anchetaonline.ro

Avertisment DNSC: Tentative de fraud─â pe YouTube

de | 03.11.2023 18:18 | Na╚Ťional, Lifestyle

Directoratul Na╚Ťional de Securitate Cibernetic─â (DNSC) a anun╚Ťat c─â, ├«n ultimele zile, au ap─ârut conturi ╚Öi videoclipuri sponsorizate care promoveaz─â tentative de fraud─â pe Youtube.

Potrivit specialiștilor, metoda este destul de simplă și eficientă pentru atacatori, aceasta fiind deja extensiv folosită pe platformele Meta.

Infractorii creeaz─â conturi false ┼či plaseaz─â reclame menite s─â atrag─â aten┼úia utilizatorilor ┼či s─â-i fac─â s─â-┼či dea datele personale, c├ót ┼či pe cele bancare.

Metoda este destul de simpl─â ┼či eficient─â pentru atacatori, aceasta fiind deja extensiv folosit─â pe platformele #Meta. Infractorii cibernetici creeaz─â conturi de Google (Youtube), pe care plaseaz─â informa┼úii ┼či elemente vizuale care au ca obiectiv inducerea ├«n eroare a utilizatorului. ├Än cazul prezentat ast─âzi, un astfel de cont creat la finalul lunii septembrie se ┬źdeghizeaz─â┬╗ ├«n compania Transgaz ┼či promoveaz─â o reclam─â fals─â, care ofer─â oportunit─â┼úi ireale de ├«mbog─â┼úire rapid─â prin investi┼úii care ar fi sus┼úinute de compania ├«n cauz─â ┼či de Guvernul Rom├óniei. Clipul ├«mprumut─â ┼či logo-ul B1.tv pentru un grad sporit de ├«ncredere oferit audien┼úei. Mai departe, aceste clipuri create (cel mai probabil) cu o solu┼úie de tip text-to-speech, ├«ncearc─â s─â conving─â utilizatorii s─â acceseze un site de phishing ┼či s─â introduc─â date personale, date de autentificare sau date financiareÔÇť, a men┼úionat DNSC, ├«ntr-o postare pe pagina oficial─â de Facebook a institu┼úiei.

Cum ne putem feri de atacurile cibernetice

Speciali┼čtii DNSC au pus la dispozi╚Ťia publicului o serie de recomand─âri pentru a nu c─âdea ├«n plasa atacatorilor cibernetici.

  • analiza╚Ťi cu aten╚Ťie informa╚Ťiile culese din mediul online,
  • evita╚Ťi accesarea link-urilor din astfel de post─âri sponsorizate care ofer─â oportunit─â╚Ťi rapide de ├«mbog─â╚Ťire,
  • raporta╚Ťi astfel de post─âri pentru fraud─â c─âtre re╚Ťeaua social─â, nu furniza╚Ťi date pentru a v─â ├«nscrie ├«n astfel de programe-capcan─â
  • verifica╚Ťi ├«ntotdeauna pe site-ul ASF – Autoritatea de Supraveghere Financiar─â – informa╚Ťii referitoare la posibile fonduri care au ca scop ├«n╚Öelarea investitorilor sau referitoare la fonduri neautorizate ori care nu prezint─â ├«ncredere.

├Än cazul ├«n care a╚Ťi introdus date de card sau de autentificare la conturile de internet banking, sesiza╚Ťi imediat banca, iar dac─â a╚Ťi fost p─âgubit prin aceast─â metod─â depune╚Ťi o pl├óngere la Poli╚Ťia Rom├ón─â, fizic sau online.

foto descriptiv: actualitati-arad.ro

Citi╚Ťi, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Incon╚Ötien╚Ťa la volan! Arge╚Öean de 54 de ani, prins conduc├ónd pe contrasens ├«n Mioveni

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolvent─â a Facult─â╚Ťii de Jurnalism ╚Öi ╚śtiin╚Ťele Comunic─ârii, pasionat─â de fotografie ╚Öi handmade.

Articole asem─ân─âtoare:

Citește articolele pe același subiecte: DNSC