Farmacistul HIMERA, cel mai mare dealer de droguri din România, este din Piteşti!

de | 27.09.2023 20:30 | Din ediția tipărită, Eveniment, Importante, Lifestyle, Național, Pitești

Operațiune uriașă în lupta antidrog joia trecută, când DIICOT a prins în flagrant un bărbat definit ca fiind „cel mai mare dealer de droguri din România.”

În mod șocant acesta lucra ca manager în cadrul unui lanț de farmacii, poziție în care folosea toate pârghiile disponibile pentru a scoate din depozitele și farmaciile angajatorului său mii de pastile de Fentanil, Oxicodonă, Codeină şi fiole de morfină – toate considerate droguri extrem de periculoase. Operaţiunea „Himera” a pus pe butuci o afacere uriașă pe care farmacistul de la Fildas şi-o crease în ultimii ani şi cu care individul făcea bani grei, vânzând către tineri din toată țara și alimentând inclusiv diferite festivaluri.

Constantin Şonea – protagonistul operațiunii Himera este argeșean și are casa în Pitești. Aici a copilărit, a învăţat, a locuit şi chiar a condus un business până acum câțiva ani.

farmacist dealer catena retinut

Constantin Şonea este omul care s-a aflat săptămâna trecută în centrul operaţiunii „Himera”. Potrivit DIICOT, „în perioada 2022 -2023, suspectul, angajat al unui operator economic de profil, ar fi comercializat în mod repetat droguri de mare risc, respectiv peste 10.000 de comprimate care conţin ca substanţă activă Fentanil, aproximativ 700 de comprimate Oxycodonă, 1.200 de fiole de morfină, 380 de plasturi ce conţin ca substanţă activă Fentanil şi comprimate de codeină”. În urma flagrantului, farmacistul a fost prins având asupra sa zeci de cutii cu medicamente cu efecte psihotrope, pentru care, în mod evident, nu avea niciun act.

► A avut o farmacie pe str. Crinului

Potrivit CV-ului său, farmacistul acuzat de trafic cu droguri este, de fapt, din Piteşti. Absolvent al Colegiului Naţional „Zinca Golescu” la o clasă de chimie-biologie în 1999, Constantin Şonea a studiat Farmacia la UMF „Carol Davila”.

Mare parte din activitatea profesională a desfăşurat-o în Capitală, unde s-a stabilit de altfel, însă a păstrat legăturile cu oraşul natal, având o proprietate aproape de centrul Piteştiului, pe strada Crinului, nr. 5, acolo unde în urmă cu aproximativ 15 ani îşi avea sediul și o firmă în care acesta era administrator.

casa dealer farmacist Crinului - Farmacistul HIMERA, cel mai mare dealer de droguri din România, este din Piteşti!

Este vorba despre SC Natural Vita Plus SRL, firmă ce avea ca principal obiect de activitate comerț cu amănuntul al produselor farmaceutice în magazine specializate şi pe care a înfiinţat-o în 2008 împreună cu Gavrilescu Mihai-Claudiu. În primăvara anului următor, Şonea iese din afacere, cedând partea sa de 50% din firmă asociatului său.

Casa de pe Crinului, în schimb, o închiriază, aici funcţionând de-a lungul timpului diverse activităţi comerciale, precum un magazin de rochii de mireasă sau un second hand. Ca proprietar al unui imobil închiriat, Şonea venea destul de frecvent „acasă”, în Pitești.

► Vindea consumatorilor medicamente psihotrope de mare risc

De aproximativ 13 ani, farmacistul originar din Piteşti lucra în cadrul grupului Fildas-Catena, unul dintre cele mai puternice grupuri din industria pharma. De ceva timp, descoperise o reţetă miraculoasă prin care putea să obţină câştiguri fabuloase: vindea medicamentele nefolosite sau expirate pe piaţa neagră a drogurilor. Poliţiştii au aflat de traficul cu medicamente de la unul dintre colaboratorii lui Şonea, căruia acesta îi livrase „marfă” cu câteva săptămâni înainte, care fusese prins de oamenii legii cu drogurile şi care, pentru a-şi uşura situaţia, a făcut denunţul undeva spre sfârşitul lunii august:

Șonea Constantin, zis Costy, printre altele, se ocupă cu strângerea de la toate farmaciile Catena din țară de medicamente care sunt destinate distrugerii, nu doar cele psihotrope, ci toate medicamentele care, fie că sunt expirate, fie că sunt cutiile consumate parțial, fie că sunt aduse în farmacii pentru distrugere de către pacienți, fie că apar în stocurile farmaciilor pe plus, şi din aceste motive ele sunt adunate conform procedurii la sediul firmei de pe șos. Chitila şi de acolo trimise către Comisia de Distrugere a Medicamentelor din care fac parte mai multe persoane din partea mai multor instituții.

Din ce cunosc, Costy nu ține medicamentele pe care le scoate din circuitul legal acasă, ci le păstrează la sediul firmei, de unde periodic, pe baza comenzilor pe care i le dădeam într-un limbaj codificat, mi le aducea acasă. Eu îi plăteam o parte din bani la momentul când venea cu medicamentele şi restul după ce le vindeam.

La momentul când am fost arestat…, aveam acasă mai multe baxuri de Fentanil şi mai multe cantități de Xanax, Alprazolam, diferite concentrații, morfină fiole, Regenon şi DHC.

Toate aceste medicamente, cu excepția Xanaxului, Alprazolamului, Regenonului şi DHC-ului, le luasem cu o seară înainte de la Costy şi urma să le vând. Nu apucasem să îi dau niciun ban pe ele, urma să le plătesc după ce le vindeam. Nu discutaserăm un preț, pentru că relația dintre noi era una de încredere şi câștigul obținut depindea de cumpărători.” – povesteşte „partenerul” de afaceri cu droguri al farmacistului.

Surprins de acest uriaş scandal, grupul Fildas-Catena a reacţionat imediat după reţinerea farmacistului Constantin Şonea, care de altfel a şi fost dat afară: „Ne delimităm ferm de faptele persoanei cercetate și vă informăm că s-a dispus desfacerea contractului de muncă. Managementul colaborează cu organele de anchetă pentru elucidarea cazului. Publicul va afla adevărul pe măsură ce rezultatele anchetei aflate în derulare ne vor fi aduse la cunoștință”, a transmis Biroul de Presă al Fildas Grup.

Vineri, Tribunalul Bucureşti a decis arestarea preventivă a farmacistului Constantin Şonea pentru 30 de zile.

► Fentanilul – un drog de 50 de ori mai puternic decât heroina

Fentanilul şi Oxicodona, pe care piteşteanul Costi Şonea le vindea pe piaţa neagră, fac parte din categoria celor mai periculoase droguri de mare risc existente în prezent, având în mod frecvent efect letal.

fentanil

Fentanilul este un opioid sintetic extrem de puternic, destinat bolnavilor de cancer în stadii terminale şi gestionării durerilor în cazul intervenţiilor chirurgicale, fiind eliberat doar în baza prescripţiei medicale. S-a stabilit pe baza studiilor medicale de specialitate că Fentanilul este de 100 de ori mai puternic decât morfina şi de 30 până la 50 de ori mai puternic decât heroina – avertizează poliţiştii.

„Din momentul în care o persoană își injectează sau prizează o astfel de substanță, în decurs de câteva zeci de secunde poate să apară decesul prin stop respirator. Aici e un pericol foarte mare pentru că de multe ori aceste substanțe sunt combinate cu alcoolul.” – explică Radu Ţincu, medic toxicolog.

În Statele Unite, Fentanilul face ravagii, fiind una dintre principalele cauze de deces pentru americanii cu vârste cuprinse între 18 şi 49 de ani, potrivit Washington Post. O doză foarte mică este suficientă pentru a ucide un adult – chiar şi 2 mg de fentanil pot fi letale! Anul trecut, peste 100.000 de americani au murit din cauza supradozei de droguri, iar două treimi dintre aceste decese au fost atribuite Fentanilului.

În România, reprezentanţii Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA) spun că monitorizează fenomenul legat de consumul acestei substanţe încă de anul trecut, însă până acum „nu au fost identificate cazuri de urgențe medicale în care să fi fost menționat consumul de Fentanil”.

În schimb, un procuror DIICOT citat de Digi 24, care a dorit să îi fie protejată identitatea, afirmă că „din cât știu, au fost două cazuri de supradoză, dar consumatorii au fost salvați de medici”, precizând că o pastilă de Fentanil se vinde pe piaţa neagră cu preţuri între 80 și 100 de lei.

► Şi Vlad Pascu era consumator de Oxicodonă

Acţiunea procurorilor DIICOT vine fix la o săptămână după ce poliţiştii au descoperit fentanil şi în casa lui Vlad Pascu, tânărul consumator de stupefiante care, drogat şi beat fiind, a provocat accidentul de la 2 Mai, ucigând doi studenți şi rănind alţi trei.

vlad pascu foto KASETA

„În urma celor 11 percheziții domiciliare efectuate în cadrul operațiunii Hydra, au fost descoperite și ridicate cantitatea de aproximativ un kilogram canabis, o fiolă de fentanil de 10 mililitri, un grinder, o cutie de lemn cu urme de materie vegetală, 76 de cartușe de vânătoare, deținute ilegal, 12.500 de lei, 3 telefoane mobile și diverse arme albe (cuțite, săbii, macete)” – a transmis DIICOT.

Mai mult decât atât, Vlad Pascu ar fi consumat în ziua tragediei şi oxicodonă obținută ilegal. Pentru o cutie cu 40 de pastile plătea în jur de 2.000 de lei. Procurorii încearcă acum să afle dacă farmacistul-dealer are legătură cu reţeaua care le furniza droguri prietenilor lui Vlad Pascu.

(Sursa foto reţinere DIICOT: INQUAM – Ovidiu_Micsik)

Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Notarul Burcea a dat în judecată Colegiul „Brătianu” pentru că i-a scăzut fiului său nota la purtare

 

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: DIICOT | Fildas | Himera | Pitești

Ultimele articole