Astăzi, 06 ianuarie, creștinii ortodocși prăznuiesc Botezul Domnului sau Boboteaza. După slujba de sfinţire a apei credincioșii îşi iau acasă, în sticle, Agheasma Mare. De reținut este că Agheasma Mare se bea înainte de a lua anafura, pe stomacul gol, în primele opt zile începând cu Boboteaza și până pe 14 ianuarie.
Boboteaza încheie ciclului celor 12 zile ale Sărbătorilor de iarnă, care încep pe 25 decembrie, cu Naşterea Domnului. Această sărbătoare reprezintă botezul în apa Iordanului a Mântuitorului Iisus Hristos de către Sfântul Ioan Botezătorul. În toate bisericile ortodoxe, cu puterea Duhului Sfânt, la rugăciunile arhiereilor și preoților se sfințeste Agheasma Mare.
Femeile nu au voie să spele rufe
În tradiția populară, această zi mai este numită și Sărbătoarea Iordanului, o sărbătoare ce este dedicată purificării apelor și naturii. Locul de desfăşurare al slujbei de sfinţire a apei este, de obicei, în imediata vecinătate a unei ape curgătoare sau în curtea bisericii. Se aduce apă, care se pune în vase mari de lemn sau de metal, iar după slujba de sfinţire a apei, transformată în agheasmă, fiecare îşi ia apă sfinţită în sticlele cu care a venit de acasă. Se spune că obiceiul sfinţirii apelor se referă la faptul că atunci când Ioan Botezătorul a început procesiunea botezării, diavolii au venit pe râul Iordanului pentru a o împiedica. În acel moment, Dumnezeu le-a poruncit preoţilor să sfinţească toate apele și atunci diavolii au căzut sub gheţuri şi s-au înecat. După botezul lui Hristos s-au deschis cerurile, iar Duhul lui Dumnezeu s-a coborât în chip de porumbel și a stat peste Iisus, în timp ce Tatăl a spus: ”Acesta este Fiul Meu cel iubit, întru Care am Binevoit”.
Cu Agheasma Mare pe care oamenii o iau își stropesc casele și animalele, iar restul apei sfințite o păstrează în sticle, pentru leac. Agheasma Mare se bea înainte de a lua anafura, pe stomacul gol, în primele opt zile începând cu Boboteaza și până pe 14 ianuarie. În anumite zone, tinerii se întrec să scoată la mal crucea pe care preotul o aruncă în apa înghețată. Se spune că cel care o aduce la mal va avea parte numai de bine tot anul și va fi ferit de boli. Totodată, potrivit tradiției, de Bobotează, creștinii trebuie să mănânce grâu fiert și să bea vin roșu pentru îndepărtarea răului. În ziua de Bobotează, și timp de alte 8 zile, femeile nu au voie să spele rufe pentru a nu spurca apele abia sfințite.
Foto descriptiv. Sursă foto: cotidianulagricol.ro.
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
Ministerul Sănătății: ”În România nu se înregistrează o epidemie de gripă în acest moment”