- Avionul era un Suhoi -31 rusesc!
- Pilotul era campion național pe linie de Acrobație și Aterizare în Punct Fix, maestru al sportului la Zbor cu Motor.
Un avion privat de mici dimensiuni, folosit pentru acrobație, s-a prăbușit în această după-amiază în județul Prahova, în comuna Târgroșu Vechi, sat Strejnicu, în vecinătatea unui aerodrom.
Reprezentanții IPJ Prahova au declarat că au fost sesizați prin numărul de urgență 112, în jurul orei 14:40, că s-a produs un incident aviatic în apropierea Aerodromului Strejnic.
Echipele ISU au confirmat rapid faptul că pilotul, care era singur, a decedat în urma incidentului.
La fața locului au intervenit o autospecială de stingere, o descarcerare, două ambulanțe SMURD, dintre care una de terapie intensivă și un elicopter SMURD.
Avionul s-a prăbușit în timpul unui zbor de antrenament
Pilotul care și-a pierdut viața, în această după amiază, în accidentul de avion din Prahova este Dan Ștefănescu, membru al grupului Iacării Acrobați – o echipă de de specialiști și pasionați foarte cunoscută.
Făcea parte din Lotul Național de Acrobație, era campion național pe linie de Acrobație și Aterizare în Punct Fix, maestru al sportului la Zbor cu Motor.
Bărbatul avea 55 de ani și o expreriență considerabilă în domeniu, fiind pilot comandant al companiei Tarom, pe echipamente Airbus 310, cu peste 10.000 de ore de zbor la activ. Pilotase, de-a lungul carierei profesionale, peste 20 de tipuri de avioane.
Astăzi, se afla singur, la comanda unui avion privat, când s-a prăbușit în imediata vecinătate a aerodromului, la Strejnicu.
„Aviatorul, n-o să moară! A decolat… dar nu mai vine!”.
Moartea sa – care a șocat comunitatea aviatorilor și pasionaților de acrobație aviatică din România – a fost confirmată oficial, în această după amiază, și pe pagina ProAviația, acolo unde administratorii au postat mesaje de adio copleșitoare:
Pilotul Dan Ștefănescu a decedat, în urma accidentului aviatic din această după-amiază. Cuvintele sunt de prisos…
Drum lin spre Escadrila Cerurilor, Maestre!„Am fost și eu un aviator, cândva, pe-acest Pământ,
Dar cerul m-a răpit la el, cu îngerii cântând.
Acum, eu iarăși am să zbor, prin lumină, veșnicie,
Aviatorul, n-o să moară! A decolat… dar nu mai vine!”.Drum lin, maestre!
Reprezentanții Ministerului Apărării Naționale au transmis, la rândul lor, un mesaj de condoleanțe și un ultim omagiu pentru maestrul zborului, Dan Ștefănescu.
Transmitem condoleanțe familiei și celor ce l-au iubit, îi apreciem activitatea ca apropiat al militarilor și în special al aviației militare. Dedicat zborului și mândru să reprezinte România împreună cu echipa sa de acrobație, era nelipsit la show-urile aeriene (uneori chiar în formație cu piloții militari de IAK-52), la evoluțiile aeriene de la Arcul de Triumf cu ocazia Zilei Naționale sau la Monumentul Eroilor Aerului de Ziua Aviației și a Forțelor Aeriene, la survolurile dedicate comemorării așilor aviației române.
Un moment remarcabil, prin care și-a arătat noblețea sufletească, a fost când i-a împlinit visul de a se afla iar la manșă unui as al aviației de vânătoare din cel de-al Doilea Război Mondial, generalul Ion Dobran, care atunci avea 99 de ani, într-un zbor de la Bucureşti la aerodromul Bănești în 2018.
Dan Ștefănescu, cu peste 16000 ore de zbor la activ în calitate de pilot comandant şi instructor de zbor pe aeronava Boeing 737, iubitor al acrobatiei, a dus numele aviației române la competiții internaționale, ca membru al Lotului Național de Acrobație, Campion național de acrobație și aterizare la punct fix, Maestru al sportului la zbor cu motor.
Zbor lin către escadrila din ceruri!”
Aeronava distrusă este un Suhoi-31, de producţie rusească, singurul de acest tip înmatriculat în România, un avion de acrobaţie cu un singur motor care este foarte apreciat la spectacolele aeriene.
Conform datelor preliminare se pare că motorul a cedat în timpul zborului de antrenament, provocând prăbușirea.
La fața locului, sunt prezenți criminaliști și alți specialiști care încearcă să clarifice condițiile în care s-a produs nenorocirea.
Nenorocirile de gen par, de altfel, să succeadă. Una, cu proporții tragice, a marcat întreaga societate la începutul acestei luni când două echipamente de zbor ale Aviației Române (un avion MIG 21 Lancer și un elicopter militar ) s-au prăbușit în județul Constanța, ducând la pieire 8 oameni.