Austria anunță oficial că va permite României intrarea în Schengen cu aeroporturile

de | 11.12.2023 12:15 | Național, Economic, Importante

  • Condițiile puse de Austria pentru intrarea României în Air Schengen!

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat duminică faptul că Austria ”şi-a flexibilizat poziţia” în ceea ce priveşte spaţiul Schengen şi este de acord cu ridicarea graniţelor aeriene pentru România.

”Am spart gheața! Austria și-a flexibilizat poziția în ceea ce privește spațiul Schengen și este de acord cu ridicarea granițelor aeriene pentru România.

Asta înseamnă că românii nu vor mai sta la cozi interminabile atunci când zboară în interiorul Uniunii Europene.

Am făcut eforturi mari în ultimele luni să ajungem în acest punct și le sunt recunoscător tuturor celor care au luptat pentru România. Ministrul Predoiu are mandat să se vadă cu ministrul de interne austriac și să ducă negocierile la bun sfârșit.

După ani de zile de așteptări, vom realiza împreună și acest vis! România merită în Schengen!”, a transmis premierul Marcel Ciolacu pe pagina de Facebook.

Astăzi, 11 decembrie Gerhard Karne, ministrul austriac de interne a precizat că Viena e dispusă să relaxeze veto-ul austriac la Schengen în cazul țării nostre dar și a Bulgariei încât cele două țări să intre mai întâi cu aeroporturile.

Afirmația a fost făcută la televiziunea publică “Ö1, anunțând totodată că în schimbul acestei relaxări „Air Schengen” se solicită o protecție mai strictă a frontierelor externe și terestre.

Acum este rândul Comisiei”, a mai adăugat Gerhard Karne referindu-se la Comisia Europeană.

Acesta vrea mai exact „triplarea numărului de polițiști de frontieră și modernizarea tehnică” a pazei de frontieră, în special la granițele bulgaro-turce și româno-sârbe.

Avem nevoie de progrese în domeniul protecției frontierelor externe ale UE”, a mai precizat ministrul austriac.

De precizat faptul că odată cu această relaxare, frontierele terestre și-ar păstra statutul actual și anume atât România cât și Bulgaria, nu ar fi oficial membre Schengen, potrivit G4media.

O altă condiție pusă de Austria este preluarea de către România şi Bulgaria de solicitanţi de azil, în special afgani şi sirieni.

În cursul zilei de astăzi ministrul Gerhard Karne participă la o întâlnire în Slovenia, în cadrul „Forumului Salzburg”, unde se va discuta despre viitorul zonei Schengen.

Foto: euronews.ro

 


Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

BALUL ROTARY PITEȘTI a scris o filă de poveste!

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Schengen