Efecte meteo – Bilanțul ultimelor 24 de ore!
În urma fenomenelor hidrometeorologice prognozate în ultimele 24 de ore s-au înregistrat efecte în 116 localități din 29 județe, după cum urmează: AR, AG, BC, BT, BR, BV, BZ, CL, CJ, CT, CV, DB, GL, GR, HD, IL, IS, IF, NT, OT, PH, SJ, SB, SV, TM, TL, VL, VS, VN.
De asemenea șii municipiul București a fost afectat de ploi. Pompierii au intervenit pentru evacuarea apei din 11 case, 16 curți, 6 beciuri, 4 subsoluri de bloc, 1 instituție publică, 1 depozit operator economic și 12 străzi, cât și pentru degajarea a 79 copaci și 5 stâlpi de electricitate prăbușiți pe carosabil, fiind avariate 14 autovehicule și 2 imobile.
Un număr de 6.014 de persoane din 28 de localități din județele Argeș, Brașov, Galați și Vaslui au fost evacuate preventiv, precizează IGSU – Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, Romania.
Majoritatea cetățenilor au fost din județul Galați, acolo unde 5.937 de persoane au fost relocate. Din informații mai aflăm că în județul Vaslui au fost evacuate 60 de persoane, în Brașov (localitatea Budila) 6 persoane, în Argeș (localitatea Lerești) 11 persoane, iar alte 684 de persoane au refuzat evacuarea.
Potrivit sursei citate, în acest interval, o situație deosebită a avut loc în județul Covasna, unde pompierii militari au intervenit în localitatea Ghidfălău pentru salvarea a 11 persoane (8 adulți și 3 minori) care au rămas blocate cu autoturismele pe un drum forestier.
Circulația maritimă și fluvială este suspendată, iar manevrele în toate porturile din județul Constanța și la Bara Sulina, în județul Tulcea, sunt oprite din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, inclusiv a vântului puternic.
Reprezentanții IGSU informează totodată că la acest moment, situația la nivel național este sub control și nu sunt raportate situații deosebite însă avertizările meteorologice rămân în vigoare și în cursul zilei de azi.
Aceștia amintesc cetățenilor să respecte recomandările autorităților:
- În cazul creșterii debitelor pe râuri sau pârâuri, sfătuim cetățenii să nu traverseze cursurile de apă și să se mențină la distanță de maluri. De asemenea, locuitorii din zonele vizate trebuie să ia măsuri preventive, cum ar fi curățarea șanțurilor și a rigolelor pentru a facilita scurgerea apelor pluviale.
- În cazul vântului puternic, evitați trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare sau elementelor de construcție ce pot fi ușor dislocate.
- Șoferilor li se recomandă să evite deplasările în zonele afectate de inundații sau vizate de avertizări meteo. De asemenea, să se intereseze din timp asupra stării vremii atunci când intenționează să plece la drum.
Nu uitați! Mai multe informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea Platformei Naționale de Pregătire pentru Situații de Urgență (https://fiipregatit.ro) și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.
Foto: Facebook
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro: