De asemenea, 2.547 dintre cazurile noi, din perioada 20-26 iunie 2022, sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare.
La ora actuală, în total, în România, au fost înregistrate 2.919.461 cazuri de COVID.
În ceea ce privește numărul de persoane internate în secții COVID-19, în prezent, este de 638, 58 dintre acestea fiind la ATI. Dintre cei 58, 41 sunt nevaccinați.
78 dintre pacienți sunt copii minori, iar dintre ei, 77 sunt internați în secții, iar unul la ATI.
Dintre cei decedați, 3 oameni erau vaccinați, iar 10 nevaccinați. Toate persoanele prezentau comorbidități.
BA.5 – Ultimul model de Omicron se împrăștie accelerat în Europa
Amintim că în ultima perioadă s-a remarcat o creștere a numărului de persoane care sunt din nou pozitive în ceea ce privește infecția cu COVID-19. De asemenea, specialiștii atrag atenția că există o nouă variantă Omicron, BA.5, care se răspândește rapid și care ar putea fi responsabilă pentru cele mai multe infectări cu SARS-CoV-2.
Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că BA.5 reprezintă o „variantă de îngrijorare” a COVID-19. Totodată, experții în sănătate spun că trebuie să ne așteptăm la o creștere a infecțiilor în această vară, potrivit Protv.
Mai mult, Institutul Robert Koch (RKI) a precizat că subvariantele omicron BA.4 și BA.5a se răspândesc mult mai rapid decât celelalte variante. De exemplu, s-a observat că în Portugalia, noua subvariantă a COVID-19 este responsabilă pentru 80% din cazurile de infectare noi, fiind mult mai contagioasă. Specialiștii mai spun că BA.5 este mai greu de localizat pentru anticorpii neutralizanți și este mai transmisibilă.
Cât ajută vaccinurile COVID împotriva BA.5
Experții în sănătate atrag atenția că atunci când nivelurile de anticorpi scad, se reduce și protecția dată de vaccinurile COVID ori de îmbolnăvirile anterioare cu virusul.
Prin umare, oamenii nu sunt protejați în totalitate de BA.5, iar noua subvariantă a COVID-19 poate apărea la oricine.
Diferit este faptul că, în comparație cu celelalte subvariante ale COVID-19, în urma infectării cu BA.5 au fost înregistrate mai puține decese și internări în spitale. Explicația oferită de specialiști este că datorită milioanelor de persoane vaccinate sau care au anticorpi, imunitatea generală a populației a crescut, spre deosebire de începutul pandemiei.
Jurnalistul Lucian Mîndruță a ajuns la spital din cauza infectării cu SARS-CoV-2.
Printre cei infectați, în ultimele săptămâni, cu virusul SARS-CoV-2, se numără și jurnalistul Lucian Mîndruță. El a declarat, la începutul lunii iunie, când a fost confirmat pozitiv, că starea lui nu a fost prea bună. Mai mult, jurnalistul a fost internat la spitalul Marius Nasta.
Lucian Mîndruță a povestit că simptomele i-au apărut dintr-o dată. Au debutat cu o răgușeală, iar apoi au venit febra, durerea de cap și frisoanele.
Nu mi s-a mai intamplat niciodata ca o boala sa vina peste mine asa ca asta, ca un buldozer.
Ieri la pranz eram ok. Niciun simptom. Am filmat un vlog cu Silviu Petcu, am facut emisiunea… si pe la finalul ei am ramas fara voce. Asa, dintr-o data.
Am dat cu tantrum verde si-am zis ca trece. Si peste noapte, bum! Febra, durere de cap cumplita (asta e cea mai rea chestie), frisoane, tot tacamul.
Am ajuns la spitalul Marius Nasta pana la urma, azi dupa-amiaza, unde am stat pana acum o jumatate de ora, caci nu mai puteam de durere.
Acolo perfuzii, analize…..
In fine, vestea buna e ca plamanul e nu afectat. Vestea proasta e ca va dura ceva. Am plecat acasa cu tratament – Molnupiravir si sfatul sa nu am asteptari prea mari, ca durerea de cap va trece greu”, a scris jurnalistul pe Facebook.
Lucian Mîndruță a sfătuit internauții să nu renunțe la purtarea măștii de protecție în aglomerație, având în vedere creșterea numărului de cazuri cu COVID-19.
Fotgo credit Recorder
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro: