Au dispărut 25 de fiole de Fentanyl din farmacia Spitalului Judeţean!

de | 02.10.2023 12:00 | Din ediția tipărită, Eveniment, Importante, Lifestyle, Pitești

  • Alertă în sistemul medical argeșean și în Crima Organizată

» De 50 de ori mai puternic decât heroina, fentanylul este cauza a zeci de mii de decese prin supradozaj în fiecare an.

» Un singur gram, în formă lichidă, omoară într-o încăpere 10-15 persoane în mai puțin de 3 minute.

Spitalul Judetean - Au dispărut 25 de fiole de Fentanyl din farmacia Spitalului Judeţean!

Anchetă la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti după ce din farmacia unităţii medicale au dispărut cutii întregi de Fentanyl! Cel care a sesizat oamenii legii a fost chiar directorul medical, dr. Costin Ştefan, imediat ce i s-a adus la cunoştinţă despre lipsa medicamentului încadrat în categoria celor mai periculoase stupefiante. Incidentul vine într-o perioadă în care în rândul consumatorilor de droguri din ţara noastră pare să fi crescut alarmant consumul de Fentanyl. Mai mult, săptămâna trecută, a bubuit un uriaş scandal la nivelul unuia dintre cele mai mari lanţuri farmaceutice din ţară, după ce s-a descoperit că un farmacist a sustras mii de pastile de Fentanyl, Oxicodonă şi alte medicamente stupefiante şi psihotrope.

Directorul medical a sesizat imediat Poliţia

Dispariţia unei cantităţi importante de Fentanyl din stocurile farmaciei Spitalului Judeţean a fost observată la sfârşitul lunii iunie, atunci când conducerea unităţii medicale a fost înştiinţată în scris.

Stefan costin director medical sju - Au dispărut 25 de fiole de Fentanyl din farmacia Spitalului Judeţean!

Conducerii Spitalului Judeţean i s-a adus la cunoştinţă printr-un document semnat de către farmacista-şefă că din farmacia spitalului lipsesc cinci cutii de Fentanyl, în total 25 de fiole. Era sfârşitul programului în ziua respectivă şi mă pregăteam să plec acasă când am primit sesizarea scrisă. Nici nu am mai plecat acasă, am sesizat imediat Poliţia şi am stat până când au sosit anchetatorii.”, ne-a povestit dr. Costin Ştefan.

Potrivit directorului medical, Spitalul Judeţean utilizează acest medicament doar pe secţia de Anestezie-Terapie Intensivă, fiind un analgezic opioid sintetic foarte puternic, utilizat ca anestezic general și în tratamentul durerilor cronice și severe. Datorită efectelor sale psihotrope, este eliberat doar pe bază de rețetă specială pentru substanțe narcotice.

► „Nu poate fi o eroare, acolo e vorba de furt!”

Conducerea unităţii medicale exclude varianta unei erori de înregistrare a stocurilor, în condiţiile în care cantitatea de Fentanyl dispărută este destul de mare:

Este exclus să fie o greşeală. Vorbim despre o cantitate destul de mare, nu de o fiolă-două! Aceste medicamente stupefiante, cu efecte psihotrope, au un regim special strict, fiind ţinute sub cheie şi eliberate pe baza unei evidenţe extrem de riguroase, aşa încât se ştie clar ce medic a solicitat medicamentul, pentru ce pacient şi ce cantitate. Să zici că omiţi într-o zi să înregistrezi o fiolă – domnule, poate a uitat să o scadă – se întâmplă! Dar aici vorbim de 25 de fiole! Nu poate fi o eroare, acolo e vorba de furt, nu de altceva!”

Teoretic, la dulapul cu medicamente stupefiante nu au acces decât cele două sau trei farmaciste ale spitalului, însă responsabilitatea principală în ceea ce priveşte respectarea regulilor de securitate revine farmacistei-şefe, cea care răspunde direct de gestionarea acestor medicamente, de păstrarea în siguranţă a lor. Potrivit legislaţiei şi procedurilor interne, eliberarea preparatelor stupefiante se face în exclusivitate de către farmaciști. Farmacistul-şef răspunde de eliberarea, depozitarea şi evidenţa în conformitate cu legislaţia în vigoare a produselor psihotrope şi stupefiante.

► Farmacista-şefă – principala responsabilă

La vremea respectivă, farmacistă şefă era Roxana Mihalache, care ocupa această funcţie temporar, fiind numită în această funcţie pentru o perioadă determinată. Fără vreo legătură cu cazul dispariţiei fiolelor de Fentanyl, aceasta nu mai este de ceva timp şefa Farmaciei Spitalului Judeţean, însă rămâne, se pare, principala responsabilă de lipsa medicamentelor.

În zona unde sunt ţinute aceste medicamente nu există camere de luat vederi, conducerea Spitalului considerând, cel puţin până acum, că o astfel de măsură de supraveghere nu era imperios necesară câtă vreme se respectau măsurile impuse de siguranţă, respectiv o evidenţă strictă şi depozitarea medicamentelor cu regim special în dulapuri securizate. Dovadă că până acum nu s-a mai întâmplat să dispară substanţe periculoase din spital.

► BCCO Piteşti a preluat cazul

Cercul de suspecţi este unul destul de strâns, în condiţiile în care în Farmacia Spitalului nu intră oricine, iar medicamentele respective sunt ţinute sub cheie. De anchetă se ocupă polițiștii de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Piteşti, cei care au misiunea de a descoperi cine şi în ce scop a sustras cele 25 de fiole de Fentanyl din Farmacia Spitalului Judeţean, mai ales că substanţa este utilizată din ce în ce mai frecvent ca drog, adesea în asociere cu heroină sau cocaină.

Incidentul vine la doar o săptămână după ce în Capitală DIICOT a reţinut un farmacist, originar tot din Piteşti, suspectat că ar fi sustras din depozitele companiei farma la care lucra peste 10.000 de pastile de Fentanyl. În urma acestui scandal, în ţară au început controalele la toate farmaciile care vând analgezice opioide precum Fentanyl sau Oxicodonă.

Încă din data de 18 septembrie a.c., inspectorii ANMDMR (Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale) au început verificările privind respectarea legalității eliberării medicamentelor care conțin oxicodonă și fentanyl. Verificările vor viza, de asemenea, supravegherea și controlul îndeplinirii procedurilor legale privind returnarea și distrugerea medicamentelor stupefiante și psihotrope care nu mai corespund din punct de vedere calitativ, cu termen de valabilitate expirat sau care provin de la pacienți ce nu le mai utilizează”, spune Ministerul Sănătăţii într-un comunicat remis la începutul săptămânii trecute.

În Argeş, cazul de la Judeţean este primul de acest fel ajuns în atenţia oamenilor legii, însă, pentru că se constată un interes sporit din partea consumatorilor de droguri pentru astfel de substanţe, poliţiştii intenționează să aibă o serie de întâlniri cu conducerea spitalelor din judeţ referitor la sporirea măsurilor de siguranţă privind păstrarea şi depozitarea medicamentelor stupefiante.

fentanyl decupat - Au dispărut 25 de fiole de Fentanyl din farmacia Spitalului Judeţean!

► Alertă maximă în Europa: Fentanylul se răspândeşte ca fulgerul

DIICOT a explicat că Fentanylul și Oxicodona reprezintă cele mai periculoase droguri de mare risc existente în prezent pe piață, având în mod frecvent efect letal. Fentanylul este un opioid sintetic extrem de puternic, destinat bolnavilor de cancer în stadii terminale   și  gestionării durerilor în cazul intervențiilor chirurgicale, fiind eliberat doar în baza prescripției medicale. S-a stabilit pe baza studiilor medicale de specialitate că Fentanylul este  de 100 de ori mai puternic decât morfina și de 30 până la 50 de ori mai puternic decât heroina.

Fentanylul este cauza a zeci de mii de decese prin supradozaj în SUA în fiecare an.

Un singur gram, în formă lichidă, omoară într-o încăpere 10-15 persoane în mai puțin de 3 minute.

În ultima perioadă, însă, a pătruns puternic şi pe piaţa europeană, iar semnalele ce vin din partea oficialilor sunt alarmante: astfel, potrivit comisarului european pentru Afaceri Interne, UE trebuie să se pregătească pentru un val de fentanyl, într-o discuţie cu secretarul de stat american Antony Blinken, acesta atrăgând atenţie că Europa fie are o problemă nedescoperită cu drogurile sintetice, fie va fi lovită de una în curând. La rândul său, preşedintele american Joe Biden a îndemnat recent aliații ONU să ia în serios amenințările cauzate de fentanyl.

INFORMAȚII NOI 

Actuala farmacistă șefă a spitalului județean, Ciucă Bianca Ramona a răspuns la câteva întrebări legate de acest incident, în cadrul unui interviu.

Aceasta precizează faptul că Fentanylul se păstrează în dulapuri securizate, neinscripționate, la care au acces doar farmaciștii. Accesul altor persoane nu este permis.

Este un analgezic care se folosește în anestezie sau pentru pacienții cu neoplasm.”

Întrebată cum s-a observat dispariția acestuia, farmacista a precizat că s-a sesizat la eliberarea medicamentului, prin faptul că era mult mai ușoară cutia de carton, ambalajul primar cum este el numit față de un ambalaj integru.

Sigiliul era încă prezent pe cutie, doar era tăiat cu un cutter, dacă aș putea spune sau așa ceva, era prezent grătarul în care stă fiola doar lipseau cele cinci fiole, pentru că într-o cutie sunt 5 fiole într un grătărel.”

La întrebarea „este posibil să fi dispărut de pe circuit de distribuție?”, farmacista Ciucă Bianca Ramona a răspuns:

Da, este posibil ca cele cinci cutii să fi fost inserate într-o comandă de 100 sau câte fiole am avut noi atunci comandate și nu s- a observant, deci din circuitului lui, de la depozit până la farmacia spitalului.”

Interviul integral îl puteți viziona mai jos:

La rândul său, Luminița Galbenu, șef secție ATI, a  vorbit despre Fentanyl și subliniază faptul că acest medicament se utilizează cu anumite măsuri de siguranță, fiind un medicament cu regim special.

Domnia sa se declară șocată de acest fenomen al drogurilor, de consumul de opioide.

Sunt șocată, nu mi-aș fi imaginat că poate exista așa ceva!”

 

 


Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Farmacistul HIMERA, cel mai mare dealer de droguri din România, este din Piteşti!

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Argeș | Himera | Joe Biden | Spitalul Județean de Urgență Pitești