Proiectul de lege care prevede posibilitatea ca imobilele cu risc seismic să poată fi consolidate cu bani de la stat, a intrat în vigoare la finalul lunii iulie.
Mai trebuie finalizat, însă, pasul care prevede stabilirea normelor. Acesta ar trebui să apară în toamnă, termenul fiind data de 27 octomnbrie. Astfel, construcțiile cu risc seismic ridicat, deținute de persoane fizice și firme, vor putea fi incluse în programul ce va permite consolidarea lor pe banii statului.
Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat are ca obiectiv general proiectarea și execuția lucrărilor de intervenţii la clădirile existente care prezintă niveluri insuficiente de protecție la acțiuni seismice, degradări sau avarieri în urma unor acțiuni seismice în scopul creșterii nivelului de siguranță la acțiuni seismice, precum și asigurarea funcționalității acestora conform tuturor cerințelor fundamentale și a creșterii eficienței energetice a acestora”, se menționează în lege.
Vor fi impuse, însă, anumite condiții. De exemplu, în cazul spațiilor cu destinația de locuință, clădirile nu vor putea fi vândute timp de 25 de ani, iar în cazul celorlalte spații, timp de 10 ani. În caz contrar, proprietarii vor fi nevoiți să plătească prețul consolidării.
O altă condiție se referă la caracteristicile imobilului, putând fi consolidate cu bani de la stat clădiri cu un regim de înălțime de minimum P+3 etaje și cel puțin zece apartamente.
Finanțarea în cadrul programului va fi nerambursabilă dacă se respectă condițiile impuse, pentru firme urmând să fie acordată sub forma unui ajutor de stat. Programul are alocată suma de un miliard de lei.
Banii vor fi acordați în ordinea cronologică a depunerii solicitărilor și în limita bugetului. Cei care doresc să încheie un contract de finanțare pentru consolidarea clădirilor, trebuie să depună la Ministerul Dezvoltării următoarele documente:
– autorizație de construire în termen de valabilitate, obținută pe baza proiectului pentru autorizarea/desființarea executării lucrărilor, reglementată prin Legea nr. 50/1991;
– devizul general – în care se identifică categoriile de cheltuieli ce se finanțează de la bugetul de stat și cele suportate de autoritatea locală/ beneficiar;
– documentele care să prezinte stadiul fizic realizat, dacă este cazul.”, se arată pe avocatnet.ro
Foto Romaniamama.ro
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
Util pentru șoferi! Ce trebuie să știi dacă folosești camera de bord