Avertisment DNSC: Tentative de fraudă pe YouTube

de | 03.11.2023 18:18 | Național, Lifestyle

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a anunțat că, în ultimele zile, au apărut conturi și videoclipuri sponsorizate care promovează tentative de fraudă pe Youtube.

Potrivit specialiștilor, metoda este destul de simplă și eficientă pentru atacatori, aceasta fiind deja extensiv folosită pe platformele Meta.

Infractorii creează conturi false şi plasează reclame menite să atragă atenţia utilizatorilor şi să-i facă să-şi dea datele personale, cât şi pe cele bancare.

Metoda este destul de simplă şi eficientă pentru atacatori, aceasta fiind deja extensiv folosită pe platformele #Meta. Infractorii cibernetici creează conturi de Google (Youtube), pe care plasează informaţii şi elemente vizuale care au ca obiectiv inducerea în eroare a utilizatorului. În cazul prezentat astăzi, un astfel de cont creat la finalul lunii septembrie se «deghizează» în compania Transgaz şi promovează o reclamă falsă, care oferă oportunităţi ireale de îmbogăţire rapidă prin investiţii care ar fi susţinute de compania în cauză şi de Guvernul României. Clipul împrumută şi logo-ul B1.tv pentru un grad sporit de încredere oferit audienţei. Mai departe, aceste clipuri create (cel mai probabil) cu o soluţie de tip text-to-speech, încearcă să convingă utilizatorii să acceseze un site de phishing şi să introducă date personale, date de autentificare sau date financiare“, a menţionat DNSC, într-o postare pe pagina oficială de Facebook a instituţiei.

Cum ne putem feri de atacurile cibernetice

Specialiştii DNSC au pus la dispoziția publicului o serie de recomandări pentru a nu cădea în plasa atacatorilor cibernetici.

  • analizați cu atenție informațiile culese din mediul online,
  • evitați accesarea link-urilor din astfel de postări sponsorizate care oferă oportunități rapide de îmbogățire,
  • raportați astfel de postări pentru fraudă către rețeaua socială, nu furnizați date pentru a vă înscrie în astfel de programe-capcană
  • verificați întotdeauna pe site-ul ASF – Autoritatea de Supraveghere Financiară – informații referitoare la posibile fonduri care au ca scop înșelarea investitorilor sau referitoare la fonduri neautorizate ori care nu prezintă încredere.

În cazul în care ați introdus date de card sau de autentificare la conturile de internet banking, sesizați imediat banca, iar dacă ați fost păgubit prin această metodă depuneți o plângere la Poliția Română, fizic sau online.

foto descriptiv: actualitati-arad.ro

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Inconștiența la volan! Argeșean de 54 de ani, prins conducând pe contrasens în Mioveni

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: DNSC