierei, menționate anterior, au program de funcționare între orele 08:00-20:00.

În acest context, este subliniată importanța informării corecte a cetățenilor români, achiziționării din timp a vinietelor electronice și achitării conforme a taxelor de drum tip TOLL pentru folosirea infrastructurii rutiere publice din Republica Bulgaria, în conformitate cu legislația în vigoare.

Informații suplimentare pot fi accesate astfel:

– cu privire la starea actuală a drumurilor: pe aplicația gratuită LIMA www.lima.api.bg, de pe pagina de Internet a Agenției „Infrastructura Rutieră” – www.api.bg și la numărul de telefon 070013020, accesibil în regim non-stop;

– cu privire la e-vigneta și sistemul e-TOLL: pe site-ul www.bgtoll.bg;

– cu privire la situația circulației prin punctele de trecere a frontierei bulgare: pe site-ul www.mvr.bg;

– cu privire la situația zborurilor pe aeroportul din Sofia: www.sofia-airport.eu;

– cu privire la starea vremii: pe site-ul www.weather.bg;

– cu privire la regimul vamal, la intrarea în Republic Bulgaria dinspre Republica Turcia, pe site-ul www.mae.ro/travel-conditions/3677 (Condiții de călătorie în Republica Bulgaria, titlul Reglementări vamale) și pe site-ul Agenției „Vămi” din Republica Bulgaria: www.customs.bg.

Cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sofia: +35929712858 şi +35929733510, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria: +359879440758.”, transmite MAE

Ministerul Afacerilor Externe recomandă și consultarea paginilor web http://sofia.mae.rowww.mae.ro și reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție și aplicația „Călătorește în siguranță” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informații și sfaturi de călătorie.

Sursa foto: Hepta

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

(VIDEO) Accident în Pitești! A intrat cu mașina în stâlp

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Bulgaria | MAE